140
 • zola2000
  #140
  Az előző a #136ra ment.
 • zola2000
  #139
  Tényleg vicces, általában ilyenkor vissza kell kérdezni a japánoknál ellenkező előjellel, pl
  -Érted?
  -Igen
  -Vagy nem érted
  -Igen nem értem.

  Meg pl boltban is ezt el kell játszani, ha érdeklődsz valami után hogy van e, ilyenkor fogyelni kell a reakciójukat, látszik hogy mikor mondanak tényleg igent, és mikor csak "udvariaskodó" igent (ami inkább nemet jelent.
 • narumon
  #138
  Igen. Ahhoz képest, hogy mi voltunk anno a környező országokban a példa, mostanra mindenki elhúzott mellettünk :(
  Hehhe, a szunyokálás ott nemzeti sport, minden helyzetben tudnak aludni. A vonaton állva!! is látsz mindig alvó embert.
 • NEXUS6
  #137
  Nekem erről az ugrik be, hogy rengeteget romboltak az utóbbi 20 évben Magyarországon, de még mindig elég élhető.
  Lehetne jobb is, vagy maradhatott volna szint, de romlott. Nem kellett volna ehhez sok, de ezt mondhatni kollektive elbaxtuk.
  A helyzetet azért jellemzi, hogy a magyar ember nem akárhová megy lakni, dolgozni, hanem mondjuk Norvégiába, ahova hasonló okok miatt a svédek is mennek. Persze nem vagyunk ott, mint a svédek, és oda is szívesen megyünk, de akkor sem Romániába megyünk mert az már Európa és 1-2 gazdasági mutatóban javultak.
  Szal engem nem is az zavar, hogy milyen a helyzet, sokkal inkább az, hogy ez a 20 év egy lehetőség volt, hogy sokkal jobb legyen.

  A japókról meg a főnököm mesélte, hogy ismerősével beszéltek az ottani munkamorálról: ... és tényleg sokat benn vannak, és tényleg nem veszik ki a szabit? Ja. És tényleg egész nap effektíve melóztok - kérdezi a főnököm? Hát azt azért nem, néha beszunyókálunk;) Baxus és akkor kirúg a főnök, mint nálunk? Ja nem, mert ezt azért megérti, mert csak emberek vagyunk, nem igaz.
 • narumon
  #136
  És a legidegesítőbbet még nem írtam - ebből nagyon "vicces" helyzetek kerekedhetnek ki. A tőzsgyökeres japánok közül senki nem akar megsérteni ezt annyira komolyan veszik, hogy teljesen életszerűtlen dolgokat produkálnak. A legjobb, hogy a legtöbben alig tudnak angolul - de azt mondja, hogy tud. Elmondasz neki valami fontos dolgot - hogy pl ezt a papírt itt-meg itt kell leadni ekkor meg ekkor. Ez fontos. Érted? Igen! Biztosan? Igen persze.
  Másnap: Leadtad a papírt? Előveszi és lengeti, hogy igen vigyázott rá még mindig megvan.... pafff.
 • narumon
  #135
  Hát ami még nekem vicces kicsit Japánban az a bürokrácia. Mindent meg lehet oldani de mindent csak a hivatalos szerveken keresztül, ami nem lenne gond, csak amíg svájcban mondjuk beadsz egy papírt és el van intézve, addig japánban úgy kezdődnek a dolgok, hogy töltse ki ezt a 40 oldalas dokumentumot, utána küldje el ide meg ide. Utána onnan küldenek majd egy másik formátumú lényegében ugyanilyen dokumentumot hasonló terjedelemben, amit töltsön ki ugyanúgy és postázza a harmadik helyre. Ott miután ültek rajta néhány hetet küldenek egy papírt amit ki kell tölteni és azzal már vissza is jöhet ide amire mi kiadjuk azt a dokumentumot amit ha kitölt és beadja akkor kaphat is egy postaládát a lakásához.... :)
 • narumon
  #134
  fűtésnél nyilván függ attól is hogy hol vagy. Ugye szép hosszú ország, tehát van trópustól szibériáig mindenféle idő :)
 • caius marius
  #133
  Amitől agyvérzést kaptam az az, hogy mindig mindent az utolsó pillanatban tudsz meg vagy döntenek el. Eszméletlen. De ennek ellenére működik a rencer. :)
 • caius marius
  #132
  Van egy barátom évekig ott élt. Ő is mesélt sokat. Engem a legtöbb dolog nem borzasztott el. Például tetszett az ahogyan a sztrájkokat intézik. :)
  A fűtésre ő azt mondta, hogy olyan nagy szükségét nem érezte. Ez persze egyénfüggő.
  A kötelező ivászatokat egyébként hallottam már Koreából és Kínából is. Mocsok mód be tudnak rúgni.
  A további sztorikat szívesen olvasom. :)
  Tavaly itt volt Kínából a mesterünk. Az asszony befonta a szemöldökét mert amíg itt voltak addig semmit nem lehetett tervezni, minden hétvégén ugrásra késznek kellett lenni.
 • narumon
  #131
  "Miért? Mi a baj a felső tízezer alatt lévők életszínvonalával? A polgárosodás azért ott is lezajlott nem? Az pedig, hogy mást várnak el az élettől mint mi, a kulturális eltérések miatt van nem?"

  Szerintem az átlag japán nem él jobban mint az átlag magyar. Legalábbis a legtöbb esetben nem. Az oké, hogy technikai cuccokkal jól áll, de egyébként a megélhetés nagyon nehéz főleg a nagyvárosokban. Az átlag japán család kisméretű lakásban lakik. 50-60m2-en 4-en 5-en. A fűtés és a fürdőszobák messze vannak a high-tech-től, azt is mondhatnám, hogy problémás. Ami viszont a legnagyobb probléma ott az a munka. Ott ugye az minimum elvárás, hogy elsők között érkezzél és utolsók között hagyd el a munkahelyedet ami egyfajta paradoxont eredményez, hiszen mindenki ott KELL, hogy legyen akár a munkaidő előtt 1 órával ez miatt - amihez egy nagyvárosban még hozzájön a nem ritkán 1-3 órás út a munkába - és este még bent hangyáznak mert nem illik hamarabb elmenni. Ebből aztán olyan dolgok adódnak, hogy 8-tól 19-ig általában símán bent vannak egy irodaházban - és erre számold rá a -2 +2 órát utazásra. A szabadság is egy érdekes fogalom, mert elvileg jár (nem túl sok), de kivenni elég nagy merészség kell, nem számít jó munkaerőnek aki évente kiveszi a neki járó szabadságot. Aztán ott a főnök felé mutató lojalitás ami KÖTELEZŐ! Ez teljes családi tervezhetetlenséghez vezet, mert ez úgy néz ki, hogy a főnök kitalálja, hogy ma este mulatni kell menni - akkor menni kell, nem olyan mint Magyarországon, hogy kihúzod magad alóla. Legjobb barátom japán feleséget vett el, és ott is éltek évekig, számtalanszor előfordult, hogy meg volt beszélve - mondjuk mikor én is ott vagyok - hogy este akkor valami program van amint hazaért a lány. És egyszer csak jött a telefon, hogy ma ugrott mert kötelező program lett. Ilyenkor barátommal átalakultunk két személyes programmá :D
  No ami ebben még érdekes, hogy ilyenkor a főnöknek kell fizetnie mindenkinek - ez ott kötelesség szintén - viszont nem egy jópofi Magyarféle vacsorát kell elképzelni ahova lemész és jól érzed magad, mert itt a főnököt kell követni mindenben. Kezdődik ott, hogy a főnök rendel neked. Nem megkérdezi mit szeretnél enni, hanem megmondja mit eszel és iszol. Aztán ha a főnök Karaokézni akar akkor MINDENKI karaokézik, ha a főnök nem iszik akkor senki nem iszik, ha a főnök tajték részek akkor mindenkinek kötelező legalább spiccesnek lenni.
  Más kultúra persze, ezek kultúrális különbségek, de túristának király ott lenni, de ott lakni... húú tudnék még mesélni mik történtek ott, hajad lerakod :D
 • katarzis
  #130
  Tudom, hogy felesleges de az általad bemásolt listán Magyarország Megelőzi Finnországot gondolom ebből te azt a következtetést vonod le, hogy ott még inkább nyomorognak az emberek mint itt.
  GDP
  Tessék nem lett volna nehéz megtalálni ugyanazon év egy főre jutó éves bruttó hazai termék szerint rendezett változatát, amiben Magyarország a 47. (12 845 USD), és számodra talán meglepő módon Kína pedig a 93. (4421 USD) helyet foglalja el.
  Na ebből milyen következtetést tudsz levonni?
  Érdekességképp nézd meg Kínát ki követi a listádon, és vesd össze a népességét a Kínaival. ( Mivel számodra úgy tűnik, hogy ez igen fontos tényező )
  "Itt magyarországon is nyugodtan mész 200-300 km-t úgy hogy nem látsz mást csak erdőket meg szántóföldeket. " - ez akkora kapitális bullshit, hogy reagálni sem érdemes rá látszik, hogy nem sokat utaztál Magyarországon és persze a földrajz tudásodat is minősíti.

  "magyarország igencsak le van maradva, európában itt a legalacsonyabb az átlag kerest. Itt ha valaki 200ezret keres havonta már kurva jól él, de az átlag nem keres 100on felül se.
  Ehhez képest ausztriában vagy angliában egy szakmunkás megkeres 400ezret."
  Ezt pedig Kelet-Közép Európa többi államával kell összehasonlítani nem pedig Európa nyugati felével. Ilyet állítani egyébként, hogy Európában itt a legalacsonyabb az átlag keresett nagyfokú tudatlanságról tesz tanúbizonyságot.
  Lehetne még írni de teljesen felesleges, ilyen és ehhez hasonló kijelentéseid okán nehéz téged komolyan venni.
 • katarzis
  #129
  Elnézve a trollkodást amit véghezvittél itt már csak egy kérdésem lenne hozzád neked a kínai kormány fizet ezért vagy valami perverz számomra érthetetlen indíttatásból csináltad? Bár az is lehet, hogy valami másodgenerációs kínai vagy nem tudhatom. Viszont ha szerinted ennyire jó a helyzet Kínába, akkor gyorsan iratkozz be valami nyelvtanfolyamra pakold össze a holmid és irány Kína nehogy véletlen nyomorognod kelljen a "középkori elmaradott paraszti Magyarországon".
  Az emberi hülyeség tényleg végtelen, és ezt neked sikerült demonstrálnod, grat érte.
 • caius marius
  #128
  Van választási lehetősége. Ez számít! A legtöbb ember ma a kényelmet választja a gyerek nevelés helyett. Inkább ül a tv ill. a számítógép előtt, minthogy gyereket neveljen.
 • caius marius
  #127
  Miért? Mi a baj a felső tízezer alatt lévők életszínvonalával? A polgárosodás azért ott is lezajlott nem? Az pedig, hogy mást várnak el az élettől mint mi, a kulturális eltérések miatt van nem?
 • caius marius
  #126
  Ez szerintem nem liberális szemlélet. Inkább mondanám evolucionistának. Ha már skatulyázunk. A liberálistól én nagyon messze vagyok. Sőt! Attól a formájától ahogyan/amire mostanság használják, mereven elzárkózok.
  Nem vetem el a másik oldalt teljes egészében, mert úgy gondolom, hogy van létjogosultsága, de nem azokban a formákban ahogyan ezt bármelyik vallásnál előadják. Ezek nagyon idejétmúlt, az egyházi (mindegy melyik) bürokráciákba és az emberi gyarlóságba becsontosodott dogmák inkább.
  Volt már olyan élményem amit a mai tudomány eszközeivel nem feltétlen lehet megmagyarázni. Azonban mégis azt mondom, kellene és szükség is lenne rá, hogy ezeket a dolgokat a tudomány oldaláról is megközelítsék, vizsgálják és magyarázatot adjanak rá. Azt, hogy miért nem foglalkoznak ezzel csak nagyon kevesen, azt nem tudom. Illetve gondolom, hogy az ember forma állat a tudományt is egyfajta vallássá tette és ugye két vallás egymás mellett nem fér meg, ezért aztán inkább egymás ellen fordultak minthogy segítették volna egymást. Na meg azt, azért tegyük hozzá, hogy az egyházaknak nagyon nem érdeke ez az egész.

  "a kevesebb taplalek eseten csokken a szaporodasi hajlandosag, a boseg idejen meg az alomszam is nagyobb."
  Nem csökken az. Nem fog pl. egy róka nőstény kevesebbszer tüzelni azért mert kevesebb a nyuszi a földeken. Sokkal inkább arról van szó hogy a nem kielégítő táplálkozás miatt az alomban születendő kisrókák nem fognak felnőni.
  Vagy ha vesszük a majmokat akkor ott is inkább arról van szó, hogy d.gni ugyan d.gnak, születik is az utód de ha nincs kaja akkor kampó.

  A sörözés az jó lenne de erre a közeljövőben nem hiszem, hogy sor kerülhet. Erősen időhiánnyal küszködök nap mint nap. :(
  Sörözésre való idő híján, azért arra kíváncsi lennék itt, ha nem is negyven oldalon keresztül, hogy szerinted mi az a mondjuk három, legfontosabb dolog ami elválaszt minket az állatoktól. Kézzel fogható dolgokra gondolok, kellőképpen nem alátámasztható dolgokat hagyj ki a felsorolásból.
  Ja és a "mert írva vagyon" jellegűeket is kihagyhatod. :)
 • narumon
  #125
  Jártam párszor japánban, nem szeretném ha Magyarország olyan lenne. Esetleg a felső 10e között jó lehet de egyébként nagyon nem.
 • KopaszIsten
  #124
  Erre azt tudom tömören mondani, hogy modern kori rabszolgaság. Rémlik töri óráról a rabszolga tartó társadalom?
 • Tetsuo
  #123
  Na igen, gondoltam, hogy ezzel a klasszikus liberalis szemlelettel jossz elo.
  Tehat igy, teljesen mas nezopontunk van, ez egy nagyon hosszu beszelgetes lenne, amit csak sor mellett lenne erdemes folytatni. :) Hiszen mar a definiciokban sem egyezik a vilagrol alkotott kepunk.
  Szoval most nem fogok 40 oldalt irni arrol, hogy (szerintem) a tudomanyos indok ellenere, az ember mennyivel es hogyan tobb az allatnal.
  Csupan azt mondom, hogy en ismerem a szabadsagot es individuumot hirdeto materialista nezopontodat elegge, mondhatni ebbol kiindulva kezdtem el tudatosan foglalkozni a "masik oldallal", amit te elvetsz, mint avitt gondolatmenetet.

  Visszaterve a szaporodasra, az allatoknal pedig pont a kevesebb taplalek eseten csokken a szaporodasi hajlandosag, a boseg idejen meg az alomszam is nagyobb.
 • zola2000
  #122
  Lehet hogy csak arról van szó, errefelé a viszonylagos "jólétben" valahogy kikapcsolódik a fajfenntartási ösztön, az is lehet hogy ilyen nem létezik, csak nemi vágy létezik, ami ha megoldható egyszerűbben gyerek nélkül is, akkor úgy lesz megoldva
  (/néhányaknál sex nélkül is pornóval akkor úgy, de mindkettő ugyanúgy végzi, meghal utód nélkül)
 • caius marius
  #121
  De, ezek az emberek, emberek. Az emberek alapvetően ösztönszerű lények.
  Na, de sok lett az "ember". :) Az, hogy mi teszi az embert emberré(?) az megint egy nagyon jó kérdés. Azt hiszem az elnevezés illetve az "ember" a piedesztálra való emelése, inkább csak sovinizmusunkból fakad. Valódi jelentése, persze azon kívül, hogy mint fajt elhatároljuk magunkat az állatvilágtól, nincs.
  Mi emberek is itt nőttünk fel, lettünk azok akik vagyunk. Itt az állatok mellett, velük együtt, sőt egy tőről fakadunk.
  Ha ezt a gondolatmenetet egyszer sikerülne magunkévá tennünk, nem pedig úgy tekintenénk magunkra mint egy egyszeri megismételhetetlen mind felett álló lehetőséget, akkor nagyon sok rossz dolog megszűnne a világban.

  Nem konkrétan "csak" rád céloztam érvényes ez mindenkire. Amit írtam azért írtam mert meggyőződésem, hogy az életveszély bárkiből kihozza az állatot. Itt most nem kell egyből az "állat" pejoratív jelentésén fennakadni! Az életveszélyt sem csak egy hirtelen bekövetkező eseményre kell érteni, lehet az nagyon lassan végbemenő is.

  "Miert ne lenne lehetosegem gondolkodni a legnagyobb nyomorusagban is, ha mar valaha azt tettem?"
  Tudod, a lét határozza meg a tudatot. :)
  "Azt akarod sugallni, hogy bar most ugy gondolom es teszem, hogy nem vallalok gyereket, mert nem tudok peldasan gondoskodni a jovojerol, kesobb ha esetleg nyomorba csoppenek (pl. hosszu munkanelkuliseg miatt), akkor felulkerekednek rajtam az osztonok es mindenkit megd*gok, csakhogy reprodukaljam a genomom?"
  Ez így eléggé kisarkított, de nagyjából igen.
  Ha megváltozik az ember életkörülménye változik a gondolkodásmódja is.
  Ez elkerülhetetlen. Illetve akinek nem annak borítékolható a bukás.

 • zola2000
  #120
  Itt az a "gond" hogy kína tényleg a világ 2. nagyobb GDPjével rendelkezik, csak 1500 milliárd ember osztozik rajta, és teljesen egyenlőtlenül, a partvidéken több tízmillió ember él nyugati szinten, míg pl tibetben mélyszegénység van, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy afrikai (jobban mondva észak-koreai) szintről jöttek fel.

  (SeriousLame: senki sem írta hogy csak euroamerikában élnek jól, csak szeretnénk ha Magyarország olyan ország lenne mint japán vagy dél korea, tajvan / egyéb ázsiai kistigrisek)

  Az élelmiszerhiányhoz: ha azokon a földeken, amiken biodizelt termelnek újra élelmiszert termelnénk, és azt afrikának adnánk, ott senki nem halna éhen ... Egészen addig amíg újra fel nem szaporodnak.
 • Tetsuo
  #119
  Tehat egyetertesz velem abban, hogy ezek az emberek nem emberek, hiszen nem gondolkodnak, hanem csak osztonszeruen elnek?

  A szemelyemet illeto celzast nem ertem. Miert ne lenne lehetosegem gondolkodni a legnagyobb nyomorusagban is, ha mar valaha azt tettem?
  Azt akarod sugallni, hogy bar most ugy gondolom es teszem, hogy nem vallalok gyereket, mert nem tudok peldasan gondoskodni a jovojerol, kesobb ha esetleg nyomorba csoppenek (pl. hosszu munkanelkuliseg miatt), akkor felulkerekednek rajtam az osztonok es mindenkit megd*gok, csakhogy reprodukaljam a genomom?
 • cateran
  #118
  Hogy ritka az tuti, hogy nem tortenik meg?
  "2009.augusztus 24-én példátlan, borzasztó dolog esett meg az országban. Olyasmi, aminek nem szabadna megtörténnie sehol: egy becsületesen dolgozó ember, egy 53 éves nő ÉHENHALT."
  Kicsit kiruccanhatnal a videk videkere es meglatnad mi az a melyszegenyseg. Nem allitom, hogy MO a meyponton van, de hiu abrand azt hinni, hogy a vilag 85%-nal jobban el az ATLAG magyar.(biztos kalandvagybol es tini lazadas miatt huznak el az emberek kulfoldre) A "szabad" hozzaferes ivovizhez, aramhoz, stb szinten igy van a vilag nagyobb reszen. Vagy mire gondolsz, mi az, ami miatt jobban el vannak eresztve a vilag nagyobb reszehez kepest es nem csak a 3. vilaghoz?
 • caius marius
  #117
  Logikát ne keress ebben. (Legalábbis a gondolkodó ember logikáját.) Én úgy gondolom a fajfenntartás az ami itt inkább dominál. Minél több utódot hoz létre annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a génjei sikeresek lesznek. Ergo tovább örökítődnek. Te magad is csak addig vagy gondolkodó, a logikát követő ember amíg erre lehetőséged van.
 • Papichulo
  #116
  "That's all right!
  But these are the same, "offence" in the US, "offense" in the UK, as I know.
  ;)"

  Actually you're right, except that it's the other way around... ;)
  Since I lived in America that's why it seemed a bit strange for me. But after a bit of googling around gotta admit that both are correct. So I better concede this ;)
 • narumon
  #115
  Még egyszer. NEM EZ VOLT AZ EREDETI ÁLLÍTÁSOD! NEM EBBE KÖTÖTTÜNK BELE!
 • narumon
  #114
  "Felőlem azt hiszel amit akarsz."

  Az a baj, hogy itt hinni te hiszel. Nem jártál ott, nem olvastál utána, nem tanultál csak hiszel és írsz.

  "És tényleg nem egy kategória a 2 ország mert kína fejlettebb kultúrálisan meg gazdaságilag is, és ot SOKKAL JOBBAN élnek mint te."

  Mit jelent, hogy fejlettebb kulturálisan? Más kultúra, de hogy fejletteb lenne ez már teljesen más megítélés alá esik. Kik élnek jobban mint én? Még mindig csak a hülyeségedet mantrázod fogalmad sincs miről kezdtél el beszélni és miért kötöttünk bele ugye? Képzeld magyarországon is van ember aki jobban él mint én. Ez megint egy bullshit szöveg ami semmit nem bizonyít de főleg nem azt a baromságot amit most már egy ideje próbálsz itt etetni.

  "Lehet hogy az ország egy része szegénységben él, de a többi meg jobban mint egy átlag magyar."

  Van olyan része amelyik jobban él mint az átlag magyar, ez igaz. A számukból adódóan sokkal több ilyen ember is van. Mi ezzel a gond? Ebbe a mondatba senki nem kötött volna bele, csakhogy te kezdetek óta nem ezt állítod. A mi megállapításunk annyi volt, hogy arányaiban kínában nagyobb a szegénység mint pl nálunk. És ezzel nem tudsz vitatkozni mert ez egy tény. Ha vennéd a fáradtságot és utána néznél akkor mostanra már te is tisztában lennél vele. (Nem nem az RTL Klubon kell utána nézni)

  "2007-ben Kína az Amerikai Egyesült Államok után a világ negyedik legnagyobb gazdasága. Gazdasági növekedésének üteme huzamosabb ideje meghaladja az évi 10%-ot."

  Szerinted én mit írtam? Azt azért sikerült értelmezni amit az előbb írtam?

  "Magyarország meg évtizedek óta csak szenved, el van adósodva az állam meg kb minden ember. Komolyan nem értem miért hasonlítod össze a kettőt, és miért nem tudod elfogadni a tényt hogy magyarország egy kis gyenge semmi Kínához képest."

  Ezt mindenki el tudja fogadni, de még egyszer NEM EZ VOLT AZ EREDETI ÁLLÍTÁSOD!!
 • SeriusLame
  #113
  Tájokozódj egy picit a magyar gazdaságról, folyamatos hanyatlás, 0 növekedés, a Magyar állam azt se tudja honnan kérjen kölcsön.
 • SeriusLame
  #112
  Felőlem azt hiszel amit akarsz. Egy ilyen aprócsak országban nem nehéz azt elérni amit leírtál.
  És tényleg nem egy kategória a 2 ország mert kína fejlettebb kultúrálisan meg gazdaságilag is, és ot SOKKAL JOBBAN élnek mint te. Lehet hogy az ország egy része szegénységben él, de a többi meg jobban mint egy átlag magyar.


  2007-ben Kína az Amerikai Egyesült Államok után a világ negyedik legnagyobb gazdasága. Gazdasági növekedésének üteme huzamosabb ideje meghaladja az évi 10%-ot. Ezt az ütemet a kínai kormány is túlzottnak tartja, mert a túlfűtött növekedés súlyos egyensúlyi, környezeti és egyéb problémákat okoz. A kínai gazdasági vezetés ezért erőfeszítéseket tesz - egyelőre nem sok eredménnyel - a gazdasági fellendülés ütemének csillapítására. A GDP növekedése 2007-ben 11% körül volt.

  Magyarország meg évtizedek óta csak szenved, el van adósodva az állam meg kb minden ember. Komolyan nem értem miért hasonlítod össze a kettőt, és miért nem tudod elfogadni a tényt hogy magyarország egy kis gyenge semmi Kínához képest.
 • narumon
  #111
  Te nagyon hülye vagy. Meg sem hallod amit mondunk csak mantrázod a szokásost. Nem arrakistor vagy véletlen? Ő viselkedik pontosan ugyanígy...

  "De ha nem csak a buta álhírekkel teli sg-t olvasnátok hanem híreket is,
  Tudnátok hogy rohamosan fejlődik az ország."

  Ezt mindenki tudja és senki nem is vonta kétségbe. A gazdasági növekedés üteme meg kétszámjegyű, csak, hogy mi nem erről beszélünk.

  "Legutóbb pl ilyet halottam hogy minden 5. kínainak okostelefonja van, meg minden 10.-nek internethozzáférése. Éhezik az egész ország meg nyomorban él, de telefonra van pénz mi? "

  És? Magyarországon minden egyes embernek van telefonja és majdnem mindenkinek van internet hozzáférése. Mit bizonyít ez? Semmit. Ráadásul ne vakíts senki nem állította, hogy éhezik egész kína. Viszont a minden tizediknek van internet hozzáférése az azt jelenti, hogy a lakosság 90%-nak NINCS! És a minden 5. kínainak van okostelefonja az azt jelenti, hogy az ország felének NINCS! (Abba már bele sem megyek, hogy kint 8e forintnyi jüanért kapsz egy okostelefont - persze olyan is, de okostelefon alatt nehogy azt gondold, hogy ott mindenki iphone-al meg SGS-el rohangászik).

  "Valaki írta hogy a saját szemével látta hogy nyomorban él az egséz ország."

  Ilyet senki nem írt, szerintem képzelődsz.

  "Valószínű hogy az ország 0,1%-át se láttad. "

  Viszont még mindig többet látott belőle mint TE.

  "Itt magyarországon is nyugodtan mész 200-300 km-t úgy hogy nem látsz mást csak erdőket meg szántóföldeket."

  No azt az utat eléggé meg kéne tervezni és még akkor is nagyon nehéz lenne - szerintem még lehetetlen is. Maradjunk annyiban, ga 20-30km-ert el tudsz itthon így menni már akkor sokat mondtál.

  "Aztán ott vannak a középkori szinten élő magyarok, akik állattartásból meg növénytermesztéből élnek."

  Hol vannak középkori szinten élő magyarok? Akik állattartásból meg növénytermesztésből élnek azok miért is azok? Én is ismerek olyat ahol nincs víz meg áram a házban, de azért ez egész Magyarországra vonatkoztatva max néhány száz, néhány ezer ember. Az "átlag" állattartásból és növénytermesztésből élő magyarnak azért van ingatlana, sokszor a föld is az ővé, van valamilyen eszköze amivel műveli a földet - legalább egy fűnyíró ha más nem, van egy autója amivel elviszi a terményt, van fütése a házban, van villany van gáz van víz. Van elérhető közelségben orvosi ellátás, újság, telefon. Csupa csupa olyan dolog ami a kínai szegény rétegnél nincs. Sokszor egyik sem!

  "És így élnek nagyon sokan, mert a kis falukban nincs munkalehetőség, segélyből élnek és bizony éheznek. "

  Akkor jó ha tudod, hogy kínában nincs segély sem.

  "Te melyik országban élsz? Hol álmodtad ezt? Ezt próbáják veled elhitetni de magyarország igencsak le van maradva, európában itt a legalacsonyabb az átlag kerest. Itt ha valaki 200ezret keres havonta már kurva jól él, de az átlag nem keres 100on felül se."

  Pedig jobb lesz ha elhiszed. Nem nyugat-Európához kell viszonyítani hiszen NEM EUROPA A VILÁG! Ha hiszed ha nem (talán tanították is csak nem figyeltél oda) Európa és USA a világ kisebbik része. És ha fejre állsz Magyarország akkor sem esik egy kategóriába az afrikai országokkal, Vietnámmal, Kambodzsával, Thaifölddel, Tadzsikisztánnal, Türkmenisztánnal, Mongoliávla ééés Kínával. (és még sorolhatnék kb 100 másik országot.
 • WoodrowWilson
  #110
  Te gdp/főről beszéltél koma:

  #54
  "Valószínű hogy nem ezektől a gyáraktól függ a kynai gazdaság mert az 1 főre jutó gdkp-ban a 7-8. helyen áll. Mo rajta sincs a listán kb, szóval ITT nagyobb szegénység van."

  Úgyhogy ne gyere az abszolút adatokkal.
  Nem tudom eldönteni, hogy tényleg ilyen értetlen hülye vagy-e, vagy esetleg csak trollkodsz. Ha a második, akkor gratulálok, egy nap alatt sikerült művészi szintre emelned a dolgot.
 • SeriusLame
  #109
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(PPP)

  Tessék ezek 2010-es adatok.

  De ha nem csak a buta álhírekkel teli sg-t olvasnátok hanem híreket is,
  Tudnátok hogy rohamosan fejlődik az ország. Legutóbb pl ilyet halottam hogy minden 5. kínainak okostelefonja van, meg minden 10.-nek internethozzáférése. Éhezik az egész ország meg nyomorban él, de telefonra van pénz mi?

  Népesség: 1 321 851 888 fő (2007.) Azóta kétszer annyian vannk, és mindd a sasmung gyárakban dolgozik hogy ne halljon éhen.

  Valaki írta hogy a saját szemével látta hogy nyomorban él az egséz ország. Valószínű hogy az ország 0,1%-át se láttad.
  Itt magyarországon is nyugodtan mész 200-300 km-t úgy hogy nem látsz mást csak erdőket meg szántóföldeket.

  Aztán ott vannak a középkori szinten élő magyarok, akik állattartásból meg növénytermesztéből élnek. Az mennyivel jobb? Van áram meg bejön az rtl klub? És így élnek nagyon sokan, mert a kis falukban nincs munkalehetőség, segélyből élnek és bizony éheznek.

  En azt mondtam, hogy az atlag magyar az jobban el, mint a vilag 85%-a. Ez nem lofutty, ez teny.

  Te melyik országban élsz? Hol álmodtad ezt? Ezt próbáják veled elhitetni de magyarország igencsak le van maradva, európában itt a legalacsonyabb az átlag kerest. Itt ha valaki 200ezret keres havonta már kurva jól él, de az átlag nem keres 100on felül se.
  Ehhez képest ausztriában vagy angliában egy szakmunkás megkeres 400ezret.
  Akkor szerinted az átlag magyar kinél él jobban? Annál a 10-20 százalékos mélyszegénységben élő embereknél talán. • NEXUS6
  #108
  Ez a fogyasztás egy elég elvont fogalom ahhoz képest, hogy mindenki milyen konkrétnak veszi.
  Mi is a fogyasztás?
  Vagy pl. Te és éppen foglalkozol valamivel, közben esetleg tömöd az arcodba a kaját, és persze van rajtad valami ruha, kb ennyit tud egy ember egyszerre csinálni, gyakorlatilag fogyasztani. X ember X idő alatt ezzel felszorozva tud többet. Több ruha van rajtunk, mint mondjuk 20 évvel ezelött? Nem igen. Többet kajálunk? Azt sem. Több cuccossal foglalkozunk. Na ez talán, de egyszerre akkor is csak eggyel.
  Azonban, hogy azt az egy dolgot hányan állították elő az már nem mindegy. Régebben olvastál egy könyvet pl, ma netezel, az hogy hányan melóznak a könyvön, vagy az info iparban az kb ugyan annyi nagyságrendileg, kevesebb konkrét fizikai megvalósítással foglalkozó ember és több webdizájner!!!!
  20 éve teljes foglalkoztatottság volt, ma meg az emberek jelentős része munkanélküli, akik effektíve is kevesebbet fogyasztanak, mert egyszerűen nem jut.

  Az, hogy számszerűsítve, Ft-ban kifejezve mennyi a fogyasztás, hogy pörög a gazdaság megint csak virtuális, minden annyiba kerül, amennyit ráírnak és kész. erre tipikusan jó példa ezek a homokból előállított elektronikai kütyük, vagy az un. szolgáltatások, egy weblap megdizájnolása. Nincs tehát nagyobb fogyasztás, max csak egy csomó dolgot, amit esetleg eddig ingyért csináltak, azért pénzt kérnek. De az emberi munkajellegű tevékenység kb 70%-áért még továbbra sem fizetünk.
  Több autóvan? Ja, régebben meg többet használták az emberek a tömegközlekedést.

  Szal bárhogy számítjuk csak az jön ki, hogy a legfontosabb érték ebben az egyenletben az a lakosok száma. Namost Kínának ebből van egy csomó, és még mindíg növekszik.
  Szerinted?

  A gond az a nyugatot tekintve, hogy mivel a termelés nem itt van ezért a pénz folyamatosan áramlik kifelé, pl. pont Kínába. Erre nem az a megoldás, hogy ácsi, hozzuk vissza a termelést, vagy legalább is hozzuk egynesúlyba a kereskedelmet.
  Nem! Fogjuk vissza a fogyasztást. OK, akkor lassabban döglik meg a gazdaság, király!
 • thesalamon
  #107
  Valószínűleg nem vettem le a mondanivalód lényegét, nem figyeltem oda a lényegre,
  de miért nem fogyasztunk ma többet, mint régebben ?
  Azt írod, hogy 20 évvel ezelőtt nem kellett a parkolásért fizetni. Ez rendben, de nem is volt annyi autó mint most. De légkondicionáló sem volt annyi, mint most. Se mosogatógép. Se autóillatosító, se elektromos kapu, se épület, se trafóház, se internet, se router...
  Mondom, biztos én nem értettem meg amit leírtál, de szerintem fogyasztunk egyre többet ha kell - ha nem ( igaz, sűrűbben vesszük meg ugyanazt ).
 • NEXUS6
  #106
  That's all right!
  But these are the same, "offence" in the US, "offense" in the UK, as I know.
  ;)
 • morden
  #105
  a depriváltság megfosztottságot jelent az ország szintjéhez képest tehát szubjetkív szegénység. Te megkeverted az abszolúlt szegénységgel. (vagy én kevertem meg az is lehet :D )
 • Papichulo
  #104
  "viszont vany egy kb 20-30%os szegény réteg és egy 5-10% mélyszegény réteg, a mélyszegénység hasonlatos az afrikai szintű depriváltsághoz. "

  Nem, MO-on sehol sem lelheto fel a szubszaharai szintu nihil. Mondok egy peldat, MO peldaul csak extrem esetekben halnak meg emberek egy fertozestol... mig Afrika ezen reszen ez mindennapos.

  Amugy ez az 5-10% melyszegeny (bar nalad nem tudom ez mit jelent, mivel ehen nem halnak emberek MO) reteg ez ugyanugy megtalalhato az USA-ban, UK-ben, Franciaorszagban, tehat - par kiveteltol eltekintve - mindenhol. Viszont a harmadik vilagban sok orszag lakossaganak jelentos resze el ilyen korulmenyek kozott, mig akit te a 20-30%-ba sorolsz MO-on az ott normalisnak/jomodunak szamit. Mint mondtam, sokat eltem ilyen orszagokban es tudom, hogy mirol beszelek!
 • Papichulo
  #103
  En azt mondtam, hogy az atlag magyar az jobban el, mint a vilag 85%-a. Ez nem lofutty, ez teny.
 • Papichulo
  #102
  "Figyeljé már, no offence,"

  No offense, but *offense ;)
 • morden
  #101
  Számodra nyilván nem logikus, innen európából nézvem de a helyiek szemszögéből igen is logikus, hogy minnél több gyerek, hátha többek megélik a felnőtt kort.