Berta Sándor

7 milliárd forintért vett hírolvasó szoftvert a Yahoo!

Nick D'Aloisio 17 éves és éppen most lett milliomos. A Yahoo! ugyanis közel 30 millió dollárért megvásárolta az általa megalkotott Summly nevű iPhone-alkalmazást, illetve az azt fejlesztő céget.

A hírt D'Aloisio jelentette be blogbejegyzésében, majd az All Things Digital is több tudósításában számolt be róla. A fiatalember 2011-ben kezdte fejleszteni a Summly-t, akkor még csupán 15 éves volt. A program lényege, hogy a hírek szövegét úgy lerövidíti, hogy az pont ráférjen az Apple iPhone készülékeinek képernyőjére. A tömörített hírek maximum 400 karakter hosszúak. A szoftverben dolgozó algoritmus rendkívül hatékony, így az átalakított hír könnyen olvasható marad és nem veszíti el a lényegét sem.


17 évesen dollármilliomos lett

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi pénzt kap végül a fiatal fejlesztő, ugyanis az alkalmazás megalkotásához szükséges összegeket különböző támogatóktól gyűjtötte össze. A Summly létrehozását támogatta többek között Ashton Kutcher színész, Mark Pincus, a Zynga első embere; Yoko Ono, a Rupert Murdoch tulajdonában lévő News Corp., a Betaworks, Brian Chesky, Hosain Rahman, Jessica Powell, Joanna Shields, Josh Kushner, Matt Mullenweg, Seb Bishop, Shakil Khan, Spencer Hyman, Stephen Fry, Troy Carter és Vivi Nevo.

D'Aloisio sikeresen meggyőzte Marissa Mayert, a Yahoo! vezérigazgatóját, így a konszern még hatékonyabban veheti fel a harcot a Google - Facebook párossal. A fiatalember és kollégái a jövőben a Yahoo! munkatársai lesznek, ugyanakkor a Summly fejlesztését befejezték és az már nem található meg az Apple App Store kínálatában sem.


A kiváló program ellenére ez igen magas ár egy alig másfél éves termékért, amit eddig kevesebb, mint egymillióan töltöttek le, és mintegy 90 millió összegzést olvastak el rajta. Nem mellesleg - mint az gyakori az ilyen szoftvereknél - semmilyen üzleti terv nem áll mögötte, azaz nem lehet vele bevételt termelni. De a Yahoo! azt szerezte meg vele, ami a legfontosabb most számára, az öregedő, lemaradó cég imázsának jót tesz a friss, innovatív mobil vállalkozás beszipkázása. és a részvényárfolyamnak is jót tesz, hogy a média előterébe tud tolni egy szimpatikus fiatalembert. Marissa Mayer az utóbbi kilenc hónapban jópár hasonló mobilra fejlesztő startupot vett, célja a Yahoo! mobil fejlesztéseinek felpörgetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #17
    Ilyenkor azert irigykedek. Mert kinek jutna az eszebe, hogy ilyen faszsagert barki fizetne egy fillert is, vagy akar csak egyetlen masodpercnyi erdeklodest is mutatna.
    Komolyan elgondolkozom azon, hogy mondjuk kutyaszarbol fogok ajfont formazni, vagy barmit aminek koze van az ajfonhoz. Es mar nem leszek meglepve, ha lecsapnak ra a befektetok. Kicsit gusztustalan, de minimum olyan jo otlet, mint a fonti program, amiert milliardokat fizettek. Beszaras.
  • kvp #16
    A yahoo szinte mindig mellenyul egy felvasarlasnal, tobbnyire ez kulonbozteti meg oket a google-tol. Figyelembe veve, hogy a google eppen kivonul errol a piacrol, lehet, hogy nem kellene epp most ide befektetni. Persze az is lehet, hogy a google reader-t hasznalo emberek valojaban mind most fognak pc-rol iphone-ra valtani es rogton at is allnak a yahoo megoldasara.

    ps: Szemelyes velemenyem, hogy egy barhonnan elerheto web alapu szolgaltatas kb. ugyanezt tudja, toredek aron es jobb hasznalhatosaggal. Ezert van az, hogy az ingyenes webes alkalmazasokat szinte csak az iphone user-ek valtjak ki fizetos app-okkal.
  • M2 #15
    Már az is hír, hogy a Yahoo szarul vásárolt!?
  • bunny #14
    Töltsétek le, és próbáljátok ki, minek találgatni hogy működik amikor láthatod magad is? LOL.
  • Molnibalage #13
    Hogyan döntöd el, hogy fontos egy ige vagy sem...?
  • DrFantastikus #12
    vagy // nem er egy nagy csomo szart-se az egesz ! ! !
  • karesz6 #11
    Vagy megnézi a többi hírforráson előforduló leggyakoribb szavakat azonos témájú cikkekben és azokat emeli ki. Az alapján hogy azonos témában írt cikkekben ezek a szavak milyen sorrendben és milyen szerkezetekkel követik egymást meg tudja saccolni hogy marad értelmes a szöveg.

    De kíváncsi lennék a valóságra én is.
  • Cat #10
    francokat. Elég, ha csinál hozzá egy szótárat, azonosítja, hogy a szövegben milyen igék vannak, és ezek közül kiemeli a legfontosabbakat. Ezek elé és mögé rak az angol nyelv szabályai szerint néhány főnevet és kész is.

    Nyilván borzasztó sokat kéne tesztelni, felállítani valamilyen hierarchiát a szavak fontossági sorrendje szerint, de szerintem kb. ennyiről van szó. (Nem véletlenül kellett hozzá befektetői tőke, hiszen minden elérhető hírforrást be kell húzni egy adatbázisba, a szöveget feldolgozni, és kiküldeni a mobilokra.)
  • Molnibalage #9
    Egy hírt csak úgy lehet rövidíteni, hogy a program értelmezni tudja a jelentését. Erről van szó? Mert akkor megérteném a 30 millát.
  • DrFantastikus #8
    Ha minden ilyen otletre milliokat adnanak az eleg erdekes lenne . ..