Berta Sándor

2017-től kezdi el tesztelni robotautóit a Volvo

A gyártó önállóan közlekedő gépkocsijai átfogó tesztelésre készül.

A Volvo új IT-vezetője az a 43 éves Atif Rafiq lett, akinek az autóiparban nincs sok tapasztalata, de az IT-iparban annál több van. A szakember éveken át dolgozott a Szilícium-völgyben, különböző konszerneknél (Amazon, Yahoo!, AOL) töltött be vezető pozíciókat és legutóbb a McDonald's informatikai igazgatója volt. Emellett egy startup társalapítója és első embere is. Rafiq hiszi, hogy az autóipar 100 év óta a legnagyobb fordulóponthoz érkezett. Függetlenül attól, hogy az új technológiákat (számítógépes víziók, gépi tanulás) vagy a változó ügyfélszokásokat veszik figyelembe, a digitalizálás hatalmas feladatokat jelent.

Hakan Samuelsson, a Volvo elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy az autóipar nagyon gyorsan változik és ez azt jelenti, hogy nekik is így kell tenniük. Ennek része az is, hogy átgondolják, miként vásárolják meg az ügyfeleik az autókat és azokkal hogyan lépnek kapcsolatba. Az új szakember ideálisan képzett, így képes lesz a fejlesztéseiket ezen a területen felgyorsítani.

A Volvo megerősítette a korábbi hírt, hogy robotjárműveket akar tesztelni 2017-ben Göteborgban. A tervek alapján 100 helyi családot látnak el ilyen gépkocsikkal. A Drive Me nevű projekt az önállóan közlekedő autók fejlesztésében segíthet. Emellett a társaság erősítené az együttműködését az Uberrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #6
    "senkinek nem tünik fel, hogy az autóvezetés emberi szintű gondolkodást és problémamegoldóképességet feltételez? nem tudtam, hogy már itt tart a mesterséges intelligencia fejlettsége... "

    Es az nem tunt, hogy a balesetek 99.9 %-a pont az emberi gondolkodas, erzelmek, fiziologia miatt tortenik. ?
    Valojaban a vezetes csak az emberek szamara bonyolult, egy robot siman megoldja ezerszer kevesebb hibaval.
    Az ember szamara peldaul megoldhatatlan feladat, a megengedett maximalis sebeseg betartasa. Egy robotnak ez nem okoz problemat.
    Az emberek szamara ugyszinten megoldhatatlan a kovetesi tavolsag tartasa, egy robot siman megoldja. Vagy peldaul az emberek jelentos resze keptelen mobiltelefonalas nelkul autot vezetni, egy robot ezt is gond lekezeli. Es sorolhatjuk meg az emberek hianyosagait, sotetben, eros napsutesben nem latnak, es alvas kozben, vagy reszegen is eleg gyengen vezetnek. Egy robot nem iszik, nem alszik, es mindig jol lat.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2016.12.11. 19:04:27
  • duke #5
    Nem a cegek fogjak rad eroszakolni, hanem a torveny. Mert ahogy a robotjarmuvek eleg biztonsagossa valnak, az orszagok kormanyai egymas utan fogjak megtiltani, az ember altal is iranyithato jarmuvek utcai hasznalatat. Mert a robotjarmuvek, nagysagrendileg biztonsagosabbak, ezerszer kevesebb balesetet, dugot fognak okozni, mint az emberek, es ez milliard dollarokban merheto megtakaritast fog jelenteni. Es egyebbkent is, az utca az nem jatszoter ahova a felnott ovodasok elvezkedni jarnak, kockaztatva masok eletet.
  • NEXUS6 #4
    Hát jól nem!
    De van jó néhány utakon bóklászó biosofőr, akiknek szintén deficitjük van ezen a téren. :D
  • Lapajka #2
    Ezek a robotautók úgy fognak befuccsolni, mint annak a rendje... max tömegközlekedés és taxi helyett jó ez... magára valamit adó ember, nem fog beülni egy ilyen zombimobilba, az autót ÉN AKAROM vezetni, úgy ahogy akarom, oda ahogy akarom és a SAJÁTOMAT, amit olyan amilyet ÉN AKAROK... és ez így lesz még évszázadokig... amelyik cég rá akarja az emberekre erőszakolni az ilyen droid baromságokat, bele is fog bukni annak rendje és módja szerint.... én szóltam...;)
  • NEXUS6 #1
    "A Volvo új IT-vezetője az a 43 éves Atif Rafiq lett, akinek az autóiparban nincs sok tapasztalata, de az IT-iparban annál több van. A szakember éveken át dolgozott a Szilícium-völgyben, különböző konszerneknél (Amazon, Yahoo!, AOL) töltött be vezető pozíciókat és legutóbb a McDonald's informatikai igazgatója volt."

    "Hakan Samuelsson, a Volvo elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy az autóipar nagyon gyorsan változik és ez azt jelenti, hogy nekik is így kell tenniük. Ennek része az is, hogy átgondolják, miként vásárolják meg az ügyfeleik az autókat és azokkal hogyan lépnek kapcsolatba. Az új szakember ideálisan képzett, így képes lesz a fejlesztéseiket ezen a területen felgyorsítani."

    Ja, úgy tűnik! A vevők szívéhez megtalálja majd az utat, de robot autót azt momentán hótziher nem lesz képes összedobni! :D