Berta Sándor

A Google tulajdonába kerülhetett volna a Tesla Motors

Az autógyártó két évvel ezelőtt válsághelyzetben volt és azt akarta, hogy a webes cég a túlélés érdekében vásárolja fel.

A Bloomberg arról számolt be, hogy a Tesla Motors 2012 végén nagyon súlyos helyzetbe került, ugyanis nem sikerült tartani az eladási célokat, ráadásul szállítási nehézségei is voltak és a részvényárfolyam is gyengült. Ezért 2013 tavaszán Elon Musk, a cég alapítója és elnök-vezérigazgatója azt fontolgatta, hogy eladja a vállalkozást. Az ezzel kapcsolatos tervet már ki is dolgozta Larry Page segítségével.

Musk 2013 márciusának első hetében vette fel először a kapcsolatot a menedzserrel, azért, hogy szerződést kössenek. A Tesla Motors első embere azt javasolta, hogy a Google fizessen a száz százalékos tulajdonrészért 6 milliárd dollárt és további 5 milliárd dollárt fektessen be a gyártásba. Emellett garanciát kért arra is, hogy a Google nem hagyja eltűnni a vállalatot a harmadik járműgeneráció kifejlesztése előtt, ő pedig szerette volna még további 8 éven át vezetni a részleget.

Page általánosságban elfogadta a feltételeket és rá is bólintott a felvásárlásra. Minden részletet kidolgoztak, az üzletet végül az hiúsította meg, hogy a Tesla jobb helyzetbe került és néhány héten belül megduplázódott a részvények ára. Így az autógyártó megmenekült és nem volt szüksége gyors segítségre. Jelenleg a Tesla Motors tőzsdei értékét körülbelül 26 milliárd dollárra becsülik.

Tavaly februárban Elon Musk megerősítette, hogy folytatott tárgyalásokat az Apple képviselőivel is, de a konszern sem vásárolta fel a cégét. A menedzser a Bloomberg TV-nek nyilatkozott és igyekezett elejét venni annak a korábbi pletykának, amit a The San Fransisco Chronicle szellőztetett meg. A lap ugyanis arról számolt be, hogy Musk és Adrian Perica, az Apple felvásárlásokért és top üzletkötésekért felelős vezetője Cupertinóban tárgyaltak, s a téma a Tesla lehetséges felvásárlása volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!