SG.hu

ASUS PadFone 2 és Taichi Budapesten

Az ASUS bemutatta új termékvonalát, hogy milyen termékeket kínál a jövőben a felhasználók számára. Igyekeztek minden igényt kielégíteni, mindenki találhat neki tetsző notebookot.

A cég bemutatta a jelenlegi termékpalettát, és olyan újdonságokat is ismertettek, melyekből még a képviseleten is csak néhány példány van. Az ASUS mostani szlogenje szerint a világ csak egy érintésre van, mely a Windows 8 és az egyre inkább terjedő táblagépes modellkínálat szerepét hangsúlyozza. Az új Windows által az eddig érintőképernyőkön megszokott környezet most már az ultrabookokra is átterjed. A prezentációt Gyepes Máté, a társaság marketingese a legfelső kategóriával kezdte, amelyben Zenbook Prime néven a távol-keleti cég egy full HD IPS kijelzős, SSD meghajtóval és háttérvilágítású kijelzővel felturbózott ultrabookot kínál, 11,6", 13,3" vagy akár a kategóriában nem megszokott 15 collos méretben. A vékony és erős, Intel Core i7 processzorral is rendelhető gépek kinézete tudásukhoz illik, a szálcsiszolt fém burkolat nem mondható átlagosnak.


Ezután jöttek az érintőképernyős ultrabookok, ez a cégnél az U sorozat, melyeknél a dizájn és a méret ugyanaz, de itt már megengedi a készülék váza hogy akár két SSD meghajtó is legyen a gépben. Grafikus vezérlőjük miatt ezek akár játékra is alkalmasak. Az S sorozatot méltatlanul elfeledett szériaként vezette fel, pedig ugyan ezekben tagadhatatlanul nincs érintésérzékeny kijelző, viszont egyedüliként van bennük DVD író. 15 collos méretével klasszikus gépnek számít, azoknak szánják akinek az U sorozat már drága.

A cég kínálatának legalsó szintjén az X sorozat van, ezek színes borítású, bevallottan első notebooknak szánt típusok. A tömegeknek szánt gépek kijelzőjének mérete 11,6 collról indul. Eggyel feljebb van a VivoBook széria, az X202 szintén 11,6"-os, de már érintőképernyős és megjelenik a fém anyaghasználat a fedlapon. Gyepes Máté mindkettőnél kiemelte a két másodperces indulást. Az VivoBook S400 már magasabb kategória, rendkivül vékony, 14 collos érintésérzékeny kijelzővel, és a merevlemezt 24 GB SSD tárhely gyorsítja fel.


A sort két nehezen besorolható gép zárta. A Transformers egy x86-os masina 13,3 collos érintőképernyővel, rajta természetesen Windows 8 fut. 4 GB memória és SSD meghajtó teszi gördülékennyé, de akinek nem elég ez utóbbi tárhelye azt a billentyűzetes dokkolóban lévő merevlemez biztosan kielégíti.


A másik kakukktojás a Taichi, ami egy duplakijelzős hibrid: becsukva egy érintésérzékeny kijelzős táblagép, kinyitva pedig egy normál notebooknak álcázza magát. A két kijelző lehet szinkronban, azaz mutathatja ugyanazt, vagy akár két különböző tevékenység is végezhető rajta, tehát dolgozhatunk a belső full HD felbontású IPS monitoron, miközben a hátulján például filmet néz valaki. Az ilyenkor feltehetőleg függőleges helyzetbe állított kijelző persze egyik félnek sem kényelmes, szóval joggal vonjuk kétségbe az egész koncepció értelmét. Két méretben vezetik be, 11,6 és 13,3 coll. Laptop tekintetében szinte egy az egyben a Transformersnek felel meg, Gyepes Máté üzleti prezentációkhoz és "csajozáshoz" ajánlotta. Mivel becsukva tabletként él tovább, ezért ceruza is van hozzá, amivel kézírásos bevitelt valamint alapvető grafikai dolgokat lehet megvalósítani. Igazodva az üzleties jelleghez Windows 8 Pro-val érkezik, tehát nem lesz olcsó.


Következtek a valódi táblagépek Windows platformon, melyből két Intel Atomos és egy nVidia Tegra 3-mas modellje van az ASUS-nak, a VivoTab RT. Alapvető különbség közöttük a rendszer, hiszen az utóbbin lévő Windows RT nem ugyanaz mint a Windows 8, csak külsőleg hasonlít rá. Minden VivoTab RT-hez jár az Office programcsomag teljes verziója. Hardverileg egy fém borítású, vékony és könnyű 1366 x 768-as felbontású IPS kijlezőt tartalmaz, 2 GB memória és 32 vagy 64 GB tárhely társaságában. A Transformers család koncepcióját követi, tehát csatlakoztatható hozzá egy magyar billentyűzetes billentyűzetes dokkoló kiegészítő akkumulátorral.


A másik két VivoTab mint írtuk Atomos, 11,6"-os, illetve a Smart 10,1"-es kijelzővel. Abszolút eltérő célközönségnek szánják; a fém anyaghasználat miatt és mert tollat is mellékelnek ezeket prémiumnak számító Windows 8-as táblagépeknek nevezte. A dokkoló továbbra is segít azoknak akik pl. egy egeret akarnak rádugni vagy további tárhely kell nekik.

Következett az Android platform, ahol nagyon büszkék az elért eredményekre. Gyepes Máté véleménye szeirnt a Transformers termékcsalád miatt csinálhatta meg az ASUS a Nexus 7-et a Googlenak. Itt a Tegra3 processzoros Infinity modell van fókuszban, mely fém külsőt örökölt a Prime-tól, egyébként pedig egy full HD Super IPS+ kijelzős (tehát magasabb fényerejű) gépről van szó. Szintén van hozzá dokkoló magyar lokalizációval, és akkumulátor hosszabbítja meg a használati időt.


Megemlítette a lapunkon több hírben is szereplő új Nexus 7-et, mely referenciahardver ASUS, és referenciaszoftver Google módra. Ez az első Jellybean-es táblagép 7 hüvelyken. A 3G modell nemsokára Magyarországon is kapható lesz 32 GB tárhellyel, tehát itt duplázás van, a külső egyébként ugyanaz.


A bemutató utolsó gépe a PadFone 2 volt, amit abszolút csúcsmodellként aposztrofált Gyepes Máté. Ez egy high-end androidos telefon, amelyhez jár egy táblagépes dokkoló, ennek neve PadStation 2. (Külön a telefont nem lehet megvásárolni, csak a kettőt egy csomagban.) Ígérete szerint még idén kapható lesz Magyarországon, sokaknál akár a karácsonyfa alá is beférhet. Belsejében egy négymagos nagyon erős Qualcomm processzor dolgozik. Ha a táblagépbe függőlegesen becsúsztatjuk a telefont akkor a tartalma megjelenik a nagyobb kijelzőn. Ebből a szempontból irreleváns, hogy a telefonnal épp mit csináltunk, például ha egy videót néztünk akkor az ugyanonnan folytatódik a táblagépen is. Közlése szerint a váltás sokkal gyorsabb, mint a PadFone esetében volt.


Ha a telefon a PadStationban van és hívásunk érkezik akkor az vagy kihangosítható, vagy egy bluetoothos headset használható, illetve egyszerűen ki is lehet venni belőle és fogadhatjuk a hívást. (Fordítva is működik, tehát berakhatjuk hívásunkat ha ki akarjuk hangosítani. Mindebből a beszélő nem érzékel semmit.) Készenléti idejére erős használattal majdnem két napot mondott. Ha lemerül a telefon 2560 mAh kapacitású akkumulátora akkor sincs világvége, a PadStation 2-ben lévő 5000-es akkumulátor kétszer fel tudja tölteni. Még idén megkapja a JellyBean 4.1-es frissítést (az egyes verzió is).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #3
    A padfone2-re azért kíváncsi leszek.
  • xyl #2
    "Igyekeztek minden igényt kielégíteni, mindenki találhat neki tetsző notebookot."

    Badarság! Igyekeznek igényt támasztani bizonyos termékekre. Sok mindenre sikerül is. Más dolgokra meg lenne igény, de nagy ívben tesznek rá. Csak néhány példa: 4:3 arányú laptop - ma már csak elvétve lehet ilyent találni, azt is csak a netbookok között. Netbook DVD-vel: Na ez az, ami megint ritka, mint a fehér holló. Pont ők hozták ki 2009-ben ezt:
    http://apcmag.com/new-eee-pc-netbook-comes-with-dvd-drive-souped-up-graphics-and-1400-price-tag.htm
    Túlárazták, ebből aztán levonták azt a (hamis) következtetést, hogy ilyesmire nincs is igény.
    Egyébként én pl. simán megvennék egy laptopot touchpad nélkül, ha az amúgy tetszik, mert a laptophoz is egeret használok. De azt egy gyártó sem vállalja be, hogy a touchpad-et kihagyja.
    Az érintőképernyővel meg nagyjából ugy vagyok, hogy: Jó, jó, elegáns meg minden, és arra jó, hogy mások irigykedjenek rám, de ilyent munkára nem használnék.
  • Ferrer #1
    Nem értem ezt a kettősséget, ha az egyiken Win 8 van, minek raknak Androidot a másikra?