Berta Sándor

Air Berlin és Lufthansa - szolgáltatások SMS-ben és MMS-ben

Rövid szöveges üzenetben is kiváltható beszállókártyával és jegyfoglalással bővítette szolgáltatásait a két európai légitársaság.

Az Air Berlinnél a jövőben az utasoknak lehetőségük lesz SMS-ben bejelentkezni és még a helyjegyüket is lefoglalhatják így. Az MMS Check-in nevű szolgáltatásnak köszönhetően a beszállókártya közvetlenül az utas mobiltelefonjára érkezik meg. Az MMS-ben van egy kód, amit a beléptetőkapuknál a készülék képernyőjéről olvas le a repülőtéri rendszer. Ezenkívül az elektronikus beszállókártya minden fontos információt (utas neve, járatszám stb.) is tartalmaz. Ezenkívül lehetőség van a helyjegyek lefoglalására szintén SMS-ben. Az ezt a lehetőséget választó utasoktól a repülés előtt még egyszer megkérdezik rövid szöveges üzenetben, hogy valóban ezt az utat választják-e? Amennyiben fenntartják az igényüket, akár ablak melletti ülést foglalhatnak.

A szolgáltatás egyelőre csak bizonyos német repülőtereken (Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Hannover, München, Münster/Osnabrück és Nürnberg) vehető igénybe és csak egyes járatokra vonatkozik. A Lufthansa szintén bejelentette, hogy április 28-tól megkezdi a Hamburg-Frankfurt/Main és a Hamburg-München útvonalakon a saját online és SMS-es rendszerei tesztelését. A legnagyobb német légitársaságnál a bejelentkezésre már néhány hete mód van, ehhez azonban egy Blackberry vagy egy PDA-készülékre van szükség. "Újdonság azonban az SMS-ben való helyjegyfoglalás" - közölte Jan Bärwalde, a cég szóvivője. Eddig ugyanis az utasoknak mindenképpen be kellett mutatniuk az online helyjegyfoglalásuk papírigazolását. Nos, amennyiben az új megoldást választják, erre a jövőben már nem lesz szükség.

A Lufthansa idén februártól bővítette szolgáltatásait, így lehetővé vált a harmadik személy általi helyfoglalás, akár hitelkártyával is. A légitársaságnál egyébként már 2006 decembere óta használhatnak az emberek elektronikus beszállókártyát, amely a cég weboldaláról nyomtatható ki. A dokumentumban megtalálható az utas neve, a repülőjárat száma, valamint egy két dimenziós vonalkód, amelynek célja az azonosításon túl a vámmentes zónába történő belépés jogosultságának ellenőrizhetősége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!