Berta Sándor

EU-eljárás indult a Google ellen

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kartellügyi vizsgálatot indít az amerikai webes konszern ellen, mert az az online keresési piacon vélhetően visszaélt piaci pozíciójával és ezzel megsértette az európai kartellelőírásokat.

A testület azután döntött az eljárás megindításáról, hogy a társaság konkurenseitől számos panasz érkezett hozzá a Google piaci magatartásával kapcsolatban. A Microsoft leányvállalatának számító Ciao, az Ejustice.fr és a Foundem brit árösszehasonlító szolgáltatás 9 hónappal ezelőtt azt kifogásolta, hogy a Google a keresési eredmények megjelenítésekor előnyben részesítette egyes partnereit és azok szolgáltatásait, ezzel párhuzamosan pedig háttérbe szorította az ő ajánlatukat és hirdetésüket. A vizsgálat elindítása önmagában még nem jelenti, hogy a Google bűnös, de semmiképpen sem jó hír a tengerentúli cég számára.

A Google online keresője két kategóriába sorolható eredményeket dob ki az internetes információk kutatásakor. Az elsőbe tartoznak azok a találatok, amelyek megjelenítéséért a honlapok vagy szolgáltatások üzemeltetői nem fizetnek. Ezek természetes vagy más néven algoritmusokon alapuló eredmények. A második csoportba sorolhatók azok a találatok, amelyeknél a tulajdonosok bizonyos összeget fizetnek a vállalatnak azért, hogy az ő linkjük jelenjen meg a találati lista első oldalán. Ezek a fizetett vagy más néven szponzorált keresési eredmények.

Az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a Google visszaélt-e a piaci pozíciójával és szándékosan háttérbe szorította-e egyes partnereit vagy konkurenseit. Előfordulhatott például, hogy a cég egy szponzorált eredményt hátrébb sorolt csak azért, hogy a számára konkurenciát jelentő ajánlatok a felhasználókhoz ne juthassanak el. A társaság egyes esetekben együttműködési megállapodásokat kötött a számítógép- és a szoftverkereskedőkkel, így előfordulhatott, hogy ezeket előnyben részesítette, míg konkurenseiket háttérbe szorította.

A testület a vizsgálat elindításáról értesítette a Google vezetőit és az európai uniós tagállamok versenyhivatalait. A Google közölte, hogy együttműködik a felügyelettel a vizsgálatban: "A javításnak mindig helye van, ezért együttműködünk a bizottsággal minden vitatott kérdés rendezésében" - jelentette ki a Google szóvivője. A Google emellett állítólag korlátozza az online hirdetési kampányok során gyűjtött adatok átvitelét is konkurens hirdető platformokra. Kay Oberbeck, a Google szóvivője ezzel szemben kijelentette, hogy a vállalat megalapítása óta azt az elvet követi, hogy a hirdetők maguk rendelkeznek adataikkal és szolgáltató váltás esetén is szabadon magukkal vihetik azokat.

Az eljárás akár évekig is eltarthat, a döntés meghozatala jelentős mértékben függ attól, hogy mennyire bonyolult esetről van szó és a felek mennyire együttműködőek. Brüsszel vizsgálatainak nincs határideje. Amennyiben a Google-t bűnösnek találják, akkor az EU - Bizottságnak a globális árbevétel akár 10 százalékát elérő bírságot is jogában áll kiszabnia az uniós versenyjogi szabályok megsértése esetén. A Microsoft és az Intel már milliárdos bírságokat volt kénytelen fizetni piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    Be köll tiltani az internettel együtt!