Berta Sándor

Robotautókat fog tesztelni a Volvo

Az autógyártó jövőre elindítja az önműködő autók fejlesztését és tesztelését célzó projektjét. Az első teszt keretében 100 robotautó közlekedik majd Göteborgban és annak környékén.

A Drive Me program a Volvo Car Group, a svéd közlekedési hatóság, a Lindholmen tudományos park és Göteborg város közös kezdeményezése, amit még a svéd kormány is támogat. A cél az, hogy bemutassák a robotautós közlekedés társadalmi előnyeit, valamint Svédország és a Volvo a jövőbeli fejlesztéseknél vezető pozícióba kerüljön. "Az önműködő gépkocsik részét képezik a Volvo és a svéd kormány azon közös céljának, hogy a közlekedési balesetekben életüket veszítők számát nullára csökkentsék. Ez a nyilvános projekt egy fontos lépés jelent előre. Bepillantást nyerünk a műszaki kihívásokba és egy időben értékes visszajelzéseket kapunk a valódi ügyfelektől, akik a közutakon tesztelik a járműveket" - jelentette ki Hakan Samuelsson, a Volvo Car Group elnök-vezérigazgatója.


A robotautókat kiválasztott útszakaszokon tesztelik Göteborg városában, illetve annak környékén. Az útszakaszok hossza 50 kilométert tesz ki és vannak közöttük autópályák, nagy forgalmú utcák is. Tesztelik a teljesen automatikus parkolást is. A Drive Me jövőre indul, az első gépkocsik 2017-ben közlekednek majd Göteborg útjain. "Svédországban egyedülálló együttműködés van a hivatalok, az ipar és a tudomány között, ami globális viszonylatban vezető pozíciót eredményezett a közlekedésbiztonság területén. A robotjárművek és az intelligens infrastruktúra további lépéseket jelentenek a még nagyobb közúti biztonság és a környezetvédelem felé. Svédország számára ráadásul ez új munkahelyeket és új lehetőségeket jelent" - nyilatkozta Catharina Elmsäter-Svärd svéd ipari miniszter.

Az elképzelés szerint az önállóan közlekedő autók hozzájárulhatnak az infrastrukturális költségek csökkentéséhez és gazdagíthatják a városi életet, ugyanis kisebb károsanyag-kibocsátást eredményezhetnek, javíthatják a levegő minőségét és növelhetik a közlekedésbiztonságot. A robotjárművek alapvetően változtatják majd meg az autóvezetés megítélését. A jövőben a vezetés egy önálló és egy aktív részből fog állni, így a rendelkezésre álló időt jobban kihasználható lesz, például az okostelefonokon és a táblagépeken való kommunikálásra vagy egyszerű kikapcsolódásra. A tesztekbe bevonandó 100 Volvo mindegyike új modell lesz. Ezek közül az első a Volvo XC90, amit jövőre mutatnak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #7
    Akkor legyen egy kezelő egy központban NAGYON kiemelt fizetéssel, a kieső munkahelyből meg két ember kapna segélyt / közmunkát. Ez ne akadályozza a fejlődést!
  • Komolytalan #6
    Ha te hozhatnád a döntést, hogy többé nincs szükség metróvezetőkre, de ha baleset van, te mész börtönbe, vajon vállalnád-e? A közlekedés veszélyes üzem, emiatt szükséges feltétel, hogy létezzen egy felelős, aki leüli az esetleges emberölésért járó büntetést.
  • Tinman #5
    Épp ez az, hogy nem kellene, csak nem merik meglépni még ott sem, ahol telne rá. Az emberek buták és inkább bízzák az életüket egy krónikus gyorshajtóra, mint egy gépre, mely tényleg pontról-pontra betart minden szabályt.

    A vonatbaleseteknél pedig nagyrészt az emberi tényező okozta a baleseteket...
  • zola2000 #4
    Addig nem hiszek a sofőr nélküli robotautókban, amíg a villamosokra -hovatovább a metrókba- is kell vezető.
  • GregSB #3
    Nem lesz kénytelen. Eleinte csak Svédországban, azon belül is csak Göteborgban fognak ilyen autók közlekedni. Ahogy a fejlesztők nyilatkozták szorosan összedolgoznaka helyi közlekedési miisztériummal, és egy ilyen projektnek ez kiemelkedően fontos része.

    Majd akkor lesznek ilyenautók nálunk, ha képes lesz a Volvo a magyar közlekedési szervezetekkel is együttműdköni. Ebben az évtizedben én nem számítanék rá.
  • M2 #2
    Kénytelen lesz. EU
  • jawarider2 #1
    Megnézem, hogy a jövőben egy ilyen kocsi mikor kap MO-n forgalmit....