Berta Sándor

2,7 milliárd dolláros büntetés fenyegeti a Yahoo!-t Mexikóban

Komoly problémával kénytelen szembenézni az internetes óriás, amelyet egy mexikói bíróság 2,7 milliárd dollár megfizetésére kötelezett. Az ítélet ugyanakkor még nem jogerős.

A per egy úgynevezett sárga lapos szolgáltatás kapcsán robbant ki a társaság és néhány partnercége között. Bár a Yahoo! nem árult részleteket a vitával kapcsolatban, a TechCrunch amerikai portál talált egy 2003 áprilisi anyagot, amelyben a konszern és az Ideas Interactivas együttműködéséről volt szó. E szerint az üzleti partnerek egy online címjegyzéket ki akartak egészíteni egy olyan nyomtatott kiadással, amely térképeket és más ajánlatokat is tartalmazott volna. Az első kiadás 800 000 példányát további 1,7 millió kiadvány követte volna.

A Yahoo! közleményében hangsúlyozta, hogy minden erejével azon van, hogy harcoljon a döntés ellen. A Worldwide Directories és az Ideas Interactivas szerződésszegéssel vádolta meg az amerikai társaságot és annak mexikói leányvállalatát, és a két felperes egyúttal követelte az elmaradt nyereségei kifizetését. A Yahoo! azzal érvelt, hogy a vádak megalapozatlanok.

Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, úgy a cég nagy bajba kerülhet, hiszen jelenleg sincs könnyű gazdasági helyzetben. Igaz, hogy nemrég eladta a tulajdonában lévő Alibaba-részvények felét és így 8,4 milliárd dollár plusz bevételre tett szert, azonban a bevétele negyedévenként átlagosan 1,2 milliárd dollárt tesz ki. Vagyis a jogerős ítélet esetén gyakorlatilag egy félévi bevételéről lemondhatna. A követelés rendkívül nagy. Összehasonlításul: a társaság tőzsdei értékét jelenleg 22,2 milliárd dollárra becsülik.

Brian Wieser elemző azt nyilatkozta, hogy a 2,7 milliárd dollár valószínűleg nagyobb összeg, mint a Yahoo! és helyi leányvállalatának tejes eddigi mexikói online reklámbevétele, éppen ezért nem tartotta valószínűnek, hogy az összeg jogerőre emelkedjen. Mindenesetre az esetleges büntetés nehéz helyzetbe hozna Marissa Mayert, a cég nemrég kinevezett új vezetőjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!