Berta Sándor

2,9 millió e-mailt és SMS-t vizsgált át 2011-ben a német titkosszolgálat

A Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) két évvel ezelőtt közel hárommillió rövid szöveges üzenetet, elektronikus levelet és telefonbeszélgetést nézett át, de mindez nem vezetett sok eredményre.

A szövetségi parlament ellenőrző bizottságának jelentése szerint az intézkedésekre a terrorizmus, az illegális fegyverkereskedelem és az emberkereskedelem gyanúja miatt került sor. A hivatal összesen 327 557 e-mailt vizsgált meg, ezek ugyanis gyanús szavakat tartalmaztak. 3110 esetben szóltak az üzenetek kémkedésről és 436 esetben csempészetről, illetve emberkereskedelemről. 2545 millió e-mail és beszélgetés kapcsolódott valamilyen formában az illegális fegyverkereskedelemhez.

A 2,9 millió átvizsgált e-mail, SMS és telefonbeszélgetés ellenére a BND csupán 290 esetben talált a hírszerzés szempontjából valóban fontos információt. Bár az elemzett üzenetek és hívások száma magasnak tűnik, azonban jóval elmarad a 2010-es mennyiségtől, akkor 37,4 millió üzenetet és beszélgetést, ezen belül is 10 208 525 e-mailt tanulmányozott a német szövetségi hírszerzés. Az akkori magas számot a hivatal a spamek kiugróan magas arányával magyarázta.

A legtöbb lehallgatást a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) kezdeményezte, míg a Katonai Elhárító Szolgálat (MAD) egyetlen ilyen kérvényt sem nyújtott be. A BND összesen 25 lehallgatásra kért és kapott engedélyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #4
    "2545 millió e-mail és beszélgetés kapcsolódott valamilyen formában az illegális fegyverkereskedelemhez."

    2,9 millióból 2545 millió? Sanyika! Luxus lenne átolvasni egyszer az irományod, mielőtt a "mehet" gombra nyomsz? Vagy azért már nem fizetnek?
  • Narxis #3
    Te inkább sugározz vissza a Voyager-re... :D
  • Chakotay #2
    Megfigyelés?ÁÁÁÁ!Az csak a szocializmusban volt.
  • vakondh #1
    No igen... Tegnap este e-mailt kaptam egy havertól: Megyünk 10 után rabolni?
    Persze, viszem a seregem, megölünk mindenkit! - válaszoltam.
    Online stratégiai játékot játszunk, akkor most minket megfigyelnek?!