Berta Sándor

Obama ismét jelezte, hogy megvétózza a CISPA-t

Az amerikai képviselőház a héten tárgyal a sokat támadott Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA) törvényről. Amennyiben elfogadják a jogszabályt, Barack Obama azonnal megvétózza majd.

A hivatalosan HR3523 néven benyújtott, most azonban már H. R. 624-es és tavaly április óta ismert törvénytervezet célja az, hogy megkönnyítse az amerikai vállalatok és hatóságok között a titkosszolgálati információk megosztását, e mellett "egyéb célokat is szolgál". Obama már korábban közölte: kész megvétózni a törvényt, mert az nem biztosítja kellő mértékben a polgári jogokat, az adatvédelmet és az emberek magánéletének védelmét. Most ugyan a támogatók a bostoni robbantással komoly érvet kaptak a kezükbe, de az elnök megerősítette a korábbi állásfoglalását.


A Fehér Ház közleménye szerint a CISPA a magánélet védelmével és a polgári jogok betartásával kapcsolatban egyaránt aggályos lehet. Ugyan érkezett egy módosítóindítvány a CISPA-hoz, amelynek elfogadása elvileg erősítette volna a magánélet védelmét, de ezt az előterjesztést a képviselőház illetékes bizottsága elutasította. A módosítás kimondta volna, hogy az internetes cégek általános üzleti feltételei és a magánélet védelmével kapcsolatos irányelvei a jövőben is hatályban maradnak, s ezek megszegéséért a vállalkozások bíróság elé állíthatók.

Amennyiben a tervezetet változatlan formában fogadja el a képviselőház, úgy a Google, a Facebook, a Twitter és a többi amerikai szolgáltató a magánélet és a személyes adatok védelmét csak korlátozott mértékben teljesítheti. A bizottsági döntés egyúttal válasz volt a Fehér Ház közleményére. A Microsoft már koránt sem támogatja a korábbi mértékben a tervezetet, a Facebook egyértelműen elutasítja a CISPA-t, míg a Google nem foglalt állást a kérdésben. Érdekesség ugyanakkor, hogy a TechNet amerikai IT-szövetség éppen a napokban jelezte, hogy támogatja a jogszabályt. A TechNet tagja a Facebook, a Microsoft és a Google mellett a Yahoo, a VeriSign, a Cisco, az Oracle, a Marvell, a Hewlett-Packard, a GlobalFoundries, az AT&T, a BSA, az IBM, az Intel, a Symantec és az EMC Corporation.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)