Gyurkity Péter

Felbukkant az asztali Eee PC

Az Asus bemutatta asztali megoldását, amely az elsőként az Eee PC-nél alkalmazott szlogenre építi megjelenését. A hardvert egyelőre jótékony homály fedi, ám a cég megfelelő teljesítményt és kis méretet ígér.

Első körben mindössze két kép bukkant fel a masináról, amely "Digital Home System EP20" néven jelenik majd meg a boltok polcain. Ez még nem mond túl sokat, ám a név alatt rögtön megjelenik az Eee PC esetében is alkalmazott szlogen (Easy to Play ; Easy to Learn ; Easy to Work), amely arra utal, hogy mind játékra, mind tanulásra, mind pedig munkára könnyen használható a készülék - nem vitás, az Eee-család első asztali példányával van dolgunk.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ami a belsőt illeti, egyelőre kizárólag annyit tudunk, ami a képről is leolvasható: az Asus szerint a doboz mérete a hagyományos tornyok 1/12-e, a súly pedig alig ötöde a megszokottnak. A teljesítmény az ígéretek szerint éppen megfelelő, ám arról fogalmunk nincs, hogy ez pontosan mit is takarhat. Megjelenik viszont a Hi-Fi Stereo és Dolby Digital Live támogatás, a készülék zajszintje pedig mindössze 24 dB, amely csendes működést ígér. Operációs rendszerként szintén az Eee esetében megszokott Linux disztribúció teljesít szolgálatot, amely a Xandros alapjaira épül.

Ennyi derült ki eddig a megoldásról, mivel ami a pontos részleteket illeti, legfeljebb az Asus részéről még januárban elhangzott kijelentésekre támaszkodhatunk. Akkor annyi tudtunk meg, hogy az első asztali változatok még Celeron chipekre épülnek majd, míg a később elkészülő példányok már az Intel Diamondville sorozatára alapoznának. Utóbbiról időközben kiderült, hogy Atom néven jelenik meg és impresszív mutatókkal bír, ám az sajnos korántsem biztos, hogy ezek a fejlesztések milyen formában jelennek meg az Eee családon belül.

A cég eközben jelezte, hogy a Windows operációs rendszerrel szerelt példányok nagy sikerére számít, amelynek eredményeként idén az összes Eee PC kétharmada már a remondi szoftvercég termékével találhat gazdára. Tartják magukat a korábbi tervekhez, amely szerint idén összesen 5 millió laptopot kell leszállítaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • daveofgod #8
    az van ,hogy ez sosem EeePc, csak a viszonteladó írta rá.... kamu.. igen van ilyen gép itthon is, nagyon szupi, olyan mint a MACnak kis gépe.. ezen még ceruza taró is van.. ára kb 160-180 ezer körül mozog, és erősebb mint egy közepes Notebook. mi teszteltük, nagyon kéne... ha lenne rá pénzem.
  • kvp #7
    "Egy játék gép minden, csak nem olcsó."

    Ezen a gepen azok fognak jatszani akiknek az aknakereso es a passziansz jelenti a jatekot. Esetleg neha egy-egy flash game. Arra pedig pont jo. Nem veletlen, hogy a nappaliba es a dolgozoszobaba terveztek, tehat a tv ala internet/foto/film nezeshez es a dolgozoszobaba szovegszerkeszteshez meg email irashoz.
  • ziipp #6
    Ez a termékcsalád - ha jól értem - arra épít, hogy olcsón gépet minden háztartásba. Akkor viszont nem értem, hogy mit keres benne az "Easy to Play" variáció. Egy játék gép minden, csak nem olcsó. :)
  • EarthQuake #5
    előzőhéten szerdán a ramirisba már volt hasonló asus mini pc nova p22, előlre ugyanígynézki. néztem is miaz :) az dualcore-os
  • barii #4
    tényleg HTPC-sen néz ki:)
    faszán elfér egy DVD lejátszó helyén
  • Ronny #3
    "Performance: Good Enough Performance"

    ez kész:D
  • endale #2
    Majd kiderül, hogy épp hogy elegendő lesz a hardver, vagy épp nem elegendő mint az alap Eee Pc-nél.
    Sok helyen van már több pc is egy háztartásban, lehet hogy tényleg kapós lesz a komolyabb vas, nagy hátértár apunak a dolgozóba, több ilyen ASUS a belső hálón a többieknek (1 a nappaliba, 1-1 gyerekeknek) felállás. Persze ha tényleg jó lesz az ár.
  • concrete #1
    tuti befutó lesz ez a termék. nappaliba htpc helyett olcsóért. ez igazából sokkal inkább hiányzik mint a mobilis eee ...