Berta Sándor

Új SSD-szabvány jöhet az ultrabookok miatt

Jelentős mértékben megváltoztatná az SSD-piacot az Intel. A cég azt szeretné, ha a jelenleginél jóval bővebb tárolókapacitású meghajtók jelenhetnének meg egy éven belül. A gyártók nyitottak az ötletre, már csak a specifikációk kidolgozása van hátra.

A társaság azt szeretné, ha a gyártók az eddiginél sokkal nagyobb tárolókapacitású SSD-meghajtókat dobhatnának piacra és építhetnének be a készülékeikbe. Jelenleg legfeljebb 512 gigabájtos SSD-k készíthetők, ezt teszi lehetővé ugyanis az mSATA SSD-szabvány. Mindez arra vezethető vissza, hogy a specifikációknak megfelelő lapkákon legfeljebb 4 vagy 5 chip helyezhető el. Az Intel a Next Generation Form Factor (NGFF) nevű szabvány segítségével ezen változtatna.

A DigiTimes tajvani IT-portál által megjelentetett információk alapján az NGFF specifikációk kidolgozását szeptember végén zárhatják le, a szabványt támogató első ultrabookok pedig jövőre jelenhetnek meg a boltok polcain. Amennyiben az ultrabook-gyártók támogatják az Intel kezdeményezését, akkor az NGFF egységes SSD-szabvánnyá válhatna a notebookok esetében. Az egységes szabvány azt eredményezhetné, hogy az SSD-meghajtók olcsóbbá válnának.


Az Intel jelenleg megbeszéléseket folytat a számítógép- és az SSD-gyártókkal. Utóbbiak közül az egyeztetéseken jelen voltak a Micron, a SanDisk és a Samsung Electronics képviselői. A tárgyalások során a felek igyekeznek a felhasznált lapkák hosszúságát 42, 60 és 80 mm-re korlátozni. Jelenleg a chipeket 20, 42, 60, 80 és 120 mm hosszú lapkákon helyezik el. Az NGFF előnye, hogy az mSATA SSD-ken lehetővé teszi, hogy a lapkák mind a két oldalán elhelyezhetők legyenek a flashmemória-chipek, s így anélkül lehessen növelni a tárolókapacitást, hogy a meghajtók vastagsága változna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #11
    Ez így a probléma leegyszerűsítése.

    Ahhoz, hogy mindkét oldalon lehessen memória, egyeztetni kell a lehetséges méreteket (ahogy már írták, az ultrákban rettenetesen ki van centizve a hely), emellett ez vezérlési problémákat is felvet.

    Szóval lehet, hogy banálisnak tűnik ez a megfogalmazás, de igen, vaklóban arról is egyeztetniük kell, hogy az SSD mindkét oldala ki legyen használva.
  • philcsy #10
    talán pont a hűtés miatt fontos, hogy hol helyezkednek el
  • Szefmester #9
    mert pl egyik másik Dell notiban, ultrabookban olyan szinten van kicentiz.. izé kimilizve a hely hogy egy kétoldalas mSata kártyácska (ami egy wifi kari duplája hosszra) már egyszerűen nem férne bele..
  • duke #8
    Ez szamomra sem vilagos, mit szamit egy eszkozon belul, hogy az egyes alkatreszek hogyan helyezkednek el, ha egyebbkent mukodik, es atmegy minden ipari teszten.(hutes, melegites, razas, nyomas valtozas, sugarzas)
    Furcsa lenne, ha azert nem novelnek a kapacitast, mert nem jut eszukbe, hogy tobb ic is elferne a nyakon.
  • Palinko #7
    de a pornósokat is megkéred? :D

    inkább a tartósságon dolgoznának
  • csulok0000 #6
    Még most sem értem hogy ezért miért kell szabvány! A szabványnak azt kellene leírnia hogy milyen csatoló felületen, milyen protokoll alapján kommunikáljon az eszköz, ill. jelen esetben talán még az eszköz fizikai méretét, de miért kellene ebbe bele foglalni hogy hogyan és mennyi alkatrész kerüljön bele az eszközbe.
  • putyi #5
    lehet, hogy a szoftvergyártókat kellene megkérni, hogy legyenek szívesek optimalizálni a termékeiket és akkor elég lenne 512GB is:-)
  • coolbboy83 #4
    Nem vagyok Hardware engineer, de nem lehetne kihagyni a SATA részt és egy mini PCI Express szabványon bevinni az SSD-t????....úgy mintha egy nagy gépben lenne egy PCIExpress SSD.... csak itt mikro méretekben.... elvileg még olcsóbb/gyorsabb is lehetne, a SATA meg feledhető lenne erre....
  • atomkrumpli #3
    wikiről:"Mini-SATA, which is distinct from the micro connector, was announced by the Serial ATA International Organization on September 21, 2009"

    Nem semmi, hogy nem öregebb 3 évnél az msata szabvány de máris elavult.

    "a szabványt támogató első ultrabookok pedig jövőre jelenhetnek meg a boltok polcain."
  • okosan gyerekek #2
    ha már most alkalmazzák a 20mm-es lapkákon is elhelyezhetők a chipek, mért kell a gyártókat egy szabvánnyal a 42mm-esekre kényszeríteni? ettől is csökken és egységesedik a gyártási költség, ettől is nagyobb lesz a tároló kapacitás?