MTI

Mindent tudnak rólunk az amerikai hírszerző szervek

Amerikai hírszerző szervek széleskörű "adatbányászatot" végeztek a legnagyobb internetes szolgáltatók közé tartozó kilenc cégnél, aminek eredményeképpen magán e-mailek, chatek, fotók és egyéb kommunikációs anyagok kerültek a birtokukba - közölte egy titkos dokumentumra hivatkozva az amerikai The Washington Post és a brit The Guardian című napilap.

Az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy PRISM kódnevű, bírósági végzéssel jóváhagyott program keretében 2007, vagyis George W. Bush elnöksége óta hozzáfér a Microsoft, a Yahoo, a Google, a Facebook, a PalTalk, az AOL, a Skype, a YouTube és az Apple központi szerveréhez. A programot 2012 decemberében, Barack Obama újraválasztása után meghosszabbították. Az érintett cégek vezetői tagadták ezt az együttműködést. James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) azonban elismerte az adatbányászás tényét, de közleményében rámutatott: az a törvény, amely lehetővé teszi a kormányzati ügynökségek számára, hogy kommunikációs adatokat gyűjtsenek internetes szolgáltatóktól, kizárólag az Egyesült Államokon kívüli, nem amerikai személyek célba vételét engedélyezi.


A listában szereplő cégek szolgáltatásait használók adatai érintettek

Az adatbányászattal kapcsolatos információk nyilvánosságra kerülése előtt a sajtóban arról jelentek meg beszámolók, hogy az FBI kérésére kiadott titkos bírósági végzés alapján a Verizon telekommunikációs cég április 25. és július 19. között naponta szolgáltatja be a telefonhívások adatait az elektronikus megfigyelésre szakosodott NSA-nek. Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési eseti bizottságának elnöke kijelentette, hogy a nyilvánosságra került bírósági végzés az 2006 óta folytatott gyakorlat része, és nem több, mint az eljárás három hónappal történő meghosszabbításának engedélyezése.

Vezető kormányzati és kongresszusi tisztségviselők egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a híváslistáknak a biztonsági szervek általi begyűjtése - a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás nyomán elfogadott, úgynevezett Patriot törvény alapján - legitim és a törvényhozás által jóváhagyott eljárás. A jogszabály hatályát az amerikai kongresszus 2011. május végén újabb négy évre meghosszabbította. A Patriot törvény lehetővé teszi, hogy a nyomozóhatóságok - szövetségi bírói engedéllyel - lehallgathassák, illetve megfigyelhessék terroristagyanús személyek telefonbeszélgetéseit, egyéb kommunikációját és vásárlási szokásait.

Clapper, aki 16 amerikai hírszerző szolgálat működését koordinálja, közleményében pontatlannak nevezte a The Washington Post és a The Guardian állításait, ugyanakkor nem részletezte, hogy ezt mire érti. Szerinte a lapok kulcsfontosságú információkat mellőztek. Feloldotta a telefonbeszélgetések adatainak gyűjtésére vonatkozó felhatalmazás több részletét, mert az amerikaiaknak ismerniük kell a program korlátait - mondta. Ezek közé tartozik, hogy egy különleges bíróság háromhavonta felülvizsgálja az eljárást, és a testület csak egyértelmű gyanú esetén engedélyezi a kormánynak a begyűjtött anyagok konkrét vizsgálatát. Az amerikai kémfőnök "elítélendőnek" nevezte az internetes hírszerzési anyaggyűjtés leleplezését. A Verizon cégen keresztül folytatott telefonhívások adatainak titkos lehívásáról szóló dokumentum kiszivárogtatásáról pedig azt állította: az tartós és visszafordíthatatlan károkat okozott az ország azon képességének, hogy a fenyegetésekre reagáljon.


A 2007-ben indult megfigyelési program fokozatosan bővült újabb cégekkel

Ron Wyden demokrata szenátor, a felsőház hírszerzési bizottságának tagja csütörtökön nyilvánosságra hozott egy videót, amelyben egy meghallgatáson a témába vágó kérdéseket tett fel James Clappernek. "Gyűjt-e az NSA bármifajta adatot az amerikaiak millióiról vagy százmillióiról?" - tudakolta a szenátor a videó tanúsága szerint a hírszerzési igazgatótól. "Nem, uram" - válaszolta Clapper. "Nem tesz ilyet?" "Tudatosan nem. Vannak olyan esetek, amikor talán, véletlenül gyűjthet, de tudatosan nem" - felelt a megismételt kérdésre James Clapper.

A The New York Times szerkesztőségi cikkében azt hangoztatta, hogy a Fehér Ház a több millió Verizon-előfizető telefonbeszélgetési adatainak begyűjtése miatt "teljesen elvesztette hitelét". "Obama úr bebizonyítja azt a közhelyet, hogy a végrehajtó hatalom fel fog használni minden neki megadott hatalmat, és nagyon valószínű, hogy vissza is fog élni vele" - hangsúlyozta vezércikkében a liberális lap, amely a közelmúltig rokonszenvvel viszonyult Obamához. "Ez az egyik oka annak, hogy már régóta amellett érvelünk: a Patriot törvény meggondolatlannak bizonyult a szükségtelen és túlságosan széles megfigyelési hatáskör elrendelésében."

Az NSA megfigyelése a Verizon mellett az AT&T és a Sprint Nextel előfizetőinek híváslistáira is kiterjedt. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak nagy többségének telefonálással kapcsolatos adatai a hírszerző ügynökséghez kerülnek. Az AT&T-nek 107,3 millió mobil és 31,2 millió vezetékes, a Verizonnak 98,9 millió mobil és 22,2 millió vezetékes, a Sprintnek pedig összesen 55 millió előfizetője van. A három cég emellett internetszolgáltató is. Ezek, valamint más online kommunikációs cégek hálózatán az NSA az e-mail-forgalmat, valamint a kereséseket vette megfigyelés alá. Nyilvántartásba vette a hitelkártya-szolgáltatók által rögzített tranzakciós adatokat is.

A The Wall Street Journal forrásai ugyanakkor nem tudták megerősíteni, hogy az internetes és a hitelkártya-forgalom megfigyelése jelenleg is folytatódik-e. A lap kormányzati és kongresszusi politikusokat idézve rámutatott, hogy az intézményesített adatgyűjtés nem terjed ki a kommunikáció tartalmára, és hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán elfogadott törvények értelmében a gyűjtés törvényes.

Senki sem hallgatja le az amerikaiak telefonbeszélgetéseit - jelentette ki a nyilvánosságra került, nagyszabású kormányzati adatgyűjtéssel kapcsolatban az amerikai elnök. Barack Obama, aki először reagált a heves vitákat kiváltó leleplezésre, védelmébe vette az amerikai híváslisták és a külföldi internethasználat megfigyelését. Hangsúlyozta, hogy a kongresszus által jóváhagyott és szövetségi bírák által felügyelt adatgyűjtési programok segítenek elejét venni a terrortámadásoknak, és hogy a kommunikáció tartalma alapos gyanú és bírói végzés nélkül nem vizsgálható. "Senki sem hallgatja le az önök telefonhívásait. Ez a program nem erről szól" - mondta.


Obama azt mondja, hogy a lehallgatások az amerikaiakat nem érintik

Mint mondta, a kormányzati tisztségviselők a telefonszámokat és a hívások hosszát figyelik, nem pedig a neveket és a hívások tartalmát. A "megaadatok (az adatokról szóló adatok) átrostálása" azonban az elnök szerint potenciálisan olyan személyek azonosításához vezethet, akiknek közük van a terrorizmushoz. Obama kijelentette, hogy hivatalba lépésekor "egészséges kételkedéssel" tekintett a titkosszolgálati adatgyűjtési tevékenységre, amelyekkel kapcsolatban megerősítette a (demokratikus) biztosítékokat. Rámutatott, hogy nem "ámokfutó" programról van szó, mert afelett a kongresszus és a szövetségi bírók gyakorolnak felügyeletet és a tartalom vizsgálatához külön bírói végzés szükséges.

Az elnök megismételte, hogy üdvözli a vitát Amerika biztonsága és az alkotmány által szavatolt magánszféra sérthetetlensége biztosításának egyensúlyáról. Rámutatott: kompromisszumra van szükség ahhoz, hogy mindkét célt sikerüljön elérni. Obama hangot adott meggyőződésének, hogy a biztonság, a terrortámadások megelőzése érdekében megéri megengedni "enyhe jogsérelmeket" a magánszféra területén. "Fontos elismerni, hogy nem létezhet egyszerre 100 százalékos biztonság, 100 százalékig sérthetetlen magánszféra és nulla kényelmetlenség" - mondta. Kitért arra is, hogy hogy három és fél év múlva, hivatali idejének lejárta után, magánemberként ő is kényesen fog ügyelni magánszférájának sérthetetlenségére. Egyúttal elítélte a nemzetbiztonság érdekében titkosított információk kiszivárogtatását.

A brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) is titkos adatgyűjtést folytat a világ legnagyobb internetszolgáltató cégeinél a hasonló megfigyelési tevékenység céljából indított amerikai titkosszolgálati programhoz kapcsolódva - írta a The Guardian. A vezető baloldali brit napilap beszámolója szerint az általa megszerzett dokumentumok arra vallanak, hogy a brit lehallgató szolgálatnak már legalább három éve, 2010 júniusa óta van hozzáférése az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) PRISM kódnevű, bírósági végzéssel jóváhagyott programjához.


Az UFO-szerű épületben lévő GCHQ nem sokszor szerepel a hírekben

A brit lap közölte: az általa látott iratok tanúsága szerint az elektronikus adatfigyelésre szakosodott GCHQ - amely a brit belső elhárítás (MI5) és a külső hírszerzés (MI6) mellett a brit kormány harmadik fő titkosszolgálati jellegű információgyűjtő ügynöksége - csak tavaly 197 hírszerzési jelentést készített a PRISM rendszer használatával szerzett adatok alapján. A The Guardian szerint a délnyugat-angliai Cheltenhamben működő GCHQ jelentéseit rendszerint megkapja az MI5 és az MI6 is. A PRISM használata a jelek szerint lehetővé tette a GCHQ-nak, hogy a hivatalos jogi procedúra kikerülésével jusson hozzá személyes anyagokhoz, köztük email-üzenetekhez, fotókhoz és videofelvételekhez Nagy-Britannián kívüli székhelyű internetszolgáltató cégektől - áll a brit lap online kiadásának pénteki írásában.

Érdekel, hogy megfigyelnek?
  • Igen
  • Nem
A The Guardian szerint a PRISM használata etikai és jogi kérdéseket vet fel potenciálisan több millió internethasználó adatainak ennyire közvetlen hozzáférésével kapcsolatban, és azzal kapcsolatban is, hogy a brit kormány tagjai közül ki tudott a programról. Keith Vaz, az ellenzéki brit Munkáspárt alsóházi képviselője, a brit parlament belügyi bizottságának elnöke péntek esti nyilatkozatában "vérfagyasztónak" nevezte, hogy amerikai és brit állampolgárok ezreinek telefonos és online tevékenységét tudtukon kívül figyelhették. Yvette Cooper, a Munkáspárt árnyékkormányának belügyminiszter-jelöltje azonnali vizsgálat megindítására szólította fel David Cameron konzervatív párti miniszterelnököt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #49
    "Ma sem archiválható minden beszélgetés. Ugyanis a PCM rendszerű digitális telefonközpontok erre nem alkalmasak. Tehát a kiválasztott beszélgetéseket lehet rögzíteni, de az összeset egyszerre, és lementeni, hogy utólag lehessen mazsolázni közöttük, az nem létezik."

    Csak kicsatolasi kapacitas kerdese. Ha egy-egy gernincvezetek teljes kapacitasat le tudja menti egy rendszer, akkor minden hivas benne lesz. Az a jo, hogy ezek a hivasok ma mar alapbol tomoritve mennek, tehat tarhely sem kell hozza olyan sok.

    "Ez csak a híváslistákra igaz. Ezért vicces a filmekben, hogy beszéltetni kell a tettest, hogy bemérjék."

    A regi elektromechanikus kozpontoknal ez meg fontos volt, mert ott rohangaltak a technikusok es kerestek a kapcsolatot. Ekkoriban a szamlazasi modul is csak egy mechanikus szamlalobol allt, tehat hivaslistat sem tudtak kesziteni. Interurban hivasnal meg raadasul fel kellett hivni a masik kozpontot, hogy ott is rongaljon valaki. Ez valamikor az elso digitalis kozpontok idejen tunt el, olyan 50 eve.

    "Egyébként egy modern digitális telefonközpont az a 60-as évek technológiája. Ami azóta lett kifejlesztve az maximum annyi, hogy grafikus felületen, nem csak parancssorból lehet konfigurálni, illetve a mobiltelefonokhoz szükséges kiegészítések."

    Sokat fejlodott. Peldaul anno vonalkapcsolt volt minden hivas es egy digitalis gerincen is fix slot-ja volt minden hivasnak. A gsm audio hivasok is meg mindig ilyenek, de sok szolgaltato mar fejlesztette a gernichalozatat es ott mar csak voip (4G) hivasok mennek, tehat ip forgalomrol van szo. Persze nem keverik bele a normal netes forgalomba, de attol meg sima ip forgalom. Ez is ugyanugy mentheto ha a kicsatolas eleg nagy savszelessegu. Aztan ott van egy durvabb trukk, ha nem sikerulne menteni mindent, akkor az LI rendszer lelassitja a forgalmat a megfigyelheto szintre. Ez audio eseten kapacitas problemakent es/vagy hangminoseg romlaskent erzekelheto, de garantalja, hogy ami atmegy az le is van mentve. Mivel minden telefonkozpont tamogat valamilyen LI szabvany (tobbe-kevesbe jol), ezert barmelyiket meg lehet vezerelni szinte barmivel. Sokkal egyszerubb mindent menteni, mint a kicsatolt metaadatok alapjan valogatni, hogy kit is kell megfigyelni vagy hogyan. Sajnos ahogy no a kapacitas elobb utobb kenytelen lesz mindenki atallni a szelektiv megfigyelesre, viszont az voip eseten detektalhato, mert egy lokalis hivas a ket keszulek kozott gateway nelkul mozogna, viszont ha hirtelen megis kell gateway, akkor kicsatoltak a 'vonalat'. Ez ellen csak a router szintu kicsatolas segit, de egyreszt draga, masreszt bonyolult a vezerlese, viszont legalabb az osszes cisco, huawei es ericsson router tamogatja (a tobbirol nem tudok nyilatkozni, nem teszteltem oket). Ez utobbi interface egyebkent hasznalhato hamisitott ip cimes tamadasok kivitelezesere is, tehat a halozat egy tetszoleges pontjaba, egy tetszoleges ip cimmel lehet belepni. Ez elfedi a rele szervereket es mivel router szintu, ezert sokkal nehezebb visszakovetni, persze jelszot vagy router exploit-ot igenyel. A legviccesebb demo erre az, amikor egy voip hivasba beleszol egy harmadik fel vagy veletlenszeruen keresztbe kotnek ket voip hivast. Ez akar voip gerincu gsm halozatokon is lehetseges.

    ps: Egyebkent az amerikai rendszer magyar megfeleloje itthon is mukodik, hazai fejlesztes, legyunk ra buszkek. Bar az amerikai szerverekhez (gmail, yahoo, facebook, stb.) csak az usa sajat interface-ein keresztul lehet hozzaferni, tehat legalisan sehogy, persze mivel 'barati' orszag vagyunk ezert mukodik a dolog. Az eu persze elhallgatja, hogy ok is hasznaljak az amerikai rendszert, vagy az is lehet hogy a nyugati politikusok egyszeruen nem tudnak rola.
  • Redwing #48
    Kedves bvalek. Elnézést a kicsit kemény stílusért. Lehet csak a név alapján következteted politikai nézetemet. Azért amit írtam az igaz, csak nem ilyen keményen kellett volna megfogalmaznom.

  • Vol Jin #47
    Te egybites vagy.
  • Redwing #46
    Benézted. Ebből is látszik, hogy fizika szakosként annyit értesz a politikához, mint Mancsi néni az iPhone-hoz. Elárulok neked egy nagy titkot. Orbán-Mesterházy-Bajnai ezek mind a korrupciót képviselik. Pechedre nem vagyok balos. Bár szerintem fogalmad sincs mit jelent ez szó. Arról hallottál már, hogy hazánkban a rendszerváltáskor a politikai hatalmat átmentették gazdasági hatalomba? Tehát kettő összefügg. Ebben a Fidesz is benne volt.

    Az meg, hogy csökkenő bürokrácia. Most komolyan ember! Képes vagy ilyet leírni? Itt égeted magad? Körberöhögnek a politikai szakon. Ott volt a magas labda a rezsicsökkentéssel, de ezen teszten megbuktál. Mert aki legalább egy kicsit jártas benne azt tudja miről van szó.

    Semmi közöd nincs a politikához, gazdasághoz. Annyit tudsz hogy bal meg jobb.

    Ki beszél itt összeesküvés elméletekről idióta? Voszka Éva mellett nagyon sokan leírták már, hogyan alakult a rendszerváltás. Értem én, hogy szakmailag nem igazán tudsz hozzászólni a dologhoz, a kocsmai stílust már kinőtted, a statisztikákhoz nem értesz, meg amúgy is, francot érdekli a rendszerváltás. De beszólok egy PhD-nek akinek lényegében ez munkája, mert én ekkora arc vagyok! :D

    Tehát még egyszer. Orbán, Bajnai, Mesterházy, rossz! De látom csak a trafik mutyihoz mertél véleményt mondani. Egy mezőgazdasági országban a földtörvény az nem fontos :D Matolcsy meg közgazdászok példaképe szerinted. :) 1990-ig kb 2000 milliárd ft veszteséget okozott Magyarországnak. Ez is le van írva. Nem blogon, hanem az Állami Számvevőszék által kiadott tanulmányban.

    Tehát ezekre a hivatalos dokumentumokra, tudsz valami hivatalost reagálni? Vagy maradsz a kommunistázásnál? Te, az magyar oktatás szégyene.
  • bvalek #45
    Na megérkezett az ügyeletes 13 éves SG-kommentbajnok, a politikai örökmozgókat és ingyenenergiát vizsgáló konteós "magánkutató" (szabaidejében piros bögre gyüjtögetö), meg a kocsmai politizálók "mindenkilopmerthaottlennékénislopnék" söpredéke...

    Amúgy kedves "vörös szárny" kolléga: ezzel a trafikmutyi szajkózással tökön lötték magukat az elvtársak, mert ha egy egész társadalmi csoportot megbélyegeznek és megfenyegetnek hogy mindenüket elveszik ha hatalomra jutnak, azzal érdekeltté teszik öket benne hogy a jelenlegi kormány maradjon, függetlenül attól, hogy milyen volt a pártállásuk elötte. Ja és a trafikos tikipusan olyan ember, akinél sok száz, ha nem ezer vevö megfordul rövid idö alatt, sokukkal elbeszélget, nemritkán politikáról, és ezek után nem a libatolvajt fogja reklámozni nekik, azt elhiheted...

    2010-11 óta az a kevés balos aki maradt egyre bolondabb lett, olyan durva összeesküvéselméleteitek vannak hogy az ember haja égnek áll, az amerikaiak teapártja hozzátok képest smafu. Föleg amióta ferenc testvér pártja elkezdett üzemelni, ök szinte kizárólag ebböl élnek. Lassan már a jobbikosok tünnek józanul gondolkodó moderált szavazópolgároknak hozzátok képest...
  • mad mind #44
    Átlagos korrupció? Az meg mi a szar? Nincs olyan, hogy átlagos korrupció, csak korrupció van. Mondjuk az is biztos, hogy nincs már nokiás doboz, mert nem fér bele a lé Mr. 20%-nak.
  • Vol Jin #43
    "Egy köztudott dolog derült most ki, pl, a 80-as években a Stasi is minden telefonbeszélgetést le tudott hallgatni Nyugat-Németországban, és azóta fejlődött egy hangyányit a technika."

    Nem egészen. Az egy dolog, ha valakit leakartak hallgatni, akkor a kábelre rákötöttek egy lehallgatót, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkit egyszerre, vagy döntenek, és három másodperc múlva ott figyelnek a vonalon. Tehát más az, hogy közvetlen hozzáférésed van a rendszerhez, és lehallgathatja egy technikus a kívánt beszélgetést az íróasztala mögül, vagy archiválhatják, és más az, hogy egy furgonnal úgy csinálnak, mintha telefonszerelők lennének, és a kábelre rákötnek egy berendezést. A hatvanas években az amerikaiak úgy csapolták meg a berlini telefonhálózatot, hogy közbeiktattak egy rendezőtáblát a kábelre, a dobozra meg nagy cirill betűkkel oroszul is, nem csak németül ráírták, hogy tilos kinyitni, csak a szovjet katonai parancsnok írásos engedélyével. Így ha egy szerelő belebotlott a föld alatt a csatornákban, tovább is állt.

    Ma sem archiválható minden beszélgetés. Ugyanis a PCM rendszerű digitális telefonközpontok erre nem alkalmasak. Tehát a kiválasztott beszélgetéseket lehet rögzíteni, de az összeset egyszerre, és lementeni, hogy utólag lehessen mazsolázni közöttük, az nem létezik. Ez csak a híváslistákra igaz. Ezért vicces a filmekben, hogy beszéltetni kell a tettest, hogy bemérjék. Az azonnal kimutatható, sőt akár utólag visszamenőlegesen is. Egyébként egy modern digitális telefonközpont az a 60-as évek technológiája. Ami azóta lett kifejlesztve az maximum annyi, hogy grafikus felületen, nem csak parancssorból lehet konfigurálni, illetve a mobiltelefonokhoz szükséges kiegészítések.
  • Vol Jin #42
    Ezen a szíjjártó péteri magasröptűn könnyesre röhögtem magam.
  • COOLancs #41
    Egy köztudott dolog derült most ki, pl, a 80-as években a Stasi is minden telefonbeszélgetést le tudott hallgatni Nyugat-Németországban, és azóta fejlődött egy hangyányit a technika.

    Egyébként Schwarzék is legyintettek a amikor a harmincas évek elején népszámlálást tartottak Németországban, aztán ez alapján pakolták vagonra őket. Az információ a legnagyobb fegyver, az hogy most azt mondják hogy csak gonosz tenoristák ellen használják, nem jelent semmit, később bárki ellen fordíthatják.
  • Redwing #40
    Válaszod alapján nem is kezdek veled vitázni. Tekintettel arra, hogy 6 éve kutatom a privatizációt, korrupciót, párt támogatást, hidd el nagyon másképp működik Magyarország mint te hiszed. Jelenleg Trafikmutyi, földtörvény. Ezek mind bajosak.

    A képviselő juttatásról meg annyit, hogy lehet hogy a fele, de SZJA-t nem fizetnek utána. De nem fogok itt megint tanítani. Majd 10-20 év múlva meglátod, mi lesz. Biztos a 30%-os rezsicsökkentés is olyan hatalmas dolog. Kár, hogy a világpiaci ár nem ehhez alkalmazkodik. De ilyen ici pici kis apróságok miért zavarnák a jó népet. :) Csak az szívás, hogy ez ti fogjátok majd visszafizetni. Nem én. :) Én olyan messze leszek addigra, hogy talán még azt is elfelejtem, létezik ilyen,hogy Magyarország ahol minden lehetséges.