Illegálisan követi az androidos felhasználókat a Google?

A felvetések hasonlóak, mint korábban az Apple ellen.

Max Schrems aktivista, a nyob adatvédelmi szervezet társalapítója a Commission Nationale de L'Informatique et des Libertés (CNIL) francia adatvédelmi hivatalhoz nyújtotta be a Google elleni beadványát, amelynek lényege, hogy a webes konszern a beleegyezésük nélkül, illegális módon követi az androidos felhasználókat. Schrems az ügyben vizsgálatot sürgetett. A Noyb megerősítette a Financial Times értesüléseit.

Az Androidot futtató okostelefonok egyértelmű reklámazonosítókat (Android Advertising Identifier - AAID) generálnak, amelyek a Google és a harmadik fél számára lehetővé teszik az internetezők böngészéseinek a követését azért, hogy célzott hirdetésekkel szólíthassák meg őket. A noyb tavaly novemberben hasonló panaszt nyújtott be az Apple ellen, de a francia versenyhivatal (Autorité de la Concurrence) megvizsgálta a vitatott gyakorlatot és megállapította, hogy az nem valósít meg visszaéléseket.

A szervezet most azt szeretné elérni, hogy a CNIL indítson vizsgálatot az ügyben és kényszerítse a társaságot arra, hogy betartsa az adatvédelmi előírásokat. Ezzel párhuzamosan azt követelte a hivataltól, hogy szabjon ki pénzbüntetéseket az óriáscégre, ha úgy ítéli meg, hogy az nem megfelelő piaci magatartást tanúsít. Schrems szerint a rejtett hirdetési azonosító lehetővé teszi az Apple és a Google számára nem csupán a felhasználók követését, hanem az online és az offline magatartásukkal kapcsolatos információk ötvözését. Ehhez mindenképpen engedélyt kellene kérni az érintett személyektől, de ezt a Google nem teszi meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Nos benne van a felhasznaloi szerzodesben es ki lehet cserelni ha nagyon akarja az ember (teljes adattorles mellett), tehat jogilag nem annyira tamadhato. Erkolocsokrol meg nem igazan lehet beszelni a multik eseten.

    Ha valakit nagyon zavar, akkor chrome helyett mas bongeszot hasznalva siman kikerulheto. (lasd pl. chromium, azaz az open source chrome) Hivatalos alkalmazasok eseten sokkal egyedibb azonosito a play store account email, ami nelkul letolteni se lehet semmit a google fele alkalamazasboltbol. Persze ez is cserelheto, raadasul konnyebben mint a keszulek azonosito.