SG.hu

A Google-nak meg kell nyitnia az Androidot

Az internetes óriáscéget egy amerikai szövetségi bíró arra kötelezte, hogy egy sor változtatást hajtson végre a versenyellenes magatartása miatt. A Google-nek engedélyeznie kell a konkurens alkalmazásboltokat, és fel kell hagynia a digitális vásárlások saját számlázási rendszerébe kényszerítésével.

Decemberben egy San Franciscó-i szövetségi esküdtszék megállapította, hogy a Google megsértette a trösztellenes törvényt azzal, hogy magas díjakat és szigorú szabályokat szabott meg az Epic Games és más alkalmazásfejlesztők számára a Google alkalmazásboltjában. Most pedig James Donato, Kalifornia északi körzetének bírája arra kötelezte a Google-t, hogy egy sor változtatást hajtson végre a versenyellenes magatartás orvoslására. A vállalatnak november elsejétől három éven át engedélyeznie kell, hogy a fejlesztők saját alkalmazásboltjukat hozzák be az Android mobil operációs rendszerbe. Azt is lehetővé kell tennie az alkalmazásgyártók számára, hogy saját számlázási rendszerükkel, az Android ökoszisztémán kívül számlázzanak a felhasználóknak. A Google jogosult lesz „ésszerű díjat” felszámítani a fejlesztőknek ezekért a szolgáltatásokért, amelynek a Google tényleges költségein kell alapulnia.

"A Google modus operandija ebben az ügyben az volt, hogy tengernyi észrevétellel árasztotta el a bíróságot, amelyek közül sok felületes és kidolgozatlan volt” - írta Donato ítéletében. A Google érveinek mennyiségét egy „bunkósbunkóhoz” hasonlította. A végzés győzelmet jelentett az Epic számára, amely a Fortnite-ra támaszkodva 2020 óta jogi csatákat vív a Google és az Apple ellen, hogy gyengítse hatalmukat az alkalmazásgazdaság felett. Az Epic a bírósághoz fordult, hogy megtörje a Google Android rendszerét, hogy saját alkalmazásboltot kínálhasson, megkerülve a vállalat szabályait és díjait. Donato bíró döntése a legtöbb ilyen kérést teljesítette, de továbbra is arra kényszeríti az Epicet és más fejlesztőket, hogy fizessenek a Google-nek az Android biztonsági és tartalommoderációs szolgáltatásaiért.

A Google megismételte ígéretét, hogy fellebbez az esküdtszék ítélete ellen, mert szerintük a változtatások „egy sor nem szándékolt következményt fognak okozni, amelyek ártanak a fogyasztóknak, a fejlesztőknek és az eszközgyártóknak”. "Az Epic ítéletéből kimaradt a nyilvánvaló: az Apple és az Android egyértelműen konkurensek” - írta blogbejegyzésében Lee-Anne Mulholland, a Google szabályozási ügyekért felelős alelnöke. "Fellebbezni fogunk, és arra kérjük a bíróságokat, hogy a jogi eljárás előrehaladtával szüneteltessék a jogorvoslatok végrehajtását, hogy a felhasználók és a fejlesztők számára egységes és biztonságos élményt nyújtsanak.”

Tim Sweeney, az Epic vezérigazgatója az X közösségi oldalon ünnepelte a döntést. "Nagy hír!” - írta. „Az Epic Games Store és más alkalmazásboltok 2025-ben megérkeznek a Google Play Store-ba az Egyesült Államokban - a Google ijesztő képernyői és a Google 30%-os alkalmazásadója nélkül - az Epic kontra Google ügyben elért győzelemnek köszönhetően.”. Megfogadta, hogy más országokban is folytatja cégének jogi harcát a Google ellen. Az Epic nem kapott meg mindent, amit kért: azt akarta, hogy a bíró ne három, hanem hat évre nyissa meg a Google Play-t; hogy a felhasználók egyetlen érintéssel tölthessenek le alkalmazásokat; és hogy a Google ne tudja az Android API-kat a Google Play-hez kötni.


És miért nem hat év? "A rendelkezések célja, hogy kiegyenlítsék a versenyfeltételeket a versenytársak belépése és növekedése szempontjából, anélkül, hogy a Google-t túlzottan megterhelnék” - írja Donato a végzésében. „Ahogy a verseny beindul, és a Google Play által tisztességtelenül élvezett hálózati hatások megszűnnek, a Google-t mint versenytársat nem szabad indokolatlanul korlátozni.” Az Amazon győzte meg Donato bírót arról, hogy a Google riválisainak segítő kézre van szüksége. „Még egy olyan vállalati behemót, mint az Amazon sem tud versenyezni a Google Play Store-ral a hálózati hatások miatt” - írja Donato, idézve a tárgyalás egyik kulcsfontosságú bizonyítékát: egy belső Google-bemutatót, amely szerint az Amazon nehezen tudna megbirkózni a tyúk-tojás problémával, azaz mind a felhasználók, mind az alkalmazások vonzásával: a fejlesztők oda töltik fel az alkalmazásokat, amit sokan használnak, és azt használják sokan, ahol sok az alkalmazás. Az Amazon Appstore a mai napig nem vált jelentős versenytárssá.

Az Epic 2020-ban azzal indította el a harcot a Google-lal, hogy lehetővé tette a vásárlók számára, hogy az alkalmazáson belüli vásárlásokat közvetlenül az Epicnél bonyolítsák le, megkerülve a Google-t és megsértve annak szabályait. A Google gyorsan betiltotta a Fortnite-ot, az Epic pedig perrel válaszolt. A játékfejlesztő volt az utolsó felperes egy olyan jogi harcban, amelyben a társkereső alkalmazásokkal foglalkozó Match Group és mind az 50 állam, Washington, D.C., és Puerto Rico államügyészei részt vettek. A tárgyalás megkezdése előtt a Google megegyezett a Match-csal, és vállalta, hogy 40 millió dollárt fizet a cégnek. A vállalat beleegyezett továbbá, hogy 700 millió dollárt fizet az államok követeléseinek rendezésére. Az Epic jórészt elvesztette az Apple elleni pert, de egy szövetségi bíró engedélyezte a fejlesztőnek, hogy a felhasználóknak lehetőséget adjon arra, hogy az Apple App Store-on kívül is fizessenek a játékaiért.

Az Epic egyik fő célja a pereskedéssel az volt, hogy csökkentse a Google-nek fizetett díjakat. A Play Store-ban a Google 15 százalékos díjat számít fel az alkalmazáskészítőknek az alkalmazás-előfizetésekért fizető ügyfelek után, és akár 30 százalékot is az áruházából letöltött népszerű alkalmazásokon belüli vásárlások után. A Google szerint a fejlesztők 99 százaléka jogosult a 15 százalékos vagy annál alacsonyabb díjra az alkalmazáson belüli vásárlások után. Donato bíró végzésével a Google nem korlátozhatja a fejlesztők Android platformon való versenyeztetését „fizetésért, bevételrészesedésért vagy a Google bármely termékéhez vagy szolgáltatásához való hozzáférésért” cserébe.

A Google többé nem használhatja ezeket az ösztönzőket például arra, hogy megakadályozza az alkalmazáskészítőket abban, hogy a felhasználóknak azt mondják, hogy a Google számlázási rendszerén kívül is vásárolhatnak előfizetéseket. A telefongyártókat sem kényszerítheti többé arra, hogy a Google Play Áruházat előre telepítsék a készülék képernyőjének egy adott helyére, illetve nem akadályozhatja meg, hogy más alkalmazásboltokat töltsenek be ezekkel a feltételekkel. Az alkalmazásgyártóknak lehetőségük lesz arra is, hogy olyan linkeket osszanak meg a felhasználókkal, amelyek a Google alkalmazásbolton kívüli alkalmazások letöltésének módját kínálják. Az Epic azt kérte a bírótól, hogy könnyítse meg az androidos készülékek felhasználói számára az alkalmazások letöltését a nyílt internetről.

A Google-nek két másik jelentős trösztellenes perrel is szembe kell néznie az Egyesült Államokban, amelyek üzleti tevékenységének különböző részeit támadják, köztük egy mérföldkőnek számító, az igazságügyi minisztériummal folytatott perrel, amely a keresőmotorjának dominanciáját kérdőjelezte meg, és amelyet a vállalat augusztusban elvesztett. A kormány a tervek szerint a héten ismerteti a lehetséges jogorvoslatok listáját. Az igazságügyi minisztériummal folytatott második perben, amely a Google reklámtechnológiában betöltött piaci erejéről szól, a következő hónapokban születik döntés. Az Epic éppen a múlt héten indított egy másik pert a Google és Android-partnere, a Samsung ellen, azt állítva, hogy a két vállalat együttműködött annak érdekében, hogy megnehezítsék az Epic számára a platformon való versenyzést.

Donato bíró mérlegelte, hogy az amerikai trösztellenes jog képes-e lépést tartani a gyorsan változó technológiai szektorral. "Felmerült a kérdés, hogy a technológiai alapú gazdaságunk kinőtte-e a szövetségi trösztellenes törvényeket, amelyek 1890-ig nyúlnak vissza, amikor a Sherman-törvényt törvénybe iktatták” - írta. „A bíróság véleménye szerint nem”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!