Berta Sándor

Olcsóbb ultrabookokat akar az Intel

A cég az idén is megrendezi Tajpejben a tábla- és laptopgyártók szimpóziumát. A rendezvény célja elősegíteni az olcsóbb ultrabookok és a hibrid (tábla-ultrabook) készülékek elterjedését.

A hibrid eszközöket a jövőben a hosszú üzemidő és a jó teljesítmény jellemzi majd, de alacsony ár nélkül szerepük továbbra is marginális marad; a remények szerint ezek az ultrabookok jövőre kevesebb, mint 399 dollárba kerülnek majd. E termékek sikere nagy mértékben attól függ majd, hogy a felhasználók mennyire könnyedén válhatnak a táblagép- és a laptop-üzemmód között.

A kategória elnevezése korábban Convertible volt, ehelyett az Intel most a 2-in-1 Ultrabook nevet használja. A vállalat így akarja jelezni, hogy egy teljes értékű tábla PC-ről és notebookról van szó egy készülékben, nem pedig egy kompromisszumos hibridmegoldásról. A tervek között továbbra is eltérő dizájnú gépek szerepelnek, ezek között lehetnek billentyűzetet is tartalmazó, levehető dokkolóegységes; illetve elforgatható vagy lehajtható fedelű modellek. A sokszínűséget jól jellemzi a Dell XPS 12 és a Lenovo Ideapad Yoga.


Zane Bell, az Intel alelnöke abból indult ki, hogy a csökkenő alkatrészárak miatt jövőre realizálható lesz a 399 dolláros átlagár, viszont az Intel által kitűzött 299 dolláros ár még 2014-ben is csak nehezen lesz elérhető. A végső cél szerint az ultrabookoknak az Androidot futtató táblák és az iPad kihívóivá kell válniuk. Tom Mainelli, az IDC amerikai táblagép-piaccal foglalkozó kutatási igazgatója viszont úgy vélte, hogy kétséges e stratégia gyors sikere, az árak ugyanis még mindig túl magasak és ezen aligha lehet rövid időn belül változtatni. Szerinte sok vásárló inkább egy jó tábla PC-t és egy jó laptopot szeretne, mint egy hibrid készüléket.

Az már tavaly augusztusban ismertté vált, hogy 5 mm vékony HDD-k, illetve új SSD-szabvány jöhetnek az ultrabookok miatt. Az Intel már 2011 októberében jelezte, hogy túl drágák az ultrabookok és 2012 augusztusában is árcsökkentést vizionált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  Az olcso ultrabook-ot hivjak netbook-nak. Ugy nez ki, hogy a netbook-os uzleti modell jobban mukodik, mint a premium kategoria eroltetese.
 • CairoJack #1
  "Olcsóbb ultrabookokat akar az Intel" - Én is.

  Csak az Intel tévúton jár. Igén úgy próbálta meg lejjebb nyomin az UB-ok árát, hogy lazított a specifikációkon. Gyakorlatilag már köze nincs az eredetileg megálmodott koncepcióhoz, mára az ultrabook lehet jó vastag, nehéz, ratyi, kerregős HDD-vel. Tképp egy kicsit komolyabban összerakott mezei notebook.
  Szóval így felejtős. Szerintem talpon lőtték magukat.

  Amúgy az tény, hogy a hibrideké a jövő...