Berta Sándor

Megjelenhetnek a következő olimpián az e-sportok?

Hamarosan bekerülhetnek a hivatalos olimpiai sportágak közé például a videojátékok. Mindez jelenleg meglehetősen utópisztikusnak tűnik, azonban lenne rá igény.

Egyre több videojáték-fejlesztő és -szakértő szeretné, hogy az e-sportok megjelenjenek a nyári olimpiai játékokon, akár bemutató sportként is. Ennek két feltétele van: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fogadja el sportként. Egy jóváhagyott sportot bármikor bele lehet rakni az olimpiai programba a következő játékok alkalmával, ha a NOB olimpiai programbizottsága ezt a javaslatot megszavazza. Általában bemutató sportként jelennek meg a sportok, mielőtt hivatalosan is támogatják őket. Kínában és Dél-Koreában az e-sport már hivatalosan is sportnak számít.

Az e-sport esetleges olimpiai megjelenése azután lett téma a médiában, hogy Brandon Beck, a Riotgames vezetője kifejtette az ezzel kapcsolatos véleményét, ami azonnal vitát váltott ki. Kölnben jelenleg is tart az Intel Extreme Masters (IEM), ahol a világ minden tájáról érkezett játékosok méri össze az ügyességüket és az összdíjazás több mint 510 000 euró. Az ott vendégeskedő szakemberek is reagáltak Brandon Beck szavaira.


A komolyabb számítógépes versenyeken ma is sokezren figyelik a legjobbakat

"A játékok elsősorban mentális sportot jelentenek, a játékosoknak ugyanakkor nagy sportteljesítményre is képesnek kell lenniük. A felelősök jelenlegi elképzelései alapján még a sakk sem sport" - jelentette ki Ibrahim Mazari, a Turtle Entertainment képviselője. Az Anaheimben megrendezett Major League Gaming Spring Championship küzdelmeit 20 000 rajongó tekintette meg a helyszínen. A versenyeket egyre több televízió közvetíti és webes tudósítások is vannak. Az IEM eseményeit az interneten keresztül 20 millióan követték figyelemmel. Mindez olyan szempont, amit a NOB sem hagyhat figyelmen kívül.

Mazari az e-sport jelenlegi piaci értékét 80 millió euróra becsülte, ami főként a televíziós közvetítési jogoknak köszönhető. "Az e-sportoknak nagyobb rajongótáboruk van, mint például a kosárlabdának" - említett még egy szempontot a szakember. A ZDF-Kultur az első közszolgálati adó, amely digitális sporteseményekről tudósít. Évente 100 versenyről van közvetítés és ezeket átlagosan 300 000 ember nézi. Az ötlet egyébként nem új, hiszen már 2006 júniusában Ted Owen, a Global Gaming League megálmodója azt közölte, hogy az olimpiára vinné az e-sportokat. Igaz, ő még úgy hitte, hogy az áttörés már Pekingben megtörténhet, de erre minden bizonnyal csak Rio de Janeiróban kerülhet majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #31
    Ha a sakk sport akkor pedig az is az.
  • tntmax #30
    Az "e-sport" az nem sport, ennyi.
  • Szefmester #29
    Sportágak az olimpiákon régebben is voltak extrémnek nevezhetőek.
  • fergusonpapa #28
    League of legends tényleg mehetne olimpiára :) NEm bánnám.
  • kjhun #27
    Vagy Super Mario Az nyer aki, hamarabb megmenti a sárkánytól a királylányt.

    Amúgy, nem sok értelme lenne ezt erőltetni az olimpiai sportágak közé. Ha, már rendezni akarnak, csinálják külön, ne az olimpiai eszme alatt erőltessék már.
  • adam46 #26
    Röhej, már az elnevezés is, E-sport, ez inkább vicc, mint komoly dolog. Az, hogy nyomkodom a billentyűzetet, és kattintgatok az egérrel, nehogy sportnak számítson már, csak a sportot szégyenítik meg. Jó lesz látni a sok kis, ducibbnál ducibb gyereket, akiktől majd megkérdik, sportolsz valamit? - Igen, counter strikeozok! :O -.-
  • Crane #25
    Ja! Majd a London 2012 videojátékkal fognak játszani Rio de Janeiróban.



    Istenem! Jöhet az Apokalipszis. Megértünk a pusztulásra!
  • Archenemy #24
    nem olyan nagy ökörség ez, de már lentebb leírták, miért nem való "igazi" olimpiába...

    meg hát azért a nézők azt látják, hogy ki ér be előbb a célvonalba, vagy ki emel fel nagyobb súlyt, de hogy most Tristana milyen ügyesen farmol pedig Jungle Karthus kétszer is gankelte, az nem hiszem, hogy olyan sok embert érdekel, vagy látja benne a teljesítményt...
  • dzsagon #23
    ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem hallottam
  • SzirmosSzisza #22
    Afaik az egyik legjobb játékos ukrán :D
    Illetve pl LoL-ban is az Európai/NA csapatok jóabbak egyelőre.