Berta Sándor

Félnek az IT-cégektől az autógyártók

Az autóipar évtizedeken át exkluzív klubnak minősült, de a digitalizálás alaposan felkavarta a viszonyokat.

Nem csupán az Apple és a Google akar megjelenni az autópiacon, hanem számos másik cég is. A gépkocsik alapvetően megváltozhatnak, a robotjárművekben nem lesz szükség például kormányra és pedálokra, s az elektromos motorok is elterjedhetnek, amelyek miatt rész-iparágazatok tűnhetnek el vagy szorulhatnak háttérbe - ezek közé tartozhat a benzinmotorok gyártása. S minél inkább megjelenik az elektronika az autókban, annál nagyobb szerep juthat az olyan IT-óriásoknak, mint a Google vagy az Apple. A legtöbb gyártó mind az Apple CarPlay, mind a Google Android Auto platformját támogatni fogja.

Sergio Marchionne, a Fiat első embere közölte, hogy mind az Apple, mind a Google esetében nyitott a szövetségre. A menedzser elutazott a Szilícium-völgybe, ahol találkozott Tim Cookkal, az Apple első emberével és Elon Musk Tesla-alapítóval. A saját rendszerek - például a térképszolgáltatások és a navigációs megoldások - ugyanakkor nem tűnnek el teljesen.

Egy vállalati tanácsadó szerint az iparágban nagyon sokat beszélnek az emberek a két nagy konszernnel való kapcsolatról, a gyártók attól félnek, hogy elveszíthetik az adataikat, amelyeket a két társaság szerezhet meg. Az egész dolog az ellenőrzésről szól. A CarPlay és az Android Auto is úgy van megtervezve, hogy a gépkocsit az okostelefon kiegészítőjévé teszik. Martin Winterkorn, a Volkswagen vezetője néhány nappal ezelőtt fakadt ki az Apple autóipari szerepvállalása ellen, mivel az a termékeit szinte kivétel nélkül ázsiai partnereinél készítteti, részben kérdéses körülmények között, ez pedig nem a Volkswagen víziója.

Szintén a gyártók vetélytársa lehet a Local Motors, amely az autókarosszériákat 3D-nyomtatóval állítaná elő és amely szintén megjelenne egy saját robotjárművel. "Miért ne? Azzal számolunk, hogy a technológia gyorsan olcsóvá válik" - fejtette ki Damien Declercq, a vállalat európai vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vision5 #4
    Nem ok nélkül, a szoftverek egyáltalán nem megbízhatók egy autóhoz képest pl.
  • torreadorz #3
    Az mondjuk csúnyán megzavarná a piacot ha végre a kocsi müanyag szarjait lehetne nyomtatni.
    Viszont én örülnék neki, mert ma úgy néz ki hogy eltörik egy 1x1 cm-es müanyag pöcök valahol (ami amúgy levehető-cserélhető) de olyan pöcköt nem gyártanak, helyette az egész dobozt kell cserélni egyben 50e ft... És hány de hány ilyen van (nem csak autóknél) amikor egy 2 filléres vacak miatt kell cserélni az egészet...
  • VolJin #2
    Poszterbojkodik a fazon a cikk végén. Amúgy meg összeállhatna az öt legnagyobb autóipari cég egy szoftveres platform megalkotására, ami teljesen szabad lenne. Olcsóbb lenne, mint utólag mindenféle johdíjakat fizetgetni és más füztyögésére táncikálni...
  • zola2000 #1
    Tehát 3D nyomtatóval nyomtatunk elektromos motort és karosszériát műanyagból, a kocsit meg okostelefon fogja vezérelni ha jól értem.

    Érdekes jövőkép.