Berta Sándor

A Kindle és az iPad babérjaira tör a Barnes & Noble

Az amerikai könyvkereskedő cég két új táblagépet jelentett be. A Barnes & Noble a készülékeket a Kindle és az iPad kihívójának szánja.

A Nook HD mérete 20 x 13 x 1 cm, súlya 315 gramm és 7 collos érintőképernyőt kapott, amelynek a felbontása 1440 x 900 képpont. Az eszközt 1,3 GHz órajelű, kétmagos Texas Instruments processzorral, 1 gigabájt memóriával és 8 vagy 16 gigabájt flashmemóriával látták el, ebből az operációs rendszer 3 gigabájtot foglal el. A flashmemória legfeljebb 32 gigabájtos microSD-kártya segítségével bővíthető. Az akkumulátor maximum 10,5 órás üzemidőt biztosít könyvolvasás és 9,5 óra üzemidőt 720p-s videók lejátszása esetén. A táblában van micro-USB és HDMI-port, valamint 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, továbbá támogatja a WLAN 802.11b/g/n szabványt, viszont nincs GPS-modul és kamera. A 8 gigabájtos modell 200, a 16 gigabájtos 230 dollárba kerül.


William Lynch vezető kezében a két készülék, balra a Nook HD+, jobbra Nook HD

A 24 x 16 x 1 cm méretű és 515 gramm súlyú Nook HD+ 9 collos érintőkijelzővel rendelkezik, amelynek a felbontása 1920 x 1080 pixel. A Texas Instruments OMAP 4470 típusú kétmagos processzor órajele 1,5 GHz, a beépített memória 1 gigabájt, míg a flashmemória 16 vagy 32 gigabájt, s ez legfeljebb 32 gigabájtos microSD-kártya segítségével bővíthető. A Nook HD-nél leírt csatlakozók itt is megtalálhatók, míg az üzemidő olvasás esetén 10, videólejátszás esetén pedig 9 óra. A 16 gigabájtos Nook HD+ 270, míg a 32 gigabájtos 300 dollárért vásárolható meg.


Deepak Mulchandani, a Barnes & Noble termékfejlesztésért felelős vezetője kijelentette: az elő- és a hátoldali kamerákról azért mondtak le, mert úgy vélik, hogy egy táblagéphez nem feltétlenül kell ilyen kiegészítő, ugyanakkor nem zárta ki, hogy a jövőben mégis lesznek kamerák a cég tábla PC-iben. Mind a két készülékre az Android 4.0 operációs rendszer került, amihez a Barnes & Noble egyedi kezelőfelületet fejlesztett ki. Mindkét termék előrendelhető, az első szállításokra heteken belül sor kerülhet.


Nagy-Britanniában is kaphatók lesznek a könyvkereskedő cég táblái, ugyanis Patrick Rouvillois, a Barnes & Noble új nemzetközi üzletekért felelős vezetője közölte: az Egyesült Államokon kívül is ismertté akarják tenni a Nook márkát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)