Berta Sándor

Módosítanák a mobil eszközökre vonatkozó repülési szabályokat

Lapértesülés alapján az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) enyhíteni akarja a jelenlegi szigorú szabályozást, ezért létrehozmal egy külön munkacsoportot.

A munkacsoport egyik tagja a The New York Timesnak elmondta, hogy nagy valószínűséggel megreformálják az okostelefonok és a táblagépek repülőgép-fedélzeti használatára vonatkozó előírásokat. A repülőgépeken való mobiltelefonálást ugyan továbbra is tiltanák, de számos pontban várhatók enyhítések.

A jelenleg is hatályos, 2006-ból származó FAA-irányelv többek között kimondja, hogy a tábla PC-ket és az elektronikus könyvolvasókat a le- és a felszálláskor ki kell kapcsolni, ugyanakkor az elektromos borotvák és a hangrögzítő eszközök folyamatosan működtethetők. Bár a NASA egy nemrég nyilvánosságra hozott repülésbiztonsági jelentésében azt írta, hogy nincs jele annak, hogy a táblák és más készülékek megzavarnák a fedélzeti elektronikai rendszereket, a szabályok enyhítését ellenzők mégis attól tartanak, hogy nem lenne bölcs dolog a változtatás. Azzal érveltek, hogy ha az utasok a mobil eszközeikkel lennének elfoglalva a le- és a felszállások során akkor még kevésbé figyelnének az utaskísérők biztonsági előadásaira.

A légiutas-kísérők viszont azt az álláspontot képviselik, hogy mindenképpen enyhíteni kellene a jelenlegi szigorú előírásokon, mert azok nehezen követhetők nyomon, ráadásul nem mindig tudnak arra figyelni, hogy az egyik utas hord-e például okos órát vagy más hasonló készüléket. Az FAA munkacsoportjának eredetileg július végéig kellett volna kidolgoznia a javaslatait, azonban a határidőt szeptemberre halasztották.

A Szövetségi Légügyi Hivatal már márciusban jelezte, hogy miután továbbra sincsenek olyan tanulmányok, amelyek azt bizonyítanák, hogy az okostelefonok és a táblagépek befolyásolnák a repülőgép-fedélzeti műszereket és rendszereket, így kész átgondolni az ezzel kapcsolatos szabályokat. A mostani szabályozást Claire McCaskill amerikai szenátor is élesen bírálta. Szerinte az az elképzelés, hogy a különböző eszközök veszélyt jelentenek az utasok biztonságára mostanra alaptalannak és elavultnak bizonyult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!