Berta Sándor

EU - online is azonnal elérhetővé kell tenni az új filmeket

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke bírálta a jelenlegi filmterjesztési rendszert. A politikus leginkább azt kifogásolta, hogy a szabályozás nem egységes.

Kroes szerint a jelenlegi filmterjesztési modell nem mondható megfelelőnek, mert mire a moziból a DVD-kre, illetve a televízióba és a világhálóra jutnak a legújabb alkotások addig nagyon sok idő telik el. Ezek a rendszerek nem kínálnak optimális terjesztési lehetőségeket és nehéz is őket ötvözni egymással. Az Európai Bizottság alelnöke éppen ezért egy olyan rugalmas keretrendszer kialakítását sürgette, amely ösztönzi az új üzleti modellek kialakítását, továbbá a rajongóknak és a fogyasztóknak a jelenleginél jóval nagyobb kínálatot biztosít, s egyúttal korlátozza az online kalózkodást.

Azt szeretné, ha az emberek az eddiginél sokkal hamarabb, gyakorlatilag azonnal és legálisan hozzájuthassanak az őket érdeklő különböző filmekhez, és ezen folyamat közben ne ütközzenek "frusztráló mesterséges akadályokba". A politikus hozzátette: a digitális korszak nem fenyegetés a filmiparnak, sokkal inkább egyedülálló értékesítési lehetőségeket jelent, ezért nem szabad sem figyelmen kívül hagyni, sem harcolni ellene. Ugyan az emberek ma már nem azért mennek a mozikba, hogy filmhíradókat nézzenek meg, de a tömegek még mindig több százmillió eurót fizetnek ki azért, hogy megnézzék a filmeket.

Kroes konkrét javaslatokkal nem állt elő, felvetéseit csupán vitaindítónak szánta, fontosnak tartotta azonban leszögezni, hogy egységes európai szabályozást szeretne ezen a területen is. Sajnos a filmipar eddig minden hasonló felvetést elutasított, miként azt is jelezte, hogy nem hajlandó megváltoztatni a terjesztési modelljét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    Nem. Erre 0 szazalek az esely. A tobb profit remenyeben gyartjak a filmeket es ugy is forgalmazzak azokat, hiszen kapitalizmus van.
    A mozinak 2 elonye van, szuggesztivan be van reklamozva es premier lehetose van.
    A rendszert mukodtetok egyiken sem akarnak valtoztatni.
  • csimmasz #6
    Korlátozottan azért működik ez a műholdas tv-k nél.
    Azt nem tudom menyivel a mozi után jönnek ki egyes filmek de az biztos, hogy jóval a dvd előtt, természetesen külön csengetni kell 7-8 eurót.
  • GaborT28 #5
    De ha baráti áron, otthon is megtekinthető lenne a film, akkor nem kellene kétszer is meggondolni, hogy moziban megéri e az árát. Biztosan jópáran vannak; akiknek ha tetszik egy film, akkor azt szívesen nézik moziban annak minden varázsával együtt(popcorn, cola, mobilcsörgés stb...) Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallom, olvasom, hogy a néző csalódottan jött ki a teremből > nem érte meg a jegyárat a film. (jah és reálisabb képet lehetne alkotni arról, hogy a film tetszett-e a közönségnek, mint abból, hogy a film hány millió dollárt hozott a konyhára; mert ma a sok "paraszt" azt hiszi, attól jó egy film, ha több nulla van a bevételben.)

    De csak legyen olcsóbb 200Ft-al az online megtekintést, még akkor is nyereségesebb lesz. Ha valaki képes hülyébbnél hülyébb appokért fizetni az okostelefonjára( ), akkor majd pont ezért nem?....
    A kalózkodásra meg csak pozitív hatása lehet.
  • Cat #4
    A mozihálózatok tipikusan vagy a filmkiadók tulajdonában vannak, vagy igen jelentős a részesedésük bennük. Azaz ha azonnal közzétennék online a filmet akkor egyrészt tönkretennék a saját hálózatukat (ahol popcornt meg egyebet is veszel), másrészt még jobban felgyorsulna a kalózkodás, hiszen amit le lehet játszani azt át fogják adni az emberek egymásnak.
  • Laza #3
    A minőségről már ne is beszéljünk ... sokszor még a DVD-s film is jobban néz ki otthon, mint a moziban ... és ekkor hol vannak még a nagyfelbontású filmek.
  • Skill #2
    amíg kaszálnak eleget minek változtassanak ? ráadásul így munkát adnak a jogvédőknek is meg még kitudja kinek.
  • GaborT28 #1
    Valóban nem lenne rossz ötlet; ha például egy épp moziban bemutatásra kerülő filmet; a film hivatalos honlapján X € + ÁFA smsért otthon is meglehetne nézni. Mindenki jól járna. A kalózok nem a ratyi minőségű kamerás verziót töltenék le; akinek pedig tetszett a film; mégegyszer megnézheti a moziban is, ha úgy érzi, azt nagyban is látni kell:) (A mozik amúgy is gyenge látogatottsági arányán nem hiszem, hogy ez sokat változtatna)