Berta Sándor

Csak a megrendelések felét tudják teljesíteni a notebook­gyártók

A chiphiány elsősorban a Chromebookok készítésére van hatással.

A DigiTimes tajvani IT-portál arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta a PC-eladások rendkívüli mértékben nőttek. A Windows operációs rendszert futtató asztali és hordozható számítógépek közel tíz éve nem voltak ennyire keresettek, s a megnövekedett keresletből a Mac- és a Chromebookok még jobban profitálnak. Az esztendő első negyedévében több mint 50 százalékkal több PC-t (elsősorban notebookot) adtak el, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A gyártók ugyanakkor a jelenlegi chiphiány miatt csak részben tudják teljesíteni a megrendeléseket. A DigiTimes rámutatott, hogy a vállalatok arra számítanak, hogy a második negyedévtől kezdve fogják igazán megérezni a jelenséget és az értékesítendő készülékek 30-50 százalékát eleve meg sem tudják majd építeni. A probléma leginkább a Chromebookok készítését érinti, mert a chiphiány különösen a belépő és a középkategóriában érezteti a hatását. Ennek hátterében az áll, hogy a cégek elsősorban a drágább processzorokat állítják elő, mert az hoz nekik nagyobb nyereséget.

Az ágazat és annak beszállítói tavaly óta megsínylik a koronavírus-járványt. Az egészségügyi kockázatokon túl a legnagyobb problémát a munkaerőhiány jelenti. A tajvani notebookgyártók és beszállítók üzemei főleg Kínában találhatók és emiatt csak a teljes gyártási kapacitásuk 50-70 százalékát tudják kihasználni. Februárban a DigiTimes kiszivárogtatta, hogy drágulni fognak a laptopok, mivel az alkatrészeket készítő társaságok már emelték az áraikat, s hamarosan a szerződéses gyártók is követni fogják a példájukat. Néhány héttel ezelőtt pedig kiderült, hogy jelentősen drágulnak majd az Acer és az Asus laptopjai, a két konszern a lépést a megnőtt kereslettel indokolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    "Csak a megrendelések felét tudják teljesíteni a notebook­gyártók"

    Kivancsi volnek melyik felet, a kijelzo hianyzik vagy a billentyuzet ?

    Na jo lehet elolvasom a cikket.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.04.23. 00:56:48