Ötvös Tibor

Visszatérhet 300 Amiga klasszikus

Az olyan idősebb játékosok, mint én a mai napig örömmel emlékeznek vissza a '90-es évekre, mikor még a C-64 és az Amiga 500 uralta a játékpiacot. Ebben az időszakban számos klasszikus program látott napvilágot.

Altered Beast, Hammerfist, Rise of the Robots, Beneath a Steel Sky, Dune, Heimdall... csak pár cím, mely az én generációm számára nagyon kellemes emlékeket idéz. Bár ezek a programok nem bírtak elképesztő grafikával (bár akkoriban annak gondoltuk) és nem voltak hibátlanok, de mégis a remek játékmenet és a valódi kihívás miatt hosszú órákat töltöttünk a tévék előtt ülve és még az sem zavart senkit, ha például a C-64 kezdőképernyője szó szerint beleégett a képcsőbe.

Manapság is már kezdjük azt tapasztalni, hogy ezen régi alkotások közül egy-két cím kap saját remaket (lásd Dizzy kalandjai), ám hamarosan igazi dömping várható - legalábbis reményeink szerint. A héten ugyanis az Amiga Games Incorporated eladta a közel 300 címet tartalmazó játékcsomagját egy Los Angelesben székelő cégnek nevetséges, mindössze fél millió dolláros összegért.A Writers' Group Film Corp szinte a jogok megszerzése után azonnal bejelentette, hogy nem kíván ülni sokat a címeken, hanem rögtön elkezdődnek a munkálatok az ismertebb címeken és természetesen ki is akarják adni őket. Az még kérdés, hogy milyen formában jelennek meg ezek, de nagy valószínűséggel kicsit javított grafikával mobilokon vagy a Steam-Live-PSN trión látnak majd napvilágot.

Az már biztos, hogy a Wings és az Alien Breed ilyen formában újra elérhető lesz. Utóbbi azért érdekes, mivel azt nemrég kapott egy remaket és még most is elérhető a program.


Hammerfist

A Writers' Group Film Corp azt is meglebegtette, hogy ha esetleg egy-egy fejlesztő bejelentkezik valamelyik címért, melyből talán egy nagygépes változatot akar készíteni vagy folytatni szeretnék, akkor nem zárkóznak el eme lehetőség elől sem. Szóval lehet reménykedni a klasszikusok minőségi visszatérésében. És hogy melyik címek közül lehet majd válogatni? Az összes megjelent játékot tartalmazó listát itt lehet megtekinteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #7
  De ahogy a listat elnezem ez nem valoszinu :( .
  A fele jatek akkori kiadoja siman letezo ceg vagy van jogutodja.
  Vagy elegge nagy perek johetnek meg.
 • ugh #6
  Remeljuk nem csak az lesz, hogy egy exe filet csinalnak egy emulatorral beloluk aztan csak egy exet kell inditani hanem valami plusz is kerul bele.
  Mondjuk kicsit tuningolt grafika, hangok es jatekmenet.
  Kb mint az alien breed vagy a nem olyan soka megjeleno flashback.
  Enelkul szart sem er az egesz.
 • kvp #5
  Az amiga mar 32 bites volt es a 8 bites c64-re is volt mar par 3d-s jatek ugyhogy nem ezen mult. Viszont ezek a jatekok most is elerhetoek pc-n, telefonon es tableten is, csak emulatorbol es teljesen ingyen. Egy telefon kijelzojen meg a vga grafika sem olyan nagy gond, mint ahogy a korai pc-s mcga is elfogadhato. Innentol nagyjabol minden jatszhato amit valaha is kiadtak.
 • zola2000 #4
  " még mindig játszhatóbbak és
  élvezhetőbbek, mint sok mai
  agyondicsért játék"

  Az biztos, de szerintem a fő gond azzal volt, hogy a 16 bites korszak után inkább a 3dt kezdték el erőltetni, és a stratégiákon kívül alig készültek 2d játékok.

  Bár nem amiga, de most játszok a több mint 20 éves shin megami tenseiel, és még mai szemmel is jó játék.
 • Gauge #3
  North and South, Speedball 2.... ezek még mindig játszhatóbbak és élvezhetőbbek, mint sok mai agyondicsért játék...
 • Gauge #2
  Megalomania, Nuclear War, Centurion, Rampart, Defender of the Crown, Populus, Powermanger, STB....szal vannak lehetőségek bőven.
 • endrev #1
  Az Alien Breed a Team17-é, és ők is adták ki újra, úgyhogy szerintem az nem tartozik bele a 300-ba, vagy tévesen tartozik bele (ha olyat adott el az Amiga Games, ami nem volt az övé).