Berta Sándor

Motorola: háromszor drágább az amerikai gyártás

A Motorola igyekszik bebizonyítani, hogy a drágább bérköltségek ellenére is érdemes Kína helyett az Amerikai Egyesült Államokban gyártani egy okostelefont.

Dennis Woodside, a Motorola Mobility vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az amerikai gyártás miatt a bérkiadások a korábbi összeg háromszorosát teszik ki. A társaság által használt texasi üzemben a munkások órabére 12-14 dollár, ezzel szemben Kínában ez az összeg mindössze 4 dollár. Ugyanakkor az egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan hány munkaórába kerül egyetlen Moto X okostelefon összerakása. Az IHS elemzőcég korábban úgy becsülte, hogy összesen 12 dollárt tesznek ki egy Moto X szerelési és bérköltségei.

A többletkiadások egy része eltűnik, hiszen a szállítási és a logisztikai költségek az amerikai gyártás miatt egyértelműen és jelentős mértékben csökkennek, ezért a teljes összeg valójában nem sokkal magasabb a kínai gyártás esetén számítottnál - hangsúlyozza blogbejegyzésében a Motorola Mobility. Éppen ezért az amerikai gyártástól elsősorban az tartja távol a különböző vállalatokat, hogy nincsenek "vízióik" és elképzelni sem tudják, hogy ezt utat válasszák.


A texasi üzemben jelenleg hetente 100 000 Moto X készül, ezt a mennyiséget szükség esetén bármikor jelentős mértékben növelni tudják. Az amerikai gyártás előnye továbbá, hogy bármikor finomíthatnak a végső folyamatokon. A döntés következtében sikerült az elmúlt 4 hónapban összesen 2000 amerikai munkahelyet teremteni és ez a szám a közeljövőben tovább nőhet.

A Google a Street View szolgáltatáson keresztül betekintést nyújt a gyárakba. A Moto X augusztus elején mutatkozott be és átlagos jellemzői mellett néhány érdekességet is kínál. Bár az okostelefon alig másfél hónapja jelent meg, de máris megfeleznék a kereskedelmi árát és fa külsővel újulna meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dundiego86 #9
    Ahogyan néztem ez csak az ASSY és a PRD állomások. De nem láttam sehol az SMT-t.
  • Bakkertakker #8
    Termékfüggő, hogy mit hol éri meg gyártatni. az biztos, hogy minden Ázsiába vinni hosszú gazdasági öngyilkosság.
  • kvp #7
    Jol ertem, hogy miutan a google megvette a motorolat visszavittek egy gyarat az usa-ba es raadasul kepesek ugyanakkora koltsegen termelni benne? Mert ez nagyjabol megcafolja a gyarak kinaba telepitesenek gazdasagossagat... (politikailag es nemzetgazdasagilag mindig is orultseg volt, de ha jol latom meg globalista szemszogbol sem nagyon eri meg)
  • arty #6
    Csak ugye a medián az nem mutat semmit a valós viszonyokról, bármenynire is jól hangzik az általa adott összeg.

    lásd magyar átlagbér: 227e - asszem nem is lenne semmi gond, ha valóban ekörül lézengene a társadalom túlnyomó többsége...
  • zola2000 #5
    Azt azért vágod, hogy az átlagbér úgy jön ki, hogy beleveszik a milliárdos cégvezetők fizetését is, szerintem nem olyan rossz az ott sem.
  • zola2000 #4
    Magyarországon meg a minimálbéresek hazavisznek 70ezret, az átlagbér valami 200ezer, itt van még a közmunkás réteg, akik valami 40 ezret visznek haza.

    Egyébként ez a kínai 4 dolláros órabér is kb kétszer több mint a magyar minimálbér.
  • Meridian #3
    Median átlagnak 32ezer dollárt ír a teljes lakosságra nézve. Tehát a 24K az lófasz szint, vagy másképpen értelmezve, az ottani éhbér szint.
  • ostoros #2
    Hát azért nem. Ez egy átlagbérnek felel meg. Ennél jóval kisebb fizetések is előfordulnak. A minimálbérnek pedig nagyjából évi 15 ezer dollár felel meg.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_income_in_the_United_States
  • Meridian #1
    12$/óra? Az éves szinten ~24ezer dollár jövedelem... az az USA-ban lófasz szint.