Gyurkity Péter

Atom chipek és merevlemez az Eee PC-ben

Folyamatosan érkeznek a hírek az Asus háza tájáról, amelyek az Eee PC kibővítésével kapcsolatosak. Az új változatok az Intel Atom chipjeit, 3G és WiMAX-támogatást kínálnak majd, de szóba került a merevlemezek alkalmazása is.

Az érdekes részletekről ezúttal Jerry Shen, a cég vezérigazgatója beszélt az amerikai Laptop Magazine című lapnak adott interjúban. Ebben többek között elmondta, hogy a CeBIT alatt bemutatott Eee PC 900 az Intel új mobil chipjeire épül, vagyis a 45 nanométeren készülő Atom - korábban Diamondville - processzorok az Asus fejlesztésében bukkannak fel először. Ezzel meglehetősen jó ár/teljesítmény/fogyasztás mutatókkal erősítenek, hiszen éppen ez az új sorozat erőssége.

A 8,9 hüvelykes kijelzővel felszerelt új laptopok 8, illetve 12 vagy 20 GB-os háttértárolót kapnak, utóbbinál még nem eldöntött a pontos méret. A Windows XP operációs rendszer a kisebbik változaton kap helyet, míg a nagyobb továbbra is a Xandros Linux disztribúcióra támaszkodik majd, ahogy azt az első sorozat esetében megszokhattuk. Ami a megjelenést illeti, itt hivatalosan a második negyedévet jelölik meg célként, ám Shen több eltérő választ is adott az egyes változatok felbukkanásának időpontjára vonatkozó kérdésekre. Először áprilist jelölte meg pontosabb intervallumként, majd pedig az Atommal kapcsolatban már májusról beszélt. A további színárnyalatok felbukkanását a választékban szintén május-júniusra tette, így valószínűleg inkább a tavasz utolsó hónapjában számíthatunk a megjelenésre.

Ennél jóval fontosabb, hogy a második generáció példányairól nem hiányzik majd a 3G, illetve a WiMAX-támogatás sem. Előbbi azonban csak azt követően lesz elérhető, miután az Asus megfelelő szerződést kötött a nagyobb mobilszolgáltatókkal, a szükséges eszközöket ugyanis bundle csomagok keretében kínálnák a vásárlóknak, nem pedig különálló termékként. Ezáltal a jelenleginél több eltérő Eee-csomagot kínálnak majd, ám azt még nem tudni, hogy az egyes ajánlatok pontosan miben is térnek majd el egymástól.

Érdekes, hogy felmerült a hagyományos merevlemezek alkalmazása is. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató annyit volt hajlandó elárulni, hogy minden bizonnyal a harmadik negyedévre készülnek el a megfelelő változattal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #11
    Rég nem így néz ki.
  • Keem1 #10
    Ne keverjük!
    Az Eee soha nem indult 100 dolcsis laptopnak, a legelején is $200-t hirdettek, persze rögtön jelezve, hogy a legkisebb változat, az OEM partnereknek, 1000db fölött.

    Ő a 100 dolcsis laptop:
  • csorfab #9
    ban, plz!
  • kispancsi #8
    eee pc :)
  • The Garrett #7
    enis erre várok, de attól félek hogy mire ez a technologia kiforrja magát, már lediplomázok... :D


  • Gnome #6
    nekem azért kell ilyen mert kicsi és a táskámba is simán befér a jegyzeteim mellé ha előadásra megyek pl..és alig nehezebb 1 kilónál...direkt nemvettem az első generációs eeepcből kivárom míg egy kicsit kiforrottabb lesz(talán versenytársak is megjelennek már) és az új félévet már ilyennel a kezembe fogom elkezdeni^^
  • barii #5
    szerintem sem arról szól, hogy olcsó
    itt már inkább az a lényeg, hogy kicsi, mindent tud, egek, wimax? hány gedes noti tudja mostanság? annyira nem sok
    ssd sem épp átlag
    és mindemellett persze annyira nem drága, mint egy éve egy olyan noti ami ekkora és ~ ennyit tud

    pl lehet, hogy valaki nem azért venné meg mert olcsó gép kell neki, hanem mert kicsi és visegetheti magával, netezhet, közben lehet hogy kőgazdag,de mért vegyen "csúnya fekete üzleti notit" 5x ennyiért?
  • Ronny #4
    ez már rég nem a 100 dolláros laptopról szól! Egyébként is ezek választható csomagokban lesznek.
  • Lavigne #3
    APRÓBETŰŰŰŰŰŰŰ
  • Mberke #2
    Miért lenne luxus a 3G???
    Mindegyik szolgáltatónál magyarországon kapsz 5 Gbos csomagot 5000ért, Vodánál ráadásul korlátlan ha nem torrentezel.
    Ráadásul tőlünk nyugatra jóval olcsóbb.
    Pár éve még 10ret fizettünk egy kábeles internetes előfizetésért. Most ennyiből kijön egy vezetékes otthoni és egy 3G-es mobil előfizetés.
    Szeritnem egyáltalán nem luxus a 3G ebbe a gépbe, ha meg a mobilszolgáltatók árulják akkor még az árat is jobban le lehet szorítani.
    Ez pont az a gép amelyik akkor jó igazán, ha mindig online tudsz vele lenni.