• Vol Jin
    #43
    "Egy köztudott dolog derült most ki, pl, a 80-as években a Stasi is minden telefonbeszélgetést le tudott hallgatni Nyugat-Németországban, és azóta fejlődött egy hangyányit a technika."

    Nem egészen. Az egy dolog, ha valakit leakartak hallgatni, akkor a kábelre rákötöttek egy lehallgatót, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkit egyszerre, vagy döntenek, és három másodperc múlva ott figyelnek a vonalon. Tehát más az, hogy közvetlen hozzáférésed van a rendszerhez, és lehallgathatja egy technikus a kívánt beszélgetést az íróasztala mögül, vagy archiválhatják, és más az, hogy egy furgonnal úgy csinálnak, mintha telefonszerelők lennének, és a kábelre rákötnek egy berendezést. A hatvanas években az amerikaiak úgy csapolták meg a berlini telefonhálózatot, hogy közbeiktattak egy rendezőtáblát a kábelre, a dobozra meg nagy cirill betűkkel oroszul is, nem csak németül ráírták, hogy tilos kinyitni, csak a szovjet katonai parancsnok írásos engedélyével. Így ha egy szerelő belebotlott a föld alatt a csatornákban, tovább is állt.

    Ma sem archiválható minden beszélgetés. Ugyanis a PCM rendszerű digitális telefonközpontok erre nem alkalmasak. Tehát a kiválasztott beszélgetéseket lehet rögzíteni, de az összeset egyszerre, és lementeni, hogy utólag lehessen mazsolázni közöttük, az nem létezik. Ez csak a híváslistákra igaz. Ezért vicces a filmekben, hogy beszéltetni kell a tettest, hogy bemérjék. Az azonnal kimutatható, sőt akár utólag visszamenőlegesen is. Egyébként egy modern digitális telefonközpont az a 60-as évek technológiája. Ami azóta lett kifejlesztve az maximum annyi, hogy grafikus felületen, nem csak parancssorból lehet konfigurálni, illetve a mobiltelefonokhoz szükséges kiegészítések.