MTI

A II. világháború miatt igazságtalan a japán szerzői jog

A II. világháborút lezáró békeszerződés módosítását követelik japán szerzői jogi szervezetek, mivel annak egy rendelkezése szerintük méltánytalan büntetést ró a szigetország zeneiparára - írta az Aszahi Simbun japán napilap.

A szervezetek a szerződésnek azt a pontját nehezményezik, amely szerint Japánnak az átlagosnál tíz évvel tovább kell jogdíjat fizetnie a háború előtt és alatt kiadott külföldi dalok, regények és képzőművészeti alkotások után az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és további tizenkét győztes államnak. A rendelkezés értelmében a szigetországnak még évtizedekig kell fizetnie Charlie Chaplin, Edith Piaf, Billy Strayhorn, Duke Ellington és számos más zenész dalainak használatáért.

A japán írók, zeneszerzők és kiadók érdekvédelmi szervezete, a JASRAC Kisida Fumio külügyminiszterhez eljuttatott levelében arra kérte a kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a büntetés eltörléséről. A JASRAC és más szerzői jogi szervezetek abban reménykednek, hogy a revizionistának tartott miniszterelnök, Abe Sindzó kész lesz erélyesen fellépni érdekükben. A JASRAC számításai szerint a rendelkezés 2012-ben 160 millió jenes (mintegy 373 millió forintra rúgó) pluszkiadást okozott a szigetországnak. A regények és filmek számbavételével az összeg ennek többszöröse lehet.

A japán jog szerint a szerzői jogok 50 évvel az alkotó halála után elévülnek, de az érintett 15 ország művészeinek munkái után ennél átlagosan 3000 nappal tovább kell jogdíjat fizetni. A büntetőrendelkezés oka, hogy Japán a világháború alatt nem védte az érintett államokból származó alkotások szerzői jogait, és nem fizette meg az azok után járó jogdíjak teljes összegét. A II. világháborút követően más vesztes hatalmakat, így Olaszországot és Németországot is hasonló büntetéssel sújtották, ám előbbi ország az Európai Közösség létrejöttével mentesült az alól, utóbbi pedig az érintett államokkal folytatott kétoldalú tárgyalások útján rendezte a kérdést.

Az Aszahi Simbun forrásai szerint Japán is kétoldalú tárgyalások mentén mentesülhet a büntetés alól, mivel a békeszerződés megváltoztatására kevés az esély.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HátEzMegMi #13
  És a hozzád hasonlók hozzállásával azok is maradunk
 • Vaszilij Artyom #12
  3 millió volt akkor, most már nincs fél millió sem. Eltelt lassan 100 év kéremszépen.

  Fel kéne nőni. Ezért utálnak minket mert folyamatosan ugatunk és egy senkik vagyunk már több mint 100 éve.
 • duke #11
  Nekem is mindjart az jutott eszembe, hogy epp ideje trianont is ujra targyalni.
  Kompromiszumos megoldaskent elfogadnam, a 60 %-t a tobbi mostmar maradhat, ha mar igy alakult a vilag.
 • amitakartok #10
  A magyarok SENKIT SEM érdekelnek a világon, ezt már megszokhattad volna. Így is, úgy is porként fognak rugdalni minket mindenfelől, most és mindig is a jövőben, akkor meg minek berzenkedni?
 • OGMontana #9
  Az a 3millió magyar, aki ennek következtében más országhoz került. De köszönjük, hogy ennyire szíven viseled más magyar embereke sorsát.
 • Vaszilij Artyom #8
  és ki nem szarja le? Mert én teljes mértékben.
 • SupraMKIII #7
  Much: hát, akkor 1xű a képlet: adják vissza aamit elvettek tőlünk, és mi kifizetjük a japánoknak a különbséget :-)
 • SupraMKIII #6
  Szerintem ez inkább elvi kérdés lehet - egy ilyen tárgyalás sorozat meg a járulékos költségek az említett díj többszörösébe kerülnek...
 • mcganyol #5
  japán: márpedig mi nem fizetünk szerzői jogdíjat.
  usa: márpedig de, vagy nem adunk olajat.
  japán: Nem kéne.
  usa: Amíg nincs szerzői jogdíj addig embargót léptetünk életbe a kalóz-állam ellen. A jogdíjakat, a kamatot és az ügyvédi díjakat Pearl Harbor-i kirendeltségünkön is rendezhetik.
  japán: Hmmm, ok.
 • MuchACHO79 #4
  Nagy ügy bazeg, tőlünk meg elvették az ország 72%át.