Berta Sándor

A Sony walesi üzemében készül a jövőben a Raspberry Pi

A következő hónapokban komoly változás lesz a miniatűr számítógép gyártási folyamatában, ugyanis a Raspberry Pi Foundation partnere lett a japán konszern.

Az Element 14, illetve a Premier Farnell 6 hónapon át tartó tárgyalások után elérte, hogy a Sony pencoedi üzeme veszi át a miniatűr számítógép gyártását. Korábban az eszközt Kínában készítették. A két fél közötti első egyeztetésekre húsvétkor került sor. A tervek alapján a walesi gyárban havonta 30 000 Raspberry Pi fog elkészülni és a piacra kerülő termékek átesnek majd a Sony szigorú minőségellenőrzési eljárásán.

A Sony a pencoedi üzemét felkészítik a Raspberry Pi gyártására. Ennek költsége 60 000 eurót tesz ki. Elsőként a LAN-portot nélkülöző A modellt fogják piacra dobni, ez 25 dollárba kerül majd és az év végétől lesz kapható. Ugyanakkor az együttműködésnek köszönhetően lehetőség lesz arra is, hogy B modellből az eddiginél jóval többet gyártsanak.


Alan Mycroft, a Raspberry Pi Foundation tagja a Campus Party Europe 2012 rendezvényen azt mondta, hogy az eddigi eladási adatok teljesen felülmúlták a várakozásaikat. Eredetileg azzal számoltak, hogy az idén 50 000 miniatűr számítógépet adhatnak el. Ezzel szemben az értékesített termékek száma elérheti a több mint 500 ezret. Mindez azt eredményezheti, hogy olcsóbban kínálhatják a Raspberry Pi-t például az afrikai felhasználóknak.

A walesi gyártásnak köszönhetően 30 új munkahely jön létre. Mindenesetre a hír is azt bizonyítja, hogy az európai gyártók is versenyképesek tudnak lenni az ázsiai vetélytársaikkal. A Raspberry Pi Foundation egyébként néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy elkészült a második kiadás a miniatűr számítógépből, s ebben egyrészt számos korábbi hibát kijavítottak, másrészt néhány új funkciót is integráltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!