Berta Sándor

A Google Apps komoly veszélyt jelent az Office-ra

Amióta Steve Ballmer vezeti a Microsoftot, azóta a fő hangsúly a Windows operációs rendszer és az Office irodai programcsomag fejlesztésén van. Ez a stratégia veszélybe kerülhet a Google miatt.

A Microsoft a Windows és az Office termékeknek köszönhetően szerezte meg azt a pozíciót, amit napjainkban is betölt. Érthető tehát, hogy a konszern - annak ellenére, hogy más területeken (táblagépek, mobilok) is igyekszik megvetni a lábát -, továbbra is erre a két termékre koncentrál. A Google ugyanakkor szintén szeretne meghatározó szereplő lenni az irodai programok piacán, s úgy tűnik, hogy az erőfeszítéseit siker is koronázza, mert egyre több ügyfelet sikerül megnyernie. A jelenséggel már a The New York Times is részletesen foglalkozott.

A webes óriás sikeresen kampányol azért, hogy a nagy cégek közül egyre több válassza a Google Apps megoldását, ráadásul a társaság pont azokat az ügyfeleket szerzi meg, akik korábban a Microsoft stabil partnerei voltak. Jó példa erre a Hoffmann-La Roche gyógyszergyártó vállalat, amelynek 80 000 alkalmazottja már az Office programcsomag helyett a Google Apps termékcsaládot használja. Az előnyök kézenfekvőek: a felhőszolgáltatások gyakorlatilag mindig és minden készüléken elérhetők, ráadásul olcsók és egy ideje offline módban is teljes értékűen használhatók. A Google személyenként és évente 50 dollárt kér a Google Apps használatáért. Összehasonlításul: a Microsoft Office ára üzleti ügyfeleknek 2013-ban már 400 dollár lesz. Ráadásul a Google Apps esetében az ár az elmúlt évek során nem változott, annak ellenére sem, hogy a termék folyamatosan új funkciókkal egészült ki - az állandó ár szintén előnyös a cégek számára.

"A Google lassan lendületbe jön" - állapította meg Melissa Webster, az IDC elemzője. A Microsoft megpróbálja az Office 365 Cloud-csomagot bevetni, de eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel. Webster szerint a 2013-as év a tartalmakról és a felhőszolgáltatásokban végzett együttműködésekről fog szólni.


Amit Singh, a Google vállalati ügyekért és ügyfelekért felelős alelnöke az All Things Digital kérdéseire válaszul közölte: amennyiben rajtuk múlik, akkor ajánlataik a felhasználók jelentős részénél le fogják váltani a Microsoft Office csomagját. "A célunk az, hogy elérjük a felhasználóknak azt a 90 százalékát, akiknek nincs szükségük az Office legfejlettebb funkcióira. Az ebbe a 90 százalékba tartozók, akik a Cloud-szolgáltatásainkat fogják használni, később nehezen fogják tudni megkülönböztetni egymástól az egyes programokat" - ecsetelte Singh. A menedzser hozzátette: 2013 harmadik negyedévében már lehetséges lesz egy Excel-dokumentum zökkenőmentes importálása.

A Google 2006 augusztusában mutatta be az irodai csomagját, majd 2010-ben jelezte, hogy megerősítené pozícióját az irodai szoftverek piacán. A cég az egyik legjelentősebb sikerét akkor könyvelhette el, amikor májusban az amerikai belügyminisztérium bejelentette, hogy a jövőben a Microsoft irodai csomagja helyett a Google Apps rendszerét fogja használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #33
    Van egy céges táblázatom LibreOffice-ban, jpg-lábléccel, vagy tucatnyi fülön keresztül, 94 kB mérettel. Egy ismerősnek jól jött az első két fül, levágtam róla minden mást, láblécet, de xls-ben kellett neki. 2,7MB lett. Brávó.
    A cégben egyébként csak LibreOffice-t használunk. Egyszerűen nincs szükség fejlettebb funkciókra, sőt a munkatársak nagy része természetesen egy LO-t sem tud teljesen kiaknázni.
  • coolbboy83 #32
    Nem minden rossz :) az XBox az utóbbi időben ok. És a VS is jó... Illetve a win7... De az office egy sapka szar.
  • nagylzs3 #31
    Professzionális kiadványszerkesztésre ott van még a LaTex / LiveTeX ami teljesen ingyenes, és tényleg nagyon profi.
  • hurkaur #30
    Uristen, kerlek ne sullyedj le "mindent utalok, mert MS" fogyatekos phpkoder sanyika szintjere.
  • coolbboy83 #29
    Én is ezt mondom.... de az is vicces, hogy ott az Apple-nek az iWork és benne a pages ami a word úgymond konkurenciája.... mégis sokkal kreatívabb és röhelyes, mert az mindent megnyit - van hogy kiírja, hogy ezzel bajok lehetnek (.doc) megnyitásnál... érdekes 90%-ban mégis OK... valamint megnyitok egy .doc filet, amit a windowsos gépen Office 2010 eldobott hogy nem tudja megnyitni - elmentem nálam Pages-ben csinálok egy .doc belőle és azt meg menyitja az Office már... nevetséges...

    Egyébként meg én nemtudom, hogy egy ilyen programon mint az Office mi kerül ennyibe... már mindent tudnak az ingyenesek ami kellhet... most komolyan mit kell tudni egy szövegszerkesztőnek ??? Jók az ingyenesek!!

    Aki meg ilyenben professzionálisan kiadványszerkeszt az vagy hülye, vagy nem ismeri az Indesign-t vagy a Quark-ot....
  • Szefmester #28
    Hát igen.. a "szakik". Bámulatos egy állatfaj tud lenni néha. Könyvtár, ingyen net, nincs weboldal korlátozás, de pendrájot nem lehet bedugni mert vírusos. Csak egy rossz linkre kellett kattintanom és jöttek a pop-up ablakokban a pornócuccok (98-99 környékéről van szó). Engem majdnem kitiltottak onnan, de a szaki az istennek nem akarta elfogadni a tényt hogy a weboldal megnyitása is adatletöltéssel jár, szóval egy pendrájv szinte semmivel sem jelent nagyobb kockázatot mint az ő kis rendszerecskéje tűzfal nélkül! Mert hát az biza nem volt. Sem semmilyen pop-up killer progi. Így mire az egy rossz kattintás után bezártam a 20 pornóoldal ablakát... pontosabban miután én bezártam nyolcat, és elkaptak aztán mire bezárta a szaki a maradékot is. Nehezen hitte el hogy nem szándékosan mentem olyan oldalra nyilvános helyen. :D
  • slickboy #27
    A "zsenit" elfelejtettem idézőjelbe tenni, ironikusan értettem. ;)
  • nagylzs3 #26
    > Több vetülete van a dolognak. Ha ez igaz, hogy egy gyógyszergyártó mamutcégnek megteszi a Google Apps is az Office helyett akkor: 1. zsenik dolgoznak ott, akiknek nincs szükségük az Office összetett funkcióira, egy xls számolótáblával meg jegyzettömb szövegszerkesztővel mindent megoldanak.

    Közismert tény, hogy az átlag felhasználó az office lehetőségeinek kevesebb mint 10%-át használja. Ez a 10% általában nem megy túl az egylapos számolótáblán. Ha nincs többre szükséged (vagy nem érzed szükségét!), akkor az nem azt jelenti hogy zseni vagy. Éppen ellenkezőleg!

    > 2. képzetlenek ehhez és számolótáblában vezetik azt is ami adatbázisért kiált.

    Egyérszt, te mammutcégről beszéltél. Egy mammut cégnél ha valami adatbázisért kiállt, akkor ahhoz létrehoznak egy adatbázist. Ergó, az ilyen probléma megoldása nem azon múlik hogy "office vagy nem office", hanem azon hogy a cég költ-e pénzt adatbázisos alkalmazások fejlesztésére. Másrészt meg, a képzetlenség ténye szintén nem office specifikus. Ha valaki nagyon képzetlen, akkor office-ban és Google Apps-ban is pontosan ugyan azt az egyszerű számolótáblát fogja létrehozni. A mammutcég egyébként is rossz példa volt, mert éppenhogy a mammut cégek azok akik mindenre protokolt dolgoznak ki, és kész megoldásokat használnak. Nehogy azt hidd, hogy a gyógyszergyártó mammut cég nem Oracle-ben tárolja a fontos adatok nagy részét. Esetleg az Oracle-t le fogja tudni váltani Google Aps-ra, mert abban is van többfelhasználós adatbázis kezelés. De MS Access-t ilyenre használni marhaság.
  • sanyicks #25
    az nem veszély. Éppen a kompatibilitás tudatos gátlása tartja életben az ofiszt, merthogy sok helyen még ha akarnak sem tudnak váltani róla, mivel hogy a microsoftos formátumok direkt félre vannak dokumentálva, így nem lehet igazán kompatibilisen beolvasni, sőt még házon belül is vannak kompatibilitási problémák. Na meg ugye az m$ is csak úgy "összebaszott" egy odf támogatást, hogy az eu ne csesztesse, és ez a támogatás is egy fos.
    Tehát aki m$ ofiszról vált, azt tapasztalja, hogy a mentett dokumentumait sehogy sem tudja 100%-ban átmenteni más rendszerbe.
  • coolbboy83 #24
    Szerintem az egyik veszély maga a Microsoft... Valóban nem kellene mindent mindig áttervezni... Illetve mint az köztudott, a verziók gyakran nem kompatíbilisek saját mentéseikkel :) sem....