Berta Sándor

Kódokat alig használó számítógépet fejlesztenek ki

Az amerikai védelmi minisztérium kutatóügynöksége (DARPA) elindította az Unconventional Processing of Signals for Intelligent Data Exploitation (UPSIDE) projektet, amelynek keretében kódokat szinte egyáltalán nem használó új számítógépet akarnak létrehozni.

A DARPA által felügyelt program lényege, hogy az új számítógép ahelyett, hogy az előre megadott lépések alapján számolna, inkább logikus következtetéseket von le és így jut el az eredményekhez. A kutatóügynökség szerint azért van szükség új típusú számítógépre, mert a korszerű fegyverrendszereknek egyre több szenzor adatát kell kiértékelniük. Különösen a beérkező képek feldolgozása jelent komoly feladatot. Működési elvéből adódóan egy UPSIDE-rendszer jóval kevesebbet fog fogyasztani, mint egy hagyományos munkaállomás. A DARPA számos változást szeretne, a CMOS-technológiát például oszcillátorokkal váltaná ki.

Az UPSIDE a programozási feladatok számát a minimálisra csökkentené, mivel a rendszer alkalmazkodna a beérkező adatokhoz és önmagát szervezné meg a feladatok elvégzésére. A projekt első szakaszában egy szimulátorban tesztelnék az új alkatrészeket, ami 2014-ben zárulna le. Csak ezután terveznék meg az első UPSIDE-chipet, aminek folyamata egészen 2016-ig tartana.

Könnyen elképzelhető, hogy az UPSIDE programból is egyfajta verseny alakul majd ki a különböző kutatócsoportok között, ugyanakkor a DARPA egyelőre még nem közölte, hogy a győztes mekkora összeget nyerhet el, ezt a beérkezett javaslatok minőségének függvényében fogják megállapítani. Ez a gyakorlat nem szokatlan a kutatóügynökségtől, hiszen a Grand Challenge versenyt is hasonló módon szervezték meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bannedusermail #11
    Az analóg számítógép az nem számol, hanem saccolva találgat. Nekem kicsit fából vaskarika, ami papíron működik pár évtizede, csak nem nagyon van.
  • harmi2009 #10
    Sztaki cikk akart lenni....
  • harmi2009 #9
    Nem fognak ellopni semmit mert már szinte úgy is az övék...
    "A történet már-már meseszerű. Roska Tamás magyar professzor a kaliforniai Berkeley-egyetemen találkozik Leon Chua kínai származású professzorral, együtt dolgoznak, majd néhány év múlva kitalálnak egy új analóg számítógépet, valamint egy chipet. Miután csatlakozik hozzájuk egy magyar és egy spanyol kutatóintézet, és támogatja őket az amerikai haditengerészet, elkészűl egy szuperchip. ...."
    Szatki cikk
  • korpati #8
    Azzal a tízmilliárd kép/másodperccel még várjunk egy kicsit! - Vagy rosszul értelmezzük a kép fogalmát!
    - Ha szükségesnek látják, szívfájdalom nélkül lenyúlják bárki munkáját, (találmányát, felfedezését, stb.) Ha nagyon háborog érte, semmi pillanatok alatt ellehetetlenítik, vagy fizetség képpen a színes üveggolyó kategóriájú értékkel ,,kárpótolják''!! Ha ez nem megy akkor véletlen elüti egy autó (vonat, úthenger, gőzhajó, felhőkarcoló stb.)!! :-)
    A helyesírás ellenőrzőt még tanítani kellene!! :-) :-)
  • globint #7
    Akkor most lenyúlták az Amerikaiak a Roska Tamás munkáját?
    Az akkor nagyon csúnya viselkedés lenne!!!
  • Tetsuo #6
    Mint altalaban, az sg-cikkek eseteben.
    A videotomoriteses cikknel is kvp mondott hasznalhatot es itt is. :)
  • Vazeratti #5
    Ugyan ez jutott eszembe. A rendszer logikusan kikövetkezteti, hogy minden **ar forrása az ember és ha azt megszüntetni, akkor minden happy lesz.
  • KopaszIsten #4
    Francba. A DARPA elkezdte fejlesztetni a Skynet-et.
  • kvp #3
    Arrol van szo, hogy programvezerelt digitalis szamitogepek helyett analog cellularis rendszereket szeretnenek hasznalni az adatfeldolgozashoz. Jo pelda erre a reszben magyar fejlesztesu CNNA chip, ami egy programozhato analog kepfeldolgozo chip, de mas feladatokra, pl. kodtoresre is jo. Gyakorlatilag a rendszer az emberi neuralis mukodest masolja, analog alkatreszek segitsegevel. Egy matrix muvelet peldaul par analog tranzisztor segitsegevel megoldhato, mindezt az orajelnek megfelelo framerate-tel. (tehat mai chip technologiaval akar 10000000000 kep / masodperces sebesseg is elerheto) A feladat lehet mintaillesztes, celkovetes vagy barmilyen egyszeru, de szamitasigenyes algoritmus, aminek az alap alkotoelemeit be lehet egetni egy vezerelheto celaramkorbe. A technologiat anno meg Leon Chua es Roska Tamas talaltak ki es egy idoben Magyarorszagon is fejlesztettek.
  • nagylzs #2
    Mondjuk lehet hogy aki már tudja hogy miről van szó, az megérti a cikket. De aki most hall ilyesmiről először, az tutira semmit nem fog belőle érteni.