Gyurkity Péter

Kitiltanák a mobilokat az amerikai járatokról

Az illetékes bizottság pozitív véleménye után a képviselőház elé kerül az a javaslat, amely végleg száműzné a mobiltelefonokat a repülőkről, az utasok kényelmére hivatkozva. A rendelkezés bonyodalmakat okozhat.

Az InformationWeek tudósítása szerint a szállítással és infrastruktúrával foglalkozó képviselőházi bizottság elfogadta a Halting Airplane Noise to Give Us Peace (Hang Up) Act névre keresztelt törvényjavaslatban foglaltakat, ezt követően pedig a teljes képviselőház elé kerülhet a dokumentum. Amennyiben életbe lép az új törvény, az amerikai repülőjáratokról a mobilokat kitiltó ideiglenes döntés véglegessé válhat.

Érdekes, hogy ezúttal nem biztonsági, illetve technikai okokkal indokolják a javaslat jogosultságát annak támogatói, hanem főként az utasok nagyobb kényelmére hivatkozva. Szerintük ugyanis a legtöbb utast zavarja a mások által folytatott hosszas telefonbeszélgetések tömege, és nem olyan időket élünk, amikor a repülést még kényelmetlenebbé, valóságos tortúrává kellene tenni. A sokszor amúgy is zsúfolt járatokon ezért a legnagyobb nyugalomra törekednek, erre utal a javaslat hosszú neve is.

A megfigyeléssel egybeesik az amerikai utaskísérőket tömörítő Association of Flight Attendants-CWA (AFA-CWA) korábbi felmérése is, amely szerint a megkérdezettek 63 százaléka száműzné a mobilokat a repülőkről. A több mint 50 ezer tagot magába foglaló szövetség már hónapokkal ezelőtt üdvözölte az első ilyen irányú lépéseket, az más kérdés, hogy egy ilyen amerikai törvény bonyodalmakat okozhatna a nemzetközi járatokon. Az Európai Unió ugyanezen idő alatt ugyanis a hívások engedélyezésén dolgozik, így itt mindenképpen egyeztetésekre lesz szükség. A mobil készülékeket a megfelelő magasság elérése előtt és a landolás alatt jelenleg is kikapcsolva kell tartani, ez azonban biztonsági okok és jogi viták miatt van így.

A javaslat egyébként továbbra is engedélyezné a fedélzeti Wi-Fi használatát az utasok számára, a személyzet tagjai pedig kivételt képeznének a rendelkezés alól - ők bármikor igénybe vehetnék saját készülékeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • moikboy #13

  A tokiói metrón is így gondolják
 • Inquisitor #12
  Pláne azért fura, mert bizonyos magasság felett nem is működnek a mobilok.
 • CrW #11
  Mert aztán a csendes óceán közepén is ki van építve a gsm hálózat... arról nem is beszélve, hogy a gépek árnyékolva vannak.
  Ezeket műholdakon keresztül oldják meg.
 • Bexter #10
  Legutóbb mikor repültem csak erre az időszakra kérték hogy kapcsoljuk ki a telonkat.
 • tom235 #9
  Valószínű, hogy 10km magasan van wifi XD.
 • ocsieu #8
  Igen, néha zavaró, ha beszélnek körülötted, pláne, ha van, aki pihentetni vagy dumálni akar útközben, nem pedig a sok esetben idiótaságot hallgatni... Filmnézés, zenehallgatás nem ugyanaz a szitu, és max a szomszédodat zavarod, de nem 20-30 körülötted levő embert... Nem az a gond a telefonálással repcsin,vagy bármilyen másik tömegközlekedési eszközön, hogy a telefonáló nem tud beszélgetni, mert nagy körülötte a hangzavar, bár tény, hogy ilyen eset is gyakori, hanem pont fordítva... Gondold el, felülsz (ismerősöddel, családtagoddal) 1 párórás repülőútra, beszélgetnétek, de illedelmes ember lévén (nem vágtok bele más szavába => telefonáló embert sem szoktatok zavarni, pláne ha nincs hova félrevonulnia) egész végig a telefonálót fogjátok hallgatni? Az út felénél, vagy hamarabb felmegy benned is a pumpa... Legközelebb, ha repjegyet vásárolsz, kapásból "nemmobilozóba" fogod kérni... Gyanítom, hogy nem a nemzetközi járatokon probléma a telefonálás (talán a drága a roaming az oka? :D:D), hanem amcsiban a belföldi járatokon... Hisz 1 8-10 órás repülőúton nem olyan zavaró, mint 1 2órás úton...
 • ocsieu #7
  :D:D
  Ezek hülyék... Mert wifin aztán nem tudnának telefonálni, mi? Skype, VOiP mire való? A személyzet nem hiszem,hogy odaülne az utasok mellé, és hosszú perceken keresztül telefonálna... Ez a szitu hasonló, mint a dohányzás, nemdohányzás... "Millió" lehetőség van a probléma megoldására... Csak kijelölt helyen lehessen mobilozni, természetesen hangszigetelt helyiségben... Max pár ember végigácsorogja a repülőutat, még a végén meg kell emelni a gépeken a maximálisan megengedett személyek számát... :D
 • Basic #6
  Hát szerintem meg nincs igazuk. Miért ne telefonálhatna, ha van rá lehetősége? Zavar az, hogy beszél? És ha vlmilyen ismerősével utazik az ember, és vele fog az egész úton beszélgetni? Ugyanaz a helyzet. Szóval ha van akit ennyire zavar az ilyesmi, annak olyan javaslatot kéne benyújtania a gondja orvoslására, hogy a gépeken ne engedélyezzék a beszédet, és teljes némaságban kelljen utazni. A modern gépeken repülés közben nézhetsz filmeke, felteszed a fülhallgatót és nem is hallod a másikat. Amúgy az én tapasztalatom szerint alig telefonál valaki a repülőgépen.
 • duke #5
  Szerintem igazuk van,valoban zavaro lehet,ha valami idiota orakon at ertelmetlen agyatlan beszelgetest folytat a kozelunkben.Neha meg a sima bkv buszrol is lerugnam az ilyen kocsogot,aki reggel hangosan abszulute lenyegtelen,ertelmetlen dolgokrol fecseg negyed oran at.
 • Palinko #4
  Ki tudja lehet hogy igazad van :)

  Én már csak azt a cikket várom hogy kitiltották az utasokat is az amerikai járatokról :)