Berta Sándor

Kémkedett és vesztegetett az Uber?

A közösségi utazásmegosztó gyakorlatilag mindent bevetett a piacszerzés érdekében, külön osztályok foglalkoztak az illegális ügyletekkel.

A Waymo és az Uber között korábban kirobbant vita kapcsán került nyilvánosságra egy levél, amelyben a közösségi utazásmegosztó egyik volt munkatársa komoly dolgokat fogalmazott meg. A dokumentumban többek között az szerepelt, hogy az Ubernél létezik egy különleges részleg, amelynek a feladata az, hogy ipari kémkedést folytasson, titkos információkat lopjon el, hivatalnokokat vesztegessen meg és illegális ellenőrzési intézkedéseket tervezzen meg, majd hajtson végre. Az anyagot egy ügyvéd jegyezte és olyan információkat tartalmaz, amelyek Richard Jacobs korábbi Uber-munkatárstól származnak. Az alkalmazottat áprilisban bocsátotta el a cég.

A részletes jelentés leírja, ahogy az Uber Stratégiai Szolgáltatások Csoportja megpróbál üzleti titkokat megszerezni a konkurens vállalatoktól. Az alkalmazott módszerek között van a lehallgatás és az adatgyűjtés. Az ilyen módon szerzett információk egy részét megkapta Travis Kalanick, a közösségi utazásmegosztó volt vezetője is. Az Uber szóvivője azt nyilatkozta, hogy még nem vizsgáltak meg minden felvetést és vádat. Az új menedzsment azonban világossá tette, hogy a jövőben becsületes és tisztességes módon akar harcolni a piaci részesedésekért.


A 37 oldalas levélben aggályok merültek fel egy másik részleggel szemben is, amelynek neve Piactér-elemzési Csoport és amelynek célja, hogy üzleti titkokat, forráskódokat és a vetélytársak ellen célzott információkat gyűjtsön össze. A Gizmodo már néhány nappal ezelőtt azt írta, hogy az Uber szisztematikusan és automatizáltan gyűjtötte a konkurens platformok adatait. A most megjelent levélben viszont szerepelt a kommunikációs csatornák lehallgatása is azért, hogy a vállalkozás előnyöket szerezzen magának a vetélytársakkal szemben.

Az Uber ezenkívül kémeket alkalmazott a taxis társaságoknál és a politikusok közelében. E kémek gyakorlatilag egy informátorhálózatot építettek ki, amelynek tagjai rendőrségi körökből is szereztek adatokat. A dokumentum miatt elnapolták a Waymo kontra Uber eljárást, hogy az Alphabet leányvállalatát képviselő ügyvédeknek legyen lehetőségük megvizsgálni az új információkat. A Waymo október közepén jelezte, hogy egymilliárd dollárt és nyilvános bocsánatkérést követel a közösségi utazásmegosztótól. Amennyiben a feltételei nem teljesülnek, pert indít. A vitát pont az váltotta ki, hogy az Uber megszerezte a Waymo egyik technológiáját. Nemrég pedig ismertté vált, hogy a közösségi utazásmegosztó egy 20 éves hackernek fizetett 100 000 dollárt azért, hogy ne derüljön ki egy adatlopási ügy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vidra52 #4
    Hát a Waymo kémtechnoligiaval lopot a Uber? :D :D :D
  • Vanek úr #3
    Aha. Szóval nem lopták el tőle a technológiáit, és nem kerültek az UBER-hez. Legalábbis szerinted. Viszont a tények azt mutatják, hogy de. Az UBER megszerezte a technológiájukat, és bár törölniük kellett (jogerős bírósági ítélet van rá); ki tudja, hogy mennyit használtak fel belőle (már nehéz bizonyítani, hogy mennyit használtak fel a lopott anyagokból). Ezért követelik a pénzt és a bocsánatkérést legalább.
  • Sequoyah #2
    Viszont azt kezpenznek nem vennem, hogy ezek a vadak valosak, hisz az is eleg logikusnak tunik, hogy ez csak egy sertodott, vesztes versenytars erolkodese...
  • Sequoyah #1
    "Az új menedzsment azonban világossá tette, hogy a jövőben becsületes és tisztességes módon akar harcolni a piaci részesedésekért."
    Ez aztan marha nagy jofejseg MIUTAN mar megszereztek a piaci reszesedest...