Berta Sándor

Uber - kevesebbet keresnek a női sofőrök

Az alkalmazott fizetési algoritmus elvileg nemileg semleges, ennek ellenére mégis vannak eltérések a kapott összegekben.

A Stanford Egyetem és a Chicagói Egyetem munkatársainak közös vizsgálatából kiderült, hogy az Ubernek sofőrként dolgozó nők átlagosan 7 százalékkal kevesebb pénzt keresnek, mint a férfi kollégáik, annak ellenére, hogy az összegeket kiszámoló algoritmus elvileg nemileg semleges.

A két intézmény kutatói együtt dolgoztak a közösségi utazásmegosztó szolgáltatás képviselőivel és ennek köszönhetően hozzáférhettek a 2015 januárja és 2017 márciusa között keletkezett több millió adatcsomaghoz. Az eredmények a cég vezetőit is meglepték, különösen tekintettel a használt algoritmusra. Minden sofőr átlátható formában keres, az összeget befolyásolja a megtett út és a vezetés időtartama. A tanulmány ugyanakkor nem mutatott ki közvetlen diszkriminációt, sem egy alkalmazáson, sem az utasokon keresztül.

A tudósok a férfi és a női sofőrök keresete közötti különbséget három olyan dologgal magyarázták, amelyek közvetett módon összefüggenek a vezetők nemével. Az első, hogy a férfiak átlagosan 2,2 százalékkal gyorsabban közlekednek, mint nők és a sietségüket honorálják az utasok. A bérkülönbözet felét ez magyarázza. A második tényező, hogy az Uber jobban díjazza a tapasztalt sofőröket. Aki már több mint 2500 utat teljesített, az óránként 3 dollárral többet kap. Az adatok azt mutatták, hogy a férfiak gyakrabban maradnak meg hosszabb ideig a cégnél és gyorsabban érik el a 2500 megtett úttal kapcsolatos határt. A harmadik dolog pedig, hogy a férfiak gyakrabban vannak úton olyan környékeken, ahol kevesebb ideig kell várni új utasokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #18
    Igaz, viszont a feministák ezt hajtogatják... hogy csakis a gonosz patriarchátus lehet az ok. :)
  • Archenemy #17
    "És erre a megoldás az erőszakos egyenlősítés"

    Erre nem kell "megoldás" mert ez nem egy probléma. Molnibalage sem azt mondta hogy gond, csak hogy ezért van, és nem pedig azért, mert a gonosz patriarchátus mágikusan kevesebb pénzt ad ugyanazért a munkáért.
  • molnibalage83 #16
    Hol mondtam hogy az? Sehol...

    A legszebb a US statisztika. A nők alkotják kb. a munkaerőpiac felét. Ehhez képest a foglalkozás közben bekövetkező súlyos sérülés és halálesetek 7%-a esik a nőkre. Ez messze túl van azon (a bullshit) érvelésen, hogy a nők óvatosabbak. Tehát a férfiak töltik be a veszélyes munkakörök nagy részét. Építkezés, bányászat, sarkvidéki rákhalász, olajfúró munkás, csatornatisztító, stb. Ennek balanszolására nem látom a kísérletet a femináciiknál...
  • fonak #15
    És erre a megoldás az erőszakos egyenlősítés, amit a feministák akarnak? A mai feminizmus az már a nők előnyéről szól, nem az egyenlőségről. Egyszerűen easy mode-ot akarnak az élet minden területén a férfiakkal szemben, ha valahol kevés a nők aránya, az meg csak és kizárólag diszkrimináció miatt lehet.
    Az a helyzet, hogy azokban a társadalmakban megy a legkevesebb nő hagyományosan férfiasnak tartott szakmákba, pl. mérnöknek, ahol a legnagyobb teret hódított a feminizmus, pl. Skandinávia. Ezzel szemben Indiában, Kínában sokkal több. Nem azért, mert annyival műszakibb érdeklődésűek ott a nők, hanem mert abban látják a lehetőséget a jobb életre. Ha kisebb mértékben, de szerintem nálunk is ezért ment sok nő pl mérnöknek. Skandináviában pedig nincs szükségük rá, úgy látszik, ott jól megélnek valami adminisztratív munkából, vagy egészségügyi dolgozóként stb.
  • Archenemy #14
    Így van.
  • molnibalage83 #13
    Elég sztereotíp és balfasz komment volt.

    Nálnuk a tervezők kb. 1/3-a nő, de van olyan szakág (mélyépítés), ahol 3/4-e...
    A NASA számításait a számítógépek előtt nők végezték, a Holkomp főporgramozója is nő volt.
    Stb.

    A nők alacsonyabb bérezése egész egyszerűen egy egyszerű matematikai átlag eredmény. Minden férfi bére/osztás = átlagbér
    Csak mivel a nők szülnek eleve kevesebb munkatapasztalatuk van átlagban, ergo az átlagbér is kevesebb. Részmunkaidő, kisebb alkupozíció, stb.

    Ettől még nem kellene fröcsögni...
  • grobs #11
    Bármilyen munkakör ami monotonitástűrést, de erőt nem (pl. varrás, válogatás), vagy empátiát igényel (pl. HR, szociális munka). Művészeti kreativitást igénylő munkakörökben is általában jobbak a férfiaknál (pl. belsőépítész).
  • Berber #10
    Kupi?
  • Archenemy #7
    No, akkor (megint) kiderült, hogy a fizetéskülönbséget az objektív _munkahelyi_ teljesítménykülönbség okozza (ezzel nem vonom kétségbe, hogy máshol a nők többet vagy jobban teljesítenek, mint a férfiak, csak a munkahelyről van szó).

    Ha alulfizetnék a nőket, miért nem csak nőket alkalmazna egy cég? Árelőnybe kerülne.
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2018.02.15. 16:22:30
  • fonak #6
    Már várom a feminácik őrjöngését, hogy szexista Uber. Ja ez már megtörtént csak szexuális zaklatások (vagy amit annak neveztek) miatt.