Berta Sándor

Robot­járművekre építene Szingapúr

Az ázsiai miniállam utcáin állandóak a dugók, ezek elkerülésében segíthetnek az önállóan közlekedő taxik és buszok.

Szingapúr úgy döntött, hogy 2022-től robotbuszokat fog üzemeltetni. A járművek három kerületben közlekednek majd és kiegészítik a meglévő tömegközlekedést. A robotbuszok elsősorban a három kerületen belül szállítják majd el az embereket a busz - és a vonatmegállókba, s a csúcsidőszakon kívül fognak közlekedni. Khaw Boon Wan szingapúri közlekedési miniszter kijelentette, hogy az autonóm járművek jelentős mértékben javítanak a helyi tömegközlekedési ajánlatokon. Az újításból elsősorban az idősek, a kisgyerekes családok és a keveset utazók profitálnak majd.

A robottaxik az ingázókat szállíthatják az első és az utolsó mérföldeken, például a metróállomásokhoz vagy a metróállomásoktól a célig. A hatóságok ezzel a megoldással az állampolgárokat arra akarják ösztönözni, hogy a tömegközlekedést használják és a saját autójukat leállítsák. A város úttörő akar lenni az autonóm vezetés területén és ennek tudható be az is, hogy megnyitott egy olyan létesítményt, ahol a megfelelő technikákat tesztelni lehet. Khaw elmondta, hogy már most is tíz vállalat él ezzel a lehetőséggel és próbálja ki a helyi viszonyok között a robotgépkocsiját. A cégek között van a Navya is, amelynek a robotbusza a Nanyangi Technológiai Egyetem Campusán közlekedik.


Szingapúr kapcsán már tavaly augusztusban kiderült, hogy robottaxikat tesztel. A programban résztvevők ingyen hívhatják okostelefonról a járműveket és közlekedhetnek azokkal. Az ajánlat ugyanakkor bizonyos korlátozásokkal működik. Az autók egyetlen negyedben érhetők el és mindegyikben ül egy emberi vezető is, aki felügyeli az automatikát és vészhelyzetben be tud avatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!