Berta Sándor

Chatbottal a parkolási bírságok ellen

A szoftver néhány egyszerű kérdéssel eldönti, hogy a büntetés jogos volt e, és ha nem, panaszt nyújt be a hatóságokhoz.

A programot egy 19 éves stanfordi egyetemi hallgató, Joshua Browder fejlesztette ki azután, hogy tévedésből több büntetőcédulát kapott. A megoldás nagyon hatékonynak bizonyult, ezért a fiatalember úgy döntött, hogy mások számára is elérhetővé teszi. Így immár a londoniak mellett a New Yorkban élők is használhatják a szoftvert ingyenes szolgáltatásként a DoNotPay nevű oldalon keresztül.

A parkolási bírságot kapók közül csak kevesen járnak utána annak, hogy miért is büntették meg őket, de a jogszabályokat sem sokan olvassák el, a fellebbezési lehetőséggel pedig végképp nem élnek. A szolgáltatás viszont mindezt automatikusan megteszi. Aki Londonban vagy New Yorkban parkolási büntetőcédulát kap és úgy érzi, hogy igazságtalanság érte, az a programon keresztül léphet. A szoftver először is kérdéseket tesz fel az adott helyzettel kapcsolatban, hogy megismerje, pontosan mi történt, majd a felhasználókat közérthetően vezeti végig a teljes eljáráson, végül pedig benyújtja a panaszt.

A chatbot algoritmusa az elmúlt 21 hónapban 250 000-ből 160 000 esetben nyújtott sikeres eredményt, ezáltal több mint négymillió dollár kifizetését lehetett megtakarítani. Browder a chatbotot az első "robotügyvédnek" nevezte. Bármennyire is hasznos a megoldás, ez csak a kezdetet jelenti. A rendszer hamarosan Seattle városában is elérhető lesz és a fiatalember egy olyan rendszeren dolgozik, amely a repülőgépek utasainak segíthet abban, hogy kártérítést kapjanak akkor, ha késett a járatuk, emellett a HIV pozitív embereknek is segíteni szeretne azért, hogy jobban megérthessék a jogaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #5
    Gergely István, jó arc lehet :)
    Utoljára szerkesztette: nlght, 2016.07.10. 15:45:05
  • Ender Wiggin #4
    Van egy magyar emberke, akit már sokszor büntettek és mindig megnyeri a pert, mert szarul van minden parkoló kitáblázva és nem hitelesített eszközökkel bizonygatja a parkolótársaság az igazát.
  • kgpro #3
    Szerintem nálunk nincs ilyenre szükség, mert a parkoló őrnek mindig igaza van, ha mégsincs, akkor automatikusan az első pont lép életbe...
    Utoljára szerkesztette: kgpro, 2016.07.04. 17:20:26
  • TokraFan #2
    Kiváló ötlet!
    Ha itthon bevezetnék, kíváncsi leszek, mikor fogják blokkolni az érintett maffiák.
  • barret #1
    Na ezt nevezem jó ötletnek!