MTI

Visszaélések a Samsung kínai gyáraiban

A Samsung kínai gyáraiban is találtak súlyos visszaéléseket, míg februárban az Apple beszállítóit marasztalta el a Fair Labour Association (FLA) munkajogi szervezet, most a China Labor Watch (CLW) nem-kormányzati szervezet a riválisnál talált hasonló problémákat - derül ki a CLW által kiadott 122 oldalas jelentésből.

A dél-koreai elektronikai óriáscég a végletekig dolgoztatja munkásait, akik gyakran a megengedett túlóra ötszörösét, vagyis 36 helyett közel kétszáz óra pluszmunkát is teljesítenek egy hónapban, nem engedélyezi számukra, hogy munka közben leüljenek és alapvető jogaiktól fosztja meg őket - részletezi a CLW. A munkajogi szervezet a Samsung hat, beszállítóinak pedig két gyárában vizsgálódott, s kivétel nélkül mindegyikben visszaéléseket talált. A mobiltelefonokat, televíziókat és más háztartási eszközöket elő- és összeállító gyárakban dolgozóknak naponta gyakran 11-12 órát is állniuk kell, miközben éppen csak teljesíthető munkavégzési ütemet diktálnak nekik.

A jelentés szerint például a vállalat egyik tiencsini (Tianjin) beszállítójánál öt másodpercük van egy-egy mobiltelefon-tartó összeszerelésére. A munkások bérét olyan alacsonyan tartja a gyár, hogy azok kénytelenek túlórát vállalni, sokaknak emellett havonta mindössze egyetlen szabadnapjuk van. A gyárakban kiskorúakat is alkalmaznak, gyakran veszélyes körülmények között, őket is túlórára kényszerítve. A dolgozók nem ritkán szóbeli és fizikai bántalmazásnak vannak kitéve, s ha sérelem éri őket, nincs hová fordulniuk - áll a jelentésben.


A jelentésre reagálva a Samsung képviselői úgy fogalmaztak: tisztában vannak a tanulmány állításaival és a jövőben újraértékelik kínai gyáraik munkagyakorlatát, így felülvizsgálják a többi közt a dolgozók munkaidejét. A gyerekek foglalkoztatásával kapcsolatos vádakat a cég tagadta, mondván, zéró tolerancia van életben a kiskorúak munkába állításával kapcsolatban. Ha bármelyik beszállítónál erre példa akadna, az az együttműködés végét is jelentené - fogalmazott a vállalat szóvivője. A Samsung még korábban megígérte, hogy év végéig felülvizsgálja 250 kínai vállalatának és beszállítói hálózatának munkakörülményeit.

Februárban a Samsung legnagyobb riválisának, az amerikai Apple-nek a beszállítóinál egy másik szervezet, a Fair Labour Association munkajogi társaság folytatott vizsgálatot. Akkor kiderült: a tajvani Foxconn és kilenc másik beszállító a megengedettnél jóval hosszabb munkaidővel, fizetetlen túlórákkal, az egészségügyi és a biztonsági előírások be nem tartásával, valamint a szakszervezetek függetlenségének veszélyeztetésével többszörösen megszegik a kínai munkajogi törvényeket, a béreket alacsonyan tartják, a fizetéseket sokszor önkényesen és tisztességtelenül számolják.

A Foxconn három kínai gyárában mintegy 35 ezer dolgozóval készített interjúkból kiderül: a munkások több mint fele gyakran 11, vagy annál is több napot dolgozik egyhuzamban, pihenés nélkül. A Foxconn a vizsgálat eredményére válaszul azt ígérte: javítani fog a munkakörülményeken, több tízezer új munkást vesz majd fel, véget vet az illegális túlóráknak, jobban ügyel a biztonsági előírások betartatására és a dolgozók lakhatási körülményeit is jobbá teszi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #140
    Az előző a #136ra ment.
  • zola2000 #139
    Tényleg vicces, általában ilyenkor vissza kell kérdezni a japánoknál ellenkező előjellel, pl
    -Érted?
    -Igen
    -Vagy nem érted
    -Igen nem értem.

    Meg pl boltban is ezt el kell játszani, ha érdeklődsz valami után hogy van e, ilyenkor fogyelni kell a reakciójukat, látszik hogy mikor mondanak tényleg igent, és mikor csak "udvariaskodó" igent (ami inkább nemet jelent.
  • narumon #138
    Igen. Ahhoz képest, hogy mi voltunk anno a környező országokban a példa, mostanra mindenki elhúzott mellettünk :(
    Hehhe, a szunyokálás ott nemzeti sport, minden helyzetben tudnak aludni. A vonaton állva!! is látsz mindig alvó embert.
  • NEXUS6 #137
    Nekem erről az ugrik be, hogy rengeteget romboltak az utóbbi 20 évben Magyarországon, de még mindig elég élhető.
    Lehetne jobb is, vagy maradhatott volna szint, de romlott. Nem kellett volna ehhez sok, de ezt mondhatni kollektive elbaxtuk.
    A helyzetet azért jellemzi, hogy a magyar ember nem akárhová megy lakni, dolgozni, hanem mondjuk Norvégiába, ahova hasonló okok miatt a svédek is mennek. Persze nem vagyunk ott, mint a svédek, és oda is szívesen megyünk, de akkor sem Romániába megyünk mert az már Európa és 1-2 gazdasági mutatóban javultak.
    Szal engem nem is az zavar, hogy milyen a helyzet, sokkal inkább az, hogy ez a 20 év egy lehetőség volt, hogy sokkal jobb legyen.

    A japókról meg a főnököm mesélte, hogy ismerősével beszéltek az ottani munkamorálról: ... és tényleg sokat benn vannak, és tényleg nem veszik ki a szabit? Ja. És tényleg egész nap effektíve melóztok - kérdezi a főnököm? Hát azt azért nem, néha beszunyókálunk;) Baxus és akkor kirúg a főnök, mint nálunk? Ja nem, mert ezt azért megérti, mert csak emberek vagyunk, nem igaz.
  • narumon #136
    És a legidegesítőbbet még nem írtam - ebből nagyon "vicces" helyzetek kerekedhetnek ki. A tőzsgyökeres japánok közül senki nem akar megsérteni ezt annyira komolyan veszik, hogy teljesen életszerűtlen dolgokat produkálnak. A legjobb, hogy a legtöbben alig tudnak angolul - de azt mondja, hogy tud. Elmondasz neki valami fontos dolgot - hogy pl ezt a papírt itt-meg itt kell leadni ekkor meg ekkor. Ez fontos. Érted? Igen! Biztosan? Igen persze.
    Másnap: Leadtad a papírt? Előveszi és lengeti, hogy igen vigyázott rá még mindig megvan.... pafff.
  • narumon #135
    Hát ami még nekem vicces kicsit Japánban az a bürokrácia. Mindent meg lehet oldani de mindent csak a hivatalos szerveken keresztül, ami nem lenne gond, csak amíg svájcban mondjuk beadsz egy papírt és el van intézve, addig japánban úgy kezdődnek a dolgok, hogy töltse ki ezt a 40 oldalas dokumentumot, utána küldje el ide meg ide. Utána onnan küldenek majd egy másik formátumú lényegében ugyanilyen dokumentumot hasonló terjedelemben, amit töltsön ki ugyanúgy és postázza a harmadik helyre. Ott miután ültek rajta néhány hetet küldenek egy papírt amit ki kell tölteni és azzal már vissza is jöhet ide amire mi kiadjuk azt a dokumentumot amit ha kitölt és beadja akkor kaphat is egy postaládát a lakásához.... :)
  • narumon #134
    fűtésnél nyilván függ attól is hogy hol vagy. Ugye szép hosszú ország, tehát van trópustól szibériáig mindenféle idő :)
  • caius marius #133
    Amitől agyvérzést kaptam az az, hogy mindig mindent az utolsó pillanatban tudsz meg vagy döntenek el. Eszméletlen. De ennek ellenére működik a rencer. :)
  • caius marius #132
    Van egy barátom évekig ott élt. Ő is mesélt sokat. Engem a legtöbb dolog nem borzasztott el. Például tetszett az ahogyan a sztrájkokat intézik. :)
    A fűtésre ő azt mondta, hogy olyan nagy szükségét nem érezte. Ez persze egyénfüggő.
    A kötelező ivászatokat egyébként hallottam már Koreából és Kínából is. Mocsok mód be tudnak rúgni.
    A további sztorikat szívesen olvasom. :)
    Tavaly itt volt Kínából a mesterünk. Az asszony befonta a szemöldökét mert amíg itt voltak addig semmit nem lehetett tervezni, minden hétvégén ugrásra késznek kellett lenni.
  • narumon #131
    "Miért? Mi a baj a felső tízezer alatt lévők életszínvonalával? A polgárosodás azért ott is lezajlott nem? Az pedig, hogy mást várnak el az élettől mint mi, a kulturális eltérések miatt van nem?"

    Szerintem az átlag japán nem él jobban mint az átlag magyar. Legalábbis a legtöbb esetben nem. Az oké, hogy technikai cuccokkal jól áll, de egyébként a megélhetés nagyon nehéz főleg a nagyvárosokban. Az átlag japán család kisméretű lakásban lakik. 50-60m2-en 4-en 5-en. A fűtés és a fürdőszobák messze vannak a high-tech-től, azt is mondhatnám, hogy problémás. Ami viszont a legnagyobb probléma ott az a munka. Ott ugye az minimum elvárás, hogy elsők között érkezzél és utolsók között hagyd el a munkahelyedet ami egyfajta paradoxont eredményez, hiszen mindenki ott KELL, hogy legyen akár a munkaidő előtt 1 órával ez miatt - amihez egy nagyvárosban még hozzájön a nem ritkán 1-3 órás út a munkába - és este még bent hangyáznak mert nem illik hamarabb elmenni. Ebből aztán olyan dolgok adódnak, hogy 8-tól 19-ig általában símán bent vannak egy irodaházban - és erre számold rá a -2 +2 órát utazásra. A szabadság is egy érdekes fogalom, mert elvileg jár (nem túl sok), de kivenni elég nagy merészség kell, nem számít jó munkaerőnek aki évente kiveszi a neki járó szabadságot. Aztán ott a főnök felé mutató lojalitás ami KÖTELEZŐ! Ez teljes családi tervezhetetlenséghez vezet, mert ez úgy néz ki, hogy a főnök kitalálja, hogy ma este mulatni kell menni - akkor menni kell, nem olyan mint Magyarországon, hogy kihúzod magad alóla. Legjobb barátom japán feleséget vett el, és ott is éltek évekig, számtalanszor előfordult, hogy meg volt beszélve - mondjuk mikor én is ott vagyok - hogy este akkor valami program van amint hazaért a lány. És egyszer csak jött a telefon, hogy ma ugrott mert kötelező program lett. Ilyenkor barátommal átalakultunk két személyes programmá :D
    No ami ebben még érdekes, hogy ilyenkor a főnöknek kell fizetnie mindenkinek - ez ott kötelesség szintén - viszont nem egy jópofi Magyarféle vacsorát kell elképzelni ahova lemész és jól érzed magad, mert itt a főnököt kell követni mindenben. Kezdődik ott, hogy a főnök rendel neked. Nem megkérdezi mit szeretnél enni, hanem megmondja mit eszel és iszol. Aztán ha a főnök Karaokézni akar akkor MINDENKI karaokézik, ha a főnök nem iszik akkor senki nem iszik, ha a főnök tajték részek akkor mindenkinek kötelező legalább spiccesnek lenni.
    Más kultúra persze, ezek kultúrális különbségek, de túristának király ott lenni, de ott lakni... húú tudnék még mesélni mik történtek ott, hajad lerakod :D