Berta Sándor

Egy AMD vezető szerint csupán divatcikkek a táblák

Az AMD nagy-britanniai üzletfejlesztési menedzsere szerint a tábla PC-k nem jelentenek megfelelő alternatívát a laptopokkal szemben, és pár év múlva a hibridek fogják uralni a terepet.

Andrew Muscat szerint a jelenleg rendkívül nagy népszerűségnek örvendő táblagépek nem számíthatnak komoly jövőbeli sikerekre. Úgy véli, 2-3 éven belül előtérbe kerülhetnek a hibrid készülékek, amelyek egyesítik a táblák és a notebookok pozitív tulajdonságait. Már most is kaphatók hibrid eszközök, amelyeken Windows 8 operációs rendszert fut és rendelkeznek hagyományos notebookbillentyűzettel. "Változások előtt állunk. A táblagépek ugyan jók, de ha a tartalomkészítési feladatokról van szó, akkor mindig is igény lesz laptopokra. Úgy hiszem, hogy ez a fejlődési folyamat oda fog vezetni, hogy a táblatechnológia és -hatékonyság már megtalálható lesz a következő generációs laptopokban is" - jelentette ki a menedzser.


Az AMD nincs jelen a táblapiacon, így a lesajnáló nyilatkozat nem meglepő

Andrew Muscat rámutatott, hogy a felhőszolgáltatások egyre inkább terjednek, elég csak a Microsoft esetében az Office 365-re, az OnLive megoldására, vagy az Adobe múlt heti döntésére gondolni. Szinte mindenki azzal foglalkozik, hogy miként tudja a felhőszolgáltatásokon keresztül biztosítani a különböző tartalmak megosztását.

Divatcikk a tábla?
  • Igen
  • Nem
  • Nem tudom
Az AMD munkatársa hangsúlyozta: az új hibrid termékeknek - különösen a felhőszolgáltatások elterjedésével - már nem lesz szükségük kiemelkedő számítási teljesítményre, ehelyett sokkal fontosabb lesz az üzemidő, valamint hogy a készülékek számos funkciót kínáljanak. Mindez azt fogja eredményezni, hogy a következő generációs processzorok esetében nem a teljesítmény lesz a meghatározó, a kisebb fogyasztás sokkal fontosabbá válhat. A számításigényes feladatok elvégzéséhez pedig ott vannak a felhőrendszerek kapacitásai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • usersg #26
    Nem omlik az össze, csak most épp nincs hova növekedni... hát van ilyen... a véges világban, csak a közgazdászok szerint lehet végtelen ideig növekedni. Ők rajzolják a sok szép interpolált grafikont is, amit lehet mutogatni a befektetőknek... láttunk már ilyet sokat. A stagnálás meg már önmagában halál, ha a jelenlegi pénzrendszerek működési elvét megfigyeljük...
    Szóval szar ügy, de összeomlásról szó sincs.
  • usersg #25
    "a limitált funkcionalitású, de kompromisszumok nélküli eszközökkel szemben."

    Te olvasod amit írsz? Mármint... milyen az a "limitált funkcionalitású, de kompromisszumok nélküli" eszköz? A limitált funkcionalitás maga a kompromisszum nem? Akkor lenne kompromisszumok nélküli, ha nem lenne limitált...

    Mindenesetre nagyon is valószínű, hogy a jelenlegi táblák el fognak tűnni, már csak azért is, mert ha mindenkinek eladták ugyanazt a szappantartót, akkor nem akar majd mindenki még egy ugyanolyan szappantartót, tehát kell majd valami új hívószó, máshogy nem megy. Pláne úgy, ha rájönnek sokan - ahogy a netbook esetében is - hogy a szappantartó nem egy "olcsó számítógép", hanem valami egészen más, ami másra jó, máshogy jó, de mindenre kevés. Amit tud azt a telefon is tudja, amit nem tud arra meg számítógép kell. Ilyen formában ez nem mehet sokáig, ha elfogy a divat felhajtó ereje, akkor a tábláknak a jelenlegi formájukban annyi... kivéve ha apple, mert az úgyis eladja 80. alkalommal is ugyanazt a sok agyhalott sznob almazombinak, akinek attól áll fel, ha megvan neki az új Iakármi...
  • narumon #24
    Hát AMD-nél a szentem mi mást mondhatna? Éppen most omlik össze a fő piacuk :(
  • AgentKis #23
    Az újtól mindig hányás van. Most viszont van lehetőséged választani, hogy mitől okádsz. Én azt mondom, inkább ingyen hányok, mint 30ezeré/eszköz. De ez persze gusztus dolga...
  • AgentKis #22
    Hát van hányós smile... Sokan a W8 csempéitől szoktak
  • csimmasz #21
    Ez most is így van sajna.
    Ami fontos lenne az álltalában nincs kompatibilisban, viber, skype., vatsapp, játekok, meg. szinte minden.

    Úgylatom sokan még a mai napig nem értik mire jó a tablet.
    Miért kéne tartalmat készíteni azokon, az egyszerűbb dolgok nagyon egyszerűek, fotó föl le töltögetés rövid szövegek írása, stb.
    Az írással sem az a baj, hogy kényelmetlen mert ez nem igaz, inkább az előforduló hibák amiben külömbözik a billentyűs írástól.
    Nekem eszembe sem jutna valami komolyabb irományt körmölni tableten, a pc előtt sokkal gyosabb, de a forumozgatást meg némi netfüggest sokkal kényelmesebb az egész napos görnyedés után az ágybol intézni.

    Miért akar mindenki a háztáji kiskerthez traktort meg kombajnt eladni mindenkinek az ásó meg a rotációs kapa helyett?

  • sanyicks #20
    én raktam, teljesen jó volt. Csak akkoriban kevés app volt rá.
  • asgh #19
    Ahhoz a limitált adatbevitelhez, ami az átlagemberek 90%-át érintő netes kommunikációhoz szükséges a tabletek, sőt az okostelefonok is rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, ezt a mobiltelefonról facebookolók népes tábora bizonyítja.
    Az ennél szofisztikáltabb tartalomkészítés pedig már az irodai felhasználás kategóriába esik, legyen szó céges, iskolai vagy otthoni irodáról, amihez természetesen irodai és nem tartalomfogyasztó eszközök kellenek.
    A nagy kérdés tehát az, hogy érdemes-e összevonni az irodai eszközöket a tartalomfogyasztókkal.
    Ez attól függ, hogy mit értünk "összevonás" alatt.
    Ha pl. az olyan tableteket, vagy okostelefonokat, amik képesek irodai eszközökre dokkolva (monitor, billentyűzet, stb.) egy rendes pc. teljesítményére, tv-re kötve médiacenterként vagy játékkonzolként üzemelnek, leválasztva pedig könnyen hordozhatóak és alacsony fogyasztásúak maradnak, akkor természetesen lehet jövője az integrációnak.
    A mindent önállóan tudni akaró hordozható eszközök azonban mindig is kompromisszumos megoldások lesznek, amik emiatt állandó evolúciós hátrányban lesznek a limitált funkcionalitású, de kompromisszumok nélküli eszközökkel szemben.
  • TokraFan #18
    Alapvetően igazad lenne, de az internetes tartalomfogyasztás esetén nem beszélhetünk tisztán tartalomfogyasztásról, mivel a Net alapvetően egy kétirányú kommunikációs forma, szemben a TV-vel. Vagyis, bár az átlag user nagyrészt valószínűleg csak tartalmat fogyaszt, de eközben óhatatlanul létre is fog hozni azt (akár csak abban a formában, hogy megír egy levelet, vagy blogolni kezd, stb...). Egy sík üveglapon, bármiféle "3D térérzet" nélkül pedig idegesítő és lssú a munka, vagy az adatbevitel. A tábla itt vérzik el. Nem kezelhető tisztán csak egyirányú tartalomfogyasztási eszközként, mint a TV. Bár a TV-n is vághatsz videót, de nem töltheted fel a szerkesztőségbe vagy a TV csatornához! Ezt már csak az interneten tudod megtenni, tehát kell a rendszerbe egy PC, vagy bármilyen más netes eszköz, innen pedig ott vagyunk ahol a part szakad... A TV-k egy részében volt/van editor funkció, szintén teljesen feleslegesen. Sőt, már az ős, profibb VHS magnókban is volt editálási funkció, még hangot is lehetett a felvételek alá tenni. De a párhuzam fetiek értelmében, itt nem jó a táblákkal!
  • Komolytalan #17
    "Csakhogy ez olyan, mintha holnaptól minden tv-be videóvágó szoftvert építenének"
    Annyiban sántít a hasonlat, hogy tartalmat ma már szinte mindenkinek kell készítenie, akinek számítógépe van. Ma már a gyerek se "csak játszik" a gépen, hanem azon készíti a beadandó ppt-jét, már általános iskolásként is.

    "Na de miért fizetne az emberek 99.99%-a egy olyan funkcióért, ami jó eséllyel soha az életben nem kell neki?"
    Vagyis miért fizetnék az érintőképernyőért?