Berta Sándor

Iameco, az újrahasznosítható érintőképernyős PC

Egy különleges számítógép túl azon, hogy szinte hangtalanul működik, rendkívül keveset fogyaszt és szinte minden alkatrésze ismét felhasználható, vagy újrafeldolgozható.

A Fraunhofer Intézet és a MicroPro ír vállalat szakemberei közösen alkották meg azt az energiatakarékos számítógépet, ami elsőként kapta meg az EU Ecolabel jelölést. Az Iameco ("I am eco", azaz környezetbarát vagyok) nevű készüléket már májusban bejelentették, azonban csak most váltak elérhetővé az első konkrét műszaki adatok róla. Alexander Schlösser, a Fraunhofer Intézet munkatársa elmondta, hogy az érintőképernyővel egybeépített un. mindent-egybe PC rendkívül keveset fogyaszt. A maximális áramfelhasználása éves szinten 94 kilowattóra, ami 45 százalékkal kevesebb, mint az Energy Star A jelöléssel ellátott konfigurációknál határértékként szereplő 148 kilowattóra.


A termék 70 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsát ki, mint egy hagyományos számítógép és a hozzátartozó monitor. Az alacsony fogyasztás és a kis széndioxid-kibocsátás mellett további előnye, hogy 98 százalékban újrahasznosítható. Ennek oka, hogy kifejezetten olyan anyagokból készült, amelyek ezt lehetővé teszik. A PC háza például fából van, és a készülék 20 százaléka bármikor felhasználható más számítógépek javításakor.

A merevlemezt SSD-meghajtóval, a processzorventillátort pedig hűtőbordákkal helyettesítették, utóbbi egyáltalán nem fogyaszt energiát és rézcsövekre épül. E megoldásoknak köszönhetően az Iameco gyakorlatilag hangtalanul működik. A beépített érintőképernyő háttérvilágítását LED-ekkel oldották meg, emiatt az energiahatékonyság 30-40 százalékkal javult. A tervezők kiküszöbölték a káros anyagok felhasználását is és a PC moduláris felépítésű, így az átlagosnál könnyebben szerelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #7
    AAA, nekem kell egy!
  • flexike #6
    Ezért kell sok növény a szobába, mert a számítógép elszívja előled a zoxigént!
  • MANOWAR #5
    Kijelzos vagodeszka
    70 ev felettieknek ingyen jar az ablaknal :D
  • kjhun #4
    Fél perc guglizás után meg is leltem.

    Specifications for iameco v3:

    Intel 525 Dual Core processor &
    motherboard / 15.6” LED Touchscreen
    / 256GB Solid state (SSD) hard drive /
    4GB DDR3 Ram /Card reader /Network
    card / 2.0MP WebCam / Built in
    speakers / W-Lan / B/G/N / 2 x RS232
    (serial) and 1 x LPT (Parallel)/ Intel
    graphics/ VESA standards.
  • liberty2 #3
    ÓóóóóóóóKééééééééé?! Még az ára és a specifikációk lennének amik a cikk hasznára válnának. Igaz, én se találtam egyenlőre többet róla.
  • k1571 #2
    "A termék 70 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsát ki, mint egy hagyományos számítógép és a hozzátartozó monitor."
    ???
  • gombabácsi #1
    és 60 csilliárdba kerül?