Berta Sándor

Együttműködik a Ford és a BlackBerry

A két fél a jövőben erősíti a kooperációját az önállóan közlekedő autók területén.

Az együttműködésnek köszönhetően a QNX rendszert a jövőben a Ford egyik csapata fejlesztheti tovább. A terv egy biztonságos platform kialakítása a hálózatba kötött és önállóan közlekedő gépkocsik számára. A munkát megkönnyítheti, hogy a Ford SYNC 3 rendszere is a QNX-re épül. A programot célzottan fejlesztik majd tovább, hogy megfeleljen a hálózatba kötött járművek jelentette jövőbeli kihívásoknak. A BlackBerry és a Ford kutatói közösen fognak dolgozni a QNX Neutrino nevű operációs rendszeren, a Certicom biztonsági technológián és más QNX alkotóelemeken. A biztonság mellett a megbízhatóság növelése is kiemelt feladat lesz.

John Wall, a QNX Software Systems vezetője blogbejegyzésében azt írta, hogy 2021-re teljesen önállóan közlekedő autókat akar készíteni a Ford. Ugyanakkor a menedzser nem tért ki arra, hogy a projekten belül pontosan mi a szerepe a kanadai gyártónak és mi a Fordnak. Ezenkívül a megállapodás további - anyagi és más - részletei nem ismertek. Wall mindenesetre a kooperációt úgy jellemezte, mint azt a folyamatot, amely felgyorsítja a BlackBerry hardvergyártóból szoftverfejlesztővé való átalakulását.


A QNX operációs rendszer már most 60 millió hálózatba kötött járműben található meg, s a BlackBerry ezen a területen komoly esélyt lát a további növekedésre és újabb szolgáltatások elindítására. Érdekesség, hogy nemrég az Apple a Titán nevű projektjéhez csatlakozott Dan Dodge, a QNX korábbi alapítója és vezérigazgatója. A QNX Software operációs rendszereket, szoftverfejlesztési eszközöket és műszaki szolgáltatásokat kínál, s számos autóipari partnere (Acura, Audi, BMW, Fiat Chrysler, Ford, GM, Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes, Land Rover, Porsche, Toyota, Volkswagen) van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!