Berta Sándor

Betiltanának egy repülési adatokat felhasználó mobil alkalmazást

Az amerikai hatóságok nemtetszésüket fejezték ki a Plane Finder AR nevű szoftverrel kapcsolatban, amely iPhone és Android operációs rendszert használó készülékekre egyaránt telepíthető.

A The Daily Mail tudósítása szerint, hogy a jelenleg az iTunes rendszerében is elérhető és 2,99 dollárért megvásárolható Plane Finder AR lehetővé teszi, hogy a felhasználók a mobiltelefonjuk képernyőjén jelenítsék meg az egyes járatok adatait. A Pinkfroot Limited nevű cég által kifejlesztett, mindössze fél megabájt méretű, angol nyelvű program hozzáférést kínál az Automatic Dependent Surveillance-Broadcasts (ADS-B) rendszer adataihoz és képes lehívni, majd egy kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) környezetben elhelyezni azokat.

Mindez azt jelenti, hogy ha valaki a készülékét egy utasszállító repülőgépre irányítja telefonja kameráját, úgy azonnal megtudhatja a járat számát, a repülőgép sebességét, repülési magasságát és távolságát, valamint hogy az adott légi jármű milyen útvonalon közlekedik és honnan hová tart. Ezek az információk az amerikai belbiztonsági minisztérium álláspontja szerint komoly biztonsági kockázatot jelentenek a polgári légi közlekedés számára, hiszen a terroristák így bármikor megtalálhatnak egy bizonyos légijáratot és akár föld-levegő rakétával meg is semmisíthetik azt. A szaktárca éppen ezért azt követelte, hogy az Apple távolítsa el a rendszeréből az alkalmazást vagy blokkolja az ahhoz való hozzáféréseket.


Az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11. után a Szövetségi Repülési Hivatal (FAA) hivatalos figyelmeztetést adott ki, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az Automatic Dependent Surveillance-Broadcasts technológiát akár terroristák is felhasználhatják a saját céljaikra. Az ADS-B egyébként egy viszonylag új repülésirányító rendszer, amelynél a hálózati csomópontok műholdak segítségével cserélik ki egymás között a légi közlekedési adatokat.

Patrick Mercer konzervatív parlamenti képviselő, a brit alsóház terrorizmus-ellenes albizottságának korábbi elnöke csípősen fogalmazott: "Minden olyan dolog, ami megkönnyíti az ellenségeink számára ezeknek a célpontoknak a megtalálását, őrültség. A kormánynak mindent el kell követnie azért, hogy megakadályozza e felszerelések népszerűsítését."

Nagy-Britanniában már több repülés iránt rajongó felhasználó vásárolt olyan vevőegységeket, amelyek segítségével képesek fogni ezeket az információkat. Ezek az eszközök közel sem nevezhetők olcsónak, az áruk 200 font. Jelenleg számos brit, európai, amerikai és ausztrál cég kínál olyan szolgáltatásokat, amelyekkel valós időben nyomon követhető az utasszállító repülőgépek mozgása. A Plane Finder AR 1.0-s verzióját szeptember közepe óta több, mint 2000-en töltötték le az iTunes rendszeréből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hugh Hefner #29
    megölöm anyád

    holnap

    12:34-kor

    nem vagyok gyilkos, szóltam
  • bakagaijin #28
    Biztos én vagyok a buta, de ezeket az infokat maga a repülőgép is folyamatosan prüntyögi magából ACARS üzenetekben nyilvánosan (hol vagyok, ki vagyok, mi történik). Az irányítás és a repülőgépek közötti kommunikáció pedig rádión zajlik, úgyszintén nyilvánosan (ezen utasítják a gépet magasságra és irányra). Egyszóval vicces.

    Igazán betilthatnák a hűdetitkos ember nélküli felderítő repülőgépeket is, hiszen azok kódolatlanul küldik a légi felvételeket.
  • Csirke4 #27
    Műhódnéző is van. :D
    Esetleg ha néha éjszaka az eget nézed akkor is láthatsz műhódat. xd
    Pl ittvan a hábbül
  • Rotyoka #26
    Mivel nincsenek terroristák olyan értelemben, mint ahogy azt az emberek 99,99%-a elképzeli. Még az IRA sem mondható terrorista szervezetnek, mivel MINDIG értesítenek arról hogy hol van a bomba az adott pillanatban
  • cateran #25
    Sosemm ertettem,hogyha leteznek terroristak es sok "artatlan" civilt akarnak megolni,akkor miert nem zugnak bele 1 vasuti vegallomasba maximalis sebessegre felgyorsitott vonattal? Iszonyatos katasztrofa lenne,de kivitelezni 100x konnyebbnek tunik,mint holmi repulot elteriteni es berobbantani 1 toronyba....
  • okosan gyerekek #24
    elgondolkodtam, ilyen alapon a vonatokat is simán lehetne "kódolni", amik nemzetközik szinten hivatalból jezlik, honnan, hová mennek.

    Cseppet sem lehet valószínűbb, hogy adott hon fiai magasabb arányban tartózkodjanak egy repülőn, mint egy vonaton. Tehát, ha valaki civilkárokat akar, annak menni fog így is.

  • lapaleves #23
    márcsak ezért a flightradar linkért is megérte a cikk. nagyon köszönöm, igazán jópofa tudni negyed órára Vecséstől, hogy milyen gépeket lát az ember. nem hasznos, jópofa.
  • tom.. #22
    A cikkben leírtak szerint Androidra is elérhető. (persze szifonhoz ott a link)
    De hol? Sehol nincs fent az AR verziós.
  • joebacsi #21
    Titkosítsuk a menetrendet is, csak 1 perccel az indulás előtt villanjon fel a reptéren, hogy milyen gép megy, az átlagember úgyis eltölt heteket egy reptéren.
  • Crane #20
    >Egyébként lehetne ilyet műholdakra is. :D

    Frankó ötlet! :) Az égre emelnéd az iPodot és kiterjesztett valóságban mutatná, hogy merre milyen müholdak vannak.
    Jópofa lenne.