Berta Sándor

Alaplap-gyártót vásárolna az ASUS

Tajvani lapértesülés szerint a társaság arra készül, hogy felvásárolja egyik vetélytársát és így még jobb pozícióba kerül az alaplap-piacon. Célkeresztben az MSI, az ECS, az ASRock vagy a Biostar?

Az információt a DigiTimes tajvani IT-portál szivárogtatta ki. A lap bennfentesekre hivatkozva azt írta, hogy az Asus listáján négy cég neve szerepel, ezek a Micro-Star International (MSI), az Elitegroup Computer System (ECS), az ASRock és a Biostar. A cél a piaci pozíciók megerősítése. Az Asus szinte azonnal cáfolta a hírt és azt közölte, hogy az alaplap-piac stabil fejlődésére számít a közeljövőben, ezért nincsenek sem felvásárlásra, sem együttműködésre vonatkozó tervek.

Jelenleg az alaplap-piacon az Asus és a Gigabyte számít a két legnagyobb szereplőnek, mellettük meghatározó még az MSI, az ECS, az ASRock és a Biostar. A tajvani IT-portálnak nyilatkozó források szerint a lépést az indokolná, hogy az Asus így rövid idő alatt jelentősen növelhetné forgalmát és bevételeit, egyúttal kihasználhatná a tömeggyártás során szerzett előnyeit. (Az alaplap-piac mérete 2005 óta alig növekszik.) Az is egy jövőbeli felvásárlás mellett szól, hogy a vállalat bevallottan szeretné megerősíteni piacvezető pozícióját és így a Gigabyte még inkább háttérbe szorulhatna. A gond csak az, hogy a kisebb cégek önálló vállalkozások akarnak maradni és kérdéses az is, hogy vajon a helyi versenyhivatalok zöld utat adnak-e az üzletnek. A gazdasági válság azonban álláspontja megváltoztatására kényszerítheti az MSI-t vagy az ECS-t, így lehetséges, hogy néhány hónap múlva mégis létrejön az üzlet.

Az ASRockot 2002-ben az Asus alapította, azonban az jelenleg a Pegatron tulajdonában van. Utóbbi céget 2008-ban szintén az Asus hozta létre és notebookok, netbookok, asztali PC-k, játékkonzolok, mobil eszközök, alaplapok, tunerkártyák, LCD-televíziók, okostelefonok, beltéri egységek és modemek gyártásával foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #18
    Nekem az utóbbi időkben mindig Asrock volt, most is az van. Ár/teljesítményben szerintem igen jók.
  • Zombee #17
    Miért ne állt volna helyt a beépített eszközökkel? Simán wifivel vagy LAN-on csatlakozott az ISS-re, az meg úgyis árnyékolva van, úgyhogy belül simán működhet a wifi, az ISS és a Föld közötti kapcsolat meg eleve adva van.
  • coolbboy83 #16
    RIP to Epox, Soyo, Abit !
  • gforce9 #15
    Vannak jó szériái, de egyébként semmiben sem jobb a többinél. Sőt kifejezetten vannak nagyon vacak cuccaik is. Főként VGA-k terén. A korai Asrockot szidják sokan, bár nem tudom miért. Én szervizeléssel foglalkozok. Nem mondom, hogy a korai Asrock lapok valami húde gyorsak lettek volna, de a hibájuk kb. olyan volt: indul-nem indul. Nem volt köztes állapot. Amelyik ment azt utána nem lehetett agyonverni. A többi márkánál sokszor találkozott az ember idiótábbnál idiótább hibajelenségekkel. persze a kipukkant kondik az Asrock-ra is jellemzőek voltak, de az a több gyártónál is ugyanolyan arányban fordult elő. "solid capacitor" ide vagy oda, pukkan az is szét, ha szarul van tervezve.
  • atomkrumpli #14
    Ahogy a többi gyártónak úgy az éjzusznak is voltak már nagyon hulladék szériái persze többnyire jó cuccokat gyárt, abszolút csúcs ... ööö hát hogyne persze :-)

    Csak a bmw autó, az asus az alaplap, intel a processzor, nvidia a vga, chieftec a legjobb táp stb. hagyjuk ezt meg steve bloodnak .
  • dezsooszkar #13
    -Anyibol tartom nagyra az Asus-t hogy kivittek x evben eloszor az urbe a laptopjukat,szerintem marketing fogaskent ,de nem hinnem hogy az csak a beepitett dolgokkal rendesen helyt allt a komunikacio teren...
    A Gigabyte egy turheto alaplap ,8 evet kibirt eddig tolluk,de a kondik miatt mar ketlem hogy ugy mint az oskori p1 tartana ,mert az a tendencia hogy nagy port kavarjanak fel hogy elajon mindenki a masik konkurenstol ha ujjat akar venni,persze nem azert gyartjak hogy ne vegyek hanem hogy muszajj legyen venni a hibalehetosegek miatt...
    Az Asus iroik szerintem suketeknek gyartottak !!!,mert eleg hangosak voltak 4x-nel,de amugy egyik se verte le az Lg 4208B modeljet ertsd csendes jarat ,-DVDrw 8x,Ram lemez...
    Szerintem abba a hibaba esnek mint a Philips aki nem napjaink elvarasainak megfelelo tv-ket adott ki ,ertsd mp3 ,jpeg,kep,sehol mkv ,vagy avi ...akarnak v.mit de aztan belebuknak,hiaba voltak elsok az elso vilaghaboru utan a Sony-val a radioelektronikaban es aztan a tv-kel ...,nem tudnak idoben megfelelni az ujj kovetelmenyeknek .
  • sanyicks #12
    nekem is volt sokféle alaplapom(és videokártyám is), az asus volt a legalja. Igazi nemtörődöm dzsunka minőség(szar anyagminőség, spórolt hűtés, bugoktól hemzsegő bios, lespórolt ventivezérlés). Soha többé nem fogok abba a hibába esni hogy újra asust vegyek. Hypemárka.
  • Major #11
    Van egyáltalán olyan alaplapgyártó ami nem taiwani?
  • DjDano #10
    Szerintem vitán felül áll, hogy az Asus az abszolút csúcs, az alaplapon amúgy sem szabad spórolni ez alaptörvény!
  • Reparamorf #9
    Nekem, már mindenféle alaplapom volt. Az ismerőseim gépeit én szoktam összerakni, javítani, ezért még több lappal találkoztam, eddig szinte mindegyikről jó a véleményem, az Asusok, meg Gigabytek (régebbi)kondijai ugyanúgy kipurcannak mint a többié. Az MSI-ről sincsen rossz véleményem, rengeteg a tartozék hozzá, és viszonylag olcsó. Az asrock meg nagyot fejlődött régen a gagyi (azért működtek) osztályba tartoztak, de mostanra semmivel sem rosszabbak mint a többi, sőt... az áruk miatt meg egyenesen kívánatosak. Legjobb alkatrészek, nagy felszereltség, élenjáró újdonságok. stb.