Berta Sándor

Indul a Microsoft Office eredetiségvizsgáló programja

Az eddigi webes vizsgálat helyett az Office Genuine Advantage (OGA) egy frissítés keretében állapítja meg, hogy a felhasználó által használt szoftvercsomag eredeti-e.

A legtöbb európai országban kedd reggel óta él a redmondi konszern Office irodai programcsomagjára vonatkozó eredetiségvizsgáló szolgáltatás. Fontos ugyanakkor, hogy a vizsgálat mindenki számára önkéntes. Ennek ellenére a Microsoft úgy számol, hogy nagy lesz az érdeklődés az OGA iránt. "Sok olyan felhasználó van, akiknek rossz érzésük van, hogy ha arra gondolnak, eredetiek-e a termékeik. Nos, az új megoldás nekik nyújthat biztonságot, de nem kell hátrányoktól tartaniuk" - hangsúlyozta Anika Bücker, a Microsoft Licensing Compliance részlegének munkatársa.

Amennyiben valaki beleegyezik a frissítés letöltésébe és kiderül, hogy az Office csomagja nem eredeti, úgy arról, azonnal értesítést kap és arról is tájékoztatják, hogy miként juthat eredeti szoftverhez. Bücker leszögezte, hogy a másolt programok esetében sem kell a felhasználóknak attól tartaniuk, hogy a Microsoft korlátozná a szoftver funkcióit vagy a frissítési lehetőségeket. Így akarják biztosítani, hogy biztonsági hátrányok ne érjék az embereket.

A webes vizsgálatok mellett igen gyakori egy másik módszer is. Ennél a szoftverük eredetiségében kételkedő személyek vagy vállalatok egyszerűen elküldik a Microsoftnak az alkalmazást CD-n. Csak a Microsoft Ausztriához hetente 20-30 ilyen csomag érkezik. Amennyiben kiderül, hogy a vizsgált Office kalózpéldány, akkor azt eredetire kicserélik és azt küldik vissza.
Nyugati szomszédunknál tavaly a második legalacsonyabb volt a másolt szoftverek aránya (24 százalék) egész Európában és a globális listán is az ötödik legalacsonyabb értékkel büszkélkedhetett. Ennek ellenére a kalózkópiák által okozott kár elérte a 132 millió eurót.
Összehasonlításul: Magyarországon az illegális szoftverhasználat aránya 42 százalékot tett ki, az ipari veszteség pedig elérte a 146 millió dollárt.
A Microsoft ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy pont az Office csomag már rendkívül kedvező áron vásárolható meg például a diákok számára.
Mindenesetre úgy tűnik, hogy ezen a területen a redmondi óriás más módszereket próbál ki és egyelőre nem követi a korábbi gyakorlatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #23
    Na az jó lesz majd erre is kell majd vmi antiwpa program. Mert az xpnél is az a "kiscsillag" k*va idegesitő a felugrásával. Hál istenek ki lehet lőni.
  • qetuol #22
    én már rég openofficet használok, ingyenes is , jobb is
  • Griphons #21
    Azért az M$Officet ne hasonlítsuk egy IExplorerrel, ez utóbbit kapod ha kell, ha nem, a legújabb office-t, meg ha nem veszed meg, akkor le kell szedni valamilyen torrentről vagy warez ftpről, és úgy tudod használni. Szóval egy minimális akaraterő és felhasználói készség kell.
    Ugyanakkor bevallom, már én is egyre ritkábban használok Office-t, mert helyette van InDesign, de vannak olyan szolgáltatásai ami miatt nem cserélem le egy ratyi OpenOffice-ra. Főként hogy ha mindkettőt ingyen használom, akkor inkább az M$ progiját, mert valljuk be jobb. Kinézetben, használhatóságban, és fícsörökben is.
  • Sanyix #20
    az az igénytelenség csúcsa!
  • RoyalPredator #19
    Nemtudom amerikában hogy van, de magyarországon szerintem magasról lekakiljuk, sőt, tudjuk hogy nem eredeti a szoftver amti szervízben vagy boltban telepítenek nekünk. Ráadásul önkéntes a dolog, így ez egyenesen nevetséges lépés a microsoft részéről.
  • vasziszdasz #18
    A powerpoint az sztem fontos, rengeteg poént küldözgetnek .ppt-ben. :)
  • vasziszdasz #17
    Nyugati szomszédunknál tavaly a második legalacsonyabb volt a másolt szoftverek aránya
    ... és az egyik legmagasabb a fizetés, amiből bőven futja luxusra.

    A Microsoft ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy pont az Office csomag már rendkívül kedvező áron vásárolható meg például a diákok számára.
    Ja, 17k, ami a 150k-s dobozos árnál tényleg barátságosabb, de még mindig az átlag magyar ingerküszöbe felett tanyázik. Főleg hogy outkuki pl. nincs is benne.
  • vasziszdasz #16
    Sok olyan felhasználó van, akiknek rossz érzésük van, hogy ha arra gondolnak, eredetiek-e a termékeik

    Hát perszeee... :DD
  • Sanyix #15
    Erre is van egy jó a megnyitom az internetet (e-betű) mellé.

    Átküldöm a wördöt/ekszelt = átküldöm a dokumentumot/táblázatot.
  • FefeeX #14
    bár erős túlzásokba estél, de a dolog alapja valóban így van, sokan vesznek meg feleslegesen olyan programot, amit aztán nem használnak ki, és amire használják, azt ingyenes programmal is megtehetnék...