Berta Sándor

Felgyorsíthatók a táblagépeken a letöltések és a szoftverek

A Riverbed Technology és a T-Systems közösen mutatták be a CeBIT-en a Steelhead Mobile nevű WAN-optimalizálási technológiát, amelynek segítségével gyorsabban töltődnek le a fájlok a tábla PC-kre.

A Riverbed Technology már hosszabb ideje kínálja a Steelhead Mobile-t az ügyfeleinek, ennek segítségével jelentős mértékben felgyorsíthatók a letöltések és az üzleti alkalmazások futtatása. A megoldás a laptopok mellett immár táblákra is elérhető, így további felhasználók próbálhatják ki és aknázhatják ki a fejlesztésben lévő lehetőségeket. "A táblagépek piaca masszívvá vált, eközben új operációs rendszereket is kifejlesztettek. Számunkra éppen ezért fontos lépés volt, hogy elkészítsük a mobil változatot is a tábla PC-khez" - jelentette ki Christian Philippi, a Riverbed Technology munkatársa.


Az első bemutatóra a CeBIT-en került sor két Samsung Galaxy Tab bevonásával. Az eszközöket egy VPN-kapcsolaton keresztül kötötték össze a T-Systems szingapúri szerverközpontjával, ahonnan két megabájt méretű fájlokat küldtek el a készülékekre. Ezek néhány másodperc alatt le is töltődtek a Riverbed megoldását használó táblára. Ugyanakkor a másik gép esetében a letöltés sokkal hosszabb ideig tartott. Az első esetben Philippi szerint sikerült a letöltési sebességet a 20-szorosára felgyorsítani. Az egyes alkalmazások esetében eltérő a gyorsulás, a valósidejű videóknál nem működik ennyire jól a dolog. Philippi csupán annyit árult, hogy a technológiának köszönhetően egyrészt lecsökkentik az adatforgalmat, másrészt az alkalmazás működését is felgyorsítják.

A Steelhead Mobile táblagép-kompatibilis verzióján egyelőre gőzerővel dolgoznak, a közeljövőben számos tesztet hajtanak majd végre a felhasználók bevonásával. Az idei év második felében jelenhet meg a végleges változat a Windowst, illetve az Androidot futtató készülékekre, míg az iOS-kompatibilis kiadás 2014 első felében követheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FoodLFG #7
  Parasztvakítás
 • kvp #6
  "Azért a tömörítési algoritmusok még fejlődőképesek, a jpeg-et tökéletesnek nevezni, mert szerinted nem lehet veszteségmentesen tovább tömöríteni, nem helyes."

  A gyakorlatban viszont jelenleg nehezen es rosszul tomorithetoek, tehat a forgalom vesztesegmentes tomoritesere alapulo technikak nem sokat tudnak veluk kezdeni, foleg mivel ez utobbi megoldas foleg csomag vagy stream szintu tomoritest kezel, ami a file szintu tomoriteshez kepest mukodesebol adodoan csak sokkal roszabb hatekonysagot tud elerni.
 • nyerek01 #5
  Azért a tömörítési algoritmusok még fejlődőképesek, a jpeg-et tökéletesnek nevezni, mert szerinted nem lehet veszteségmentesen tovább tömöríteni, nem helyes.
 • kvp #4
  "Nem működik bármilyen letöltésnél?"

  Nem, csak jol zip-elheto tartalmaknal, mivel halozati szintu es transzparens, tehat veszteseges tomoritest nem lehet hasznalni. Az interneten mar elve szinte minden tartalom alapbol ossze van tomoritve amennyire csak lehet.

  "Ez mivel több mit az Opera turbo?"

  Az veszteseges tomorites, tehat pl. rontja a kepek minoseget. A fenti technologia vesztesegmentes, viszont cserebe csak nagyon keves file tipusnal van haszna. Tipikusan jo dokumentumok, nagy szoveges allomanyok es adatbazis valaszok tomoriteseben es katasztrofalisan hasznalhatatlan fotok es filmek tomoritesere. Tehat az emberek 90%-anak aki csak kepeket es filmeket nez a tablet-jen teljesen hasznalhatatlan.

  Arrol nem beszelve, hogy pl. android alatt eleve minden rendszer komponens (pl. az app-ok) is tomoritve vannak tarolva es a halozaton is igy jonnek le. (egy 1 megas apk file betolve a ram-ba lehet akar egy 40 megas jatek is) Tehat a fenti vesztesegmentes tomorites a hetkoznapi internetes forgalomnal nem sokat hasznal, csak az eredetileg lan-ra 'optimalizalt' forgalom eseten johet jol, ez pedig az irodai felhasznalas. Egy windows-os bmp akar 10-12-szeresen is tomoritheto, egy png mar semennyire, egy jpeg pedig csak adatvesztessel.
 • csimmasz #3
  Ez mivel több mit az Opera turbo?
  Az is valami tömörítéssel operál.
 • KopaszIsten #2
  Hm. Jöhetne egy PC/Windows verzió is NEM CSAK üzleti alkalmazásokhoz. ;) Amúgy nem értem miért van kihangsúlyozva az üzleti alkalmazás. Nem működik bármilyen letöltésnél?
 • kvp #1
  Ez ugyanaz a tomorites amit regen a ppp kapcsolatokon keresztul a modemek tudtak, csak most vpn kapcsolatokat tomoritenek. A letoltes optimalizalas akkor mukodik jol, ha jol tomoritheto adatrol van szo es az atviteli rendszer nem tomorit. Tehat jpeg, mpeg, stb. file-ok eseten nem mukodik, tovabba http szintu adattomoritest hasznalo weboldalak eseten sem (pl. gmail). Viszont egy windows-os share-en utazo doc file-hoz pont jo, ez az interneten jellemzoen csak a vpn-es kapcsolatokon fordul elo.