Berta Sándor

Fizet az Uber a Waymónak

A közösségi utazásmegosztó mindent megtett azért, hogy elkerülje a pert.

Az Uber beleegyezett abba, hogy 245 millió dollárt fizet az Alphabet leányvállalatának. A Waymo még tavaly október közepén jelezte, hogy egymilliárd dollárt és nyilvános bocsánatkérést követel a közösségi utazásmegosztótól, mert az illegálisan megszerezte az egyik technológiáját. Amennyiben a feltételek nem teljesültek volna, úgy a Waymo pert indított volna.

A Waymo és az Uber közötti mostani megállapodás alapján a közösségi utazásmegosztó 245 millió dollár értékben ír át részvényeket a Waymo nevére. Mindkét vállalat elismerte azt, hogy az Uber immár a Waymo egyetlen technológiáját sem használja. A San Franciscóban szövetségi bíróság elé került eljárást így mindössze öt nap után leállították.

Dara Khosrowshahi, az Uber új vezetője egyrészt a sajnálatát fejezte ki a korábban történtek miatt, másrészt azt hangsúlyozta, hogy semmilyen exkluzív Waymo-technológiát sem alkalmaztak az autonóm közlekedés területén. A menedzser a megállapodással komoly sikert könyvelhetett el, hiszen a vállalat maga mögött hagyhat egy jelentős botrányt, amely még Travis Kalanick hivatali idejéhez volt köthető. Elizabeth Rowe, a Floridai Egyetemhez tartozó Levin Jogi Főiskola professzora korábban több mint 150 üzleti titkok kereskedelmével kapcsolatos ítéletet elemzett ki és kiemelte, hogy a mostani 245 millió dollár a második legnagyobb összeg az ilyen jellegű egyezségek és döntések történetében.

A vita kapcsán később nyilvánosságra került egy levél, amelyből kiderült, hogy az Ubernél létezik egy különleges részleg, a Stratégiai Szolgáltatások Csoportja, amelynek a feladata az, hogy ipari kémkedést folytasson, titkos információkat lopjon el, hivatalnokokat vesztegessen meg és illegális ellenőrzési intézkedéseket tervezzen meg, majd hajtson végre. Aggályok merültek fel az un. "piac-elemzési csoport" nevű részleggel szemben is, amelynek célja, hogy üzleti titkokat, forráskódokat és a vetélytársak ellen célzott információkat gyűjtsön össze.

Az Uber egyébként azt tervezi, hogy 2018 végéig 20 városban állít üzemben önállóan közlekedő autókat, 2019 végéig 50 városban, míg 2020 végéig már 150 városban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!