Berta Sándor

Az Audi is csalószoftvert használhatott

A Bild am Sonntag beszámolója szerint a motorok emissziós értékeinek manipulálására alkalmas szoftverfunkcióra bukkant még a nyár folyamán a kaliforniai CARB környezetvédelmi hivatal az Audinál.

A lap forrásmegadás nélkül közölt információi szerint a V6-os motorral és automata sebességváltóval rendelkező Audi modelleknél a motorvezérlő szoftver a kormány mozgása alapján felismeri, hogy az autó tesztpadon áll-e, vagy sem. Amennyiben a motor beindítása után a kormány nem mozdul, a motorvezérlés alacsony szén-dioxid-kibocsátási értékeket adó "melegítő" üzemmódban működik, amennyiben viszont a kormány több, mint 15 fokkal elmozdul, a vezérlőprogram magasabb üzemanyag fogyasztásra és szén-dioxid-kibocsátásra vált át. A CARB birtokába került belső vállalati dokumentumok szerint az Audi már évek óta alkalmazza dízel- és benzinüzemű autóinál egyaránt a tesztüzemmód felismerésének ezt a módját Európában is. A CARB és az Audi nem kommentálta a hírmagazin beszámolóját.

A Volkswagen hasonló ügye is halad előre, melyben a cég most meglepő döntést hozott.Tavaly szeptemberben derült ki, hogy a gyártó azzal reklámozta a dízelautóit az Amerikai Egyesült Államokban, hogy azok különösen környezetbarát modellek. Azonban ez a jelző csak akkor igaz a gépkocsikra, ha azokat terhelési tesztnek vetik alá és egy szoftver korlátozza a teljesítményüket. Az óriáscég egy program segítségével játszotta ki a kibocsátott gázok értékeinek mérését. Júniusban ismertté vált, hogy a német társaság köteles az érintett dízelautó-tulajdonosoknak, illetve a környezeti károk jóvátétele miatt több mint 15 milliárd dollár büntetést fizetni.

Most kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államok után Európában is napirendre kerülhet az ügy, azonban itt a Volkswagen teljesen más stratégiát alkalmaz, ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy semmi rosszat és törvénytelent nem tett, nem manipulált semmit, semmilyen előírást nem sértett meg, s az alkalmazott szoftver is megfelelt az európai jognak. Az új stratégia persze nem véletlen, hiszen a vállalat így szeretné elkerülni, hogy Németországban és a kontinensen több millió ügyfelének kelljen komoly kártérítést fizetnie. A Volkswagen megerősítette, hogy az érintett járművekbe beépített program az álláspontja alapján nem tartalmaz nem engedélyezett elemet.

A gépjárművekért felelős német szövetségi hivatal (KBA) azt követelte a Volkswagentől, hogy módosítson 2,4 millió gépkocsit, hogy azok nitrogén-oxid kibocsátása jelentős mértékben csökkenjen. A gyártó ugyan jogi szempontból rossznak tartja a döntést, de - a felhasználók érdekeire hivatkozva - már átalakította az érintett autók egy részét. A konszern azonban kártérítések fizetéséről hallani sem akar.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Elmin #28
  "Olyannyira csúsztatsz, hogy a zsidó világuralmat próbálod indokolni, vagyis - ha jól értem - szerinted van ilyen?
  Ha nincs, akkor miért próbálsz rá magyarázatot adni? Ez paradoxon."
  Nem szoktad elolvasni, vagy értelmezni amit a másik ír?
 • Elmin #27
  ""Az Audi is csalószoftvert használhatott"

  Nem egyszerűbb lenne azokat felsorolni akik nem használtak? "

  De egyszerűbb lenne.
  Viszont akkor nem lenne hír értéke, mert akkor a listán nem lenne szinte senki.
 • Tetsuo #26
  Olyannyira csúsztatsz, hogy a zsidó világuralmat próbálod indokolni, vagyis - ha jól értem - szerinted van ilyen?
  Ha nincs, akkor miért próbálsz rá magyarázatot adni? Ez paradoxon.
  Most szerencséd volt, hogy válaszoltam, mert a te fajtádat (a különösen rossz helyesírással írókat) semmibe veszem.
 • who am I 7 #25
  és neked miért fáj, ha azt írja? és miért magyarázol bele bármit is? és legfőképp ezért miért is jelentenéd fel? ez valami vicc? :D:D:D:D:D:D
 • who am I 7 #24
  "van eszük" a tolvajlásra a másik kizsigerelésére, átqrására. nagyon rossz a hasonlatod, mert ehhez nem eszük van, hanem pofájuk. mindezek mellett, ez nem csak zsidó tulajdonság, hanem simán emberi. az, h a zsidóknál jobban előfordul, az már statisztika, de alapvetően ezt a tulajdonságot nem lehet nemzetiséghez kötni. de egy adott nemzetiséget jól jellemez(het) az adott statisztika....aztán ennek vagy örül valaki, vagy nem.
 • eto demerzel #23
  Azt hiszem Te nem akarod erteni. Judapest heleyet (ahol mar hama a juda is utalas a judaizmusra=zsidora) irhatal volna valami mast. Ez amit csinalsz hanta. Ponti olyan vagy mint akiket szidol. Semmi kulombseg. A #18 post meg kamu, melebeszeles. Amit csinalsz gyerekes dolog. Bar lehet hogy az vagy. Hiaba vagy 2-30 eves a mentalitasod az marad. Es erre a legjobb bizonyitek: A zsido uralom nem jott volna letre (mar ha van) ha nincsenek a keresztenyek kozott arulok, akik eladjak a saljat nepuket. Az hogy a zsidok ezt megtudjak tenni csak azt mutatja hogy van eszuk, jooban osze tudnak fog, es nem mint egy Hithu kereszteny kivaja a masik szemet!
 • Tetsuo #22
  Nem érted, hogy miért neheztelek cionista dominanciára a város (és ország)vezetésben amellett, hogy nem hibáztatok e tekintetben (sem) minden zsidót? :-) Akkor beteg vagy.
 • Tetsuo #20
  Hát akkor mit trollkodsz?
 • Tetsuo #18
  Áá, értem! Ha valakiről megemlítem, hogy nem magyar a származása, vagy utalok a zsidók szerepére Budapest tekintetében, esetleg egy bűnszövetkezet tagjairól információt közlök az nálad azt jelenti, hogy én utálok egy népet, vagy kollektívan hibáztatom őket.
  Ez nem más, mint egy "liberális" kettősmérce, ami a politikailag korrekt viselkedés nevében ráment az agyadra.
  Ha picit elkezdenél gondolkodni, hogy vajon vélemény-cenzúrával fenyegetnél akkor is, ha ugyanezzel nem zsidókat kritizálnék?

  Ha valakit tényleg előretolnak a származás miatt, és erről valaki beszél, akkor azt kell elítélni, akki erről beszél... világos.
  Marosvásárhelyen a románokat helyezik előre illetve támogatják, tolják a városvezetésben a magyarok ellenében. Bűn erről beszélni, bűn ezt megvitatni?

  Addig nem lehet arányokról beszélni, amíg azt valaki egzakt módon be nem bizonyítja, de tilos statisztikát készíteni - nehogy ez kiderüljön. Ugyanez a helyzet a mára polkorrektül letagadott, sokáig kriminalisztikai fogalomként létező cigánybűnözéssel, vagy a börtönök országos / régiós etnikai arányával.
  A példa kedvéért itt egy zsidó "énekes", őt is cenzúráznád?:
  https://www.youtube.com/watch?v=CtKsaB5xgxI
  Vagy Woody Allent? Óh bocsánat, elfelejtettem, hogy amit szabad Jupiternek...

  Olasz maffiáról hallottál?! Kínairól, ukránról, japánról? Egyedül zsidó maffiát nem lehet a szájra és billentyűzetre venni, de amit ugyancsak benéztél: én cionistát írtam, ami egy eszme és egyelőre lehet kritizálni, sok zsidó is ezt teszi (vallási, politikai, humanitárius, egyéb szempont alapján), csak az ő hangjukat nem mutatja a fősodratú (cionista) média.
  https://www.google.co.uk/search?client=opera&q=jews+against+zionism&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

  Elismétlem: Nincs bajom a zsidósággal, nem kedvelek azért valakit kevésbé, mert zsidó. A cionizmussal és a polkorrekt seggnyalással annál inkább bajom van. Remélem kinősz ebből az ostoba, fenyegető, érv nélküli riposztolásból.

  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.11.13. 00:02:17
 • Tetsuo #15
  Ez a kép valós eseményt rögzített. Többször is előfordult hasonló Vitézyvel kapcsolatban. Az pedig, hogy csak néhány weboldalon található, a fősodratú médiát minősíti, illetve még evidensebbé teszi azt a megállapítást, hogy a mainstream cionista kézben van.
  Nekem semmi bajom a zsidókkal, nem tudom, honnan veszed ezt; ellenben te nem kedveled a keresztényeket, ezt most közölted.