Gyurkity Péter

A szomszédban épít új üzemet a Volvo

A cég Szlovákiát választotta, az új telephelynek az e-átállásban jut majd fontos szerep.

A Volvo kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy Unreal-motor kerül a cég autóiba, ezt viszont július elején követte az újabb hír, amely már egy további telephely kijelöléséről szólt. A gyártó Szlovákiát választotta, több évtized után építenek Európában egy új üzemet.

A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy a Kassa melletti telephelyen épül fel a gyártó új egysége, amely néhány év múlva kezdi majd meg a termelést. Az illetékesek elmondása szerint többek között a szlovák kormány által beígért komoly ösztönzők miatt döntöttek ezen helyszín mellett, ezek értéke ugyanis eléri a teljes befektetés 20 százalékát. Az építkezés várhatóan jövőre indul majd el, maguk a gyártósorok egy évvel később, vagyis 2024-ben kerülnek majd a helyükre, a sorozatgyártás pedig 2026-ra indulhat be, a tervek szerint évi 250 ezer darabos kapacitással.

A Volvo gyakorlatilag 60 év után épít újabb európai üzemet, a meglévő svéd és belga helyszínek ugyanis még a hatvanas években kezdték el tevékenységüket. Az 1,2 milliárd eurót felemésztő befektetéssel az elektromos autókra való átállást igyekeznek meggyorsítani, az új üzemben már kifejezetten ilyen modellekre építenének, bár azt még nem árulták el, hogy ezen új típusok pontosan miként festenek majd. Ha minden jól megy, az autógyártó 2025-re teljes mértékben klímasemleges energiára támaszkodva folytatná működését, bár az még kérdéses, hogy az orosz-ukrán háború mennyiben befolyásolja ezen terveket.

Az évtized közepére amúgy már évi 1,2 millió autót adnának el, ezek fele készülne Európában, míg a többi a meglévő amerikai és ázsiai üzemekből érkezne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Nem véletlenül nem ide jöttek, szerencsére itt már nincs senki aki dolgozna