Berta Sándor

2027-ig a LiDAR a luxusautók kiegészítője lesz

Addig az egyes egységesek ára túl magas marad.

A MicroVision nevű Light detection and ranging (LiDAR) rendszereket gyártó társaság felvásárolta az Ibeo nevű autóipari beszállítócéget. A hírnek köszönhetően kiderült, hogy mikortól jelenhetnek meg az olcsóbb modellekben is a LiDAR-modulok. A LiDAR lehetővé teszi, hogy a közúti járművek lézersugarak segítségével "lássanak". Az ilyen berendezéseket ugyanakkor még csupán nagyon kevés gépkocsiba építették be és ez a közeljövőben sem változik.

"Mivel az üzletfejlesztésünk középpontjában is Európa áll, szükség volt arra, hogy helyben is aktívak legyünk. Alapítottunk itt egy fióktelepet, de ezzel egyidejűleg körülnéztünk, hogyan tudnánk gyorsabban növekedni egy felvásárlással. Az Ibeo lehetőséget kínált nekünk, hogy tapasztalatot szerezzünk a helyi piacon, de a gyártási tudást és tapasztalatot is biztosította. A vállalat különösen erős a szoftverek területén. Mivel mi a hardverre összpontosítottunk, ez ideális párosítás a fejlődésünk felgyorsításához. Az Ibeo minden részlegét átvettük. A felvásárlás oka elsősorban az Ibeo által kifejlesztett Perception nevű szoftver volt. Ezt fogjuk bevezetni a LiDAR rendszerünkhez és ez a lépés felgyorsítja a teljes fejlesztési munkánkat" - fejtette ki Thomas Luce, a MicroVision vezetője és üzletfejlesztési alelnöke.


A menedzser hozzátette, hogy a LiDAR vetélytársának is tekintett 4D-radarral még mindig nincs meg az a felbontás, amit a LiDAR-ral elérhető. Amennyiben az autonóm vezetés során egy apró tárgyat szeretne valaki észlelni az úton, akkor a képalkotó radarnak nehéz dolga van és azzal nem fog sikerülni. Emellett természetesen a redundancia is nagyon fontos szempont. A meggyőződésük az, hogy a LiDAR nagy felbontására és pontosságára van szükség ahhoz, hogy valóban biztonságos vezetést tegyen lehetővé.

A technológia 2027-ig minden bizonnyal inkább a luxuskategóriában marad. 2028-tól azonban már olyan nagy lehet a legyártott berendezések száma, hogy már az első jelentős árcsökkentések is lehetségessé válnak, megjelenhetnek a 600 dolláros egységek. Ahhoz, hogy a technológia vezető szerepet töltsön be, a teljesítmény mellett a dizájn lesz a döntő tényező. Aki elsőként mutat be egy olyan LiDAR-os autót, amelyben a modul alapvetően láthatatlan, az nagyon jó fogadtatásban részesül. Általánosságban elmondható, hogy az autonóm vezetés irányába mutató tendencia folytatódni fog és ez biztosítja a technológia elterjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!