SG.hu

Internet­kábeleket vágtak el Francia­országban, kimaradások vannak

Több távközlési vonalat is vandalizmus ért, ami üvegszálas vezetékeket, vezetékes és mobiltelefon-vonalakat érintett, miközben Franciaország különböző városaiban zajlanak a 2024-es párizsi olimpia eseményei. A fejszés támadásra napokkal azután került sor, hogy gyújtogatók a vasúthálózatot vették célba.

A francia internetes infrastruktúra elleni újabb nyilvánvaló szabotázsakciót vasárnap este követték el Marina Ferrari digitális ügyekért felelős államtitkár szerint, aki az X-en azt mondta, hogy a kábelek elvágásának csak „lokális következményei” voltak az internetre, a vezetékes és a mobilhálózatokra. A Bouygues, az SFR és a Free nagy francia távközlési cégek mindegyike érintett a támadásokban, amelyet az SFR szóvivője szerint valószínűleg baltával hajtottak végre.

Az SFR nem pontosította, hogy kábelhálózatának mely részeit érte a támadás, csupán annyit közöltek, hogy „több részlegét” is vandál támadás érte. A Free viszont azt közölte az X-en, hogy kábelei hat különböző megyében érintettek, amelyek közül kettő északon, a másik négy pedig délen, a Földközi-tenger partján található, köztük az olimpiai futball- és vitorlásversenyeknek otthont adó Marseille körüli régiót. A vállalat állítása szerint négy megyében már sikerült helyreállítani a szolgáltatást, a másik kettőben pedig a kábelek javításán dolgozik. A Zone ADSL&Fibre internetkiesési statisztikái szerint a problémák a kora hajnali órákban - helyi idő szerint 02:00 körül - kezdődtek, és elsősorban a Free hálózatát érintették, az SFR és a Bouygues felhasználói kevesebb problémáról számoltak be. A kiesések még mindig nem oldódtak meg teljesen.


Talán nem véletlen, hogy pénteken a francia nemzeti vasúthálózat, az SNCF ellen gyújtogatást követtek el, amely kifejezetten a vonatüzemeltetés biztonsági információit továbbító kábeleket célozta. Ma reggelre ismét normálisan közlekedtek a nagysebességű vonatok, miután a vasúti mérnökök éjjel-nappal dolgoztak a károk elhárításán - közölte Patrice Vergriete közlekedési miniszter. A szabotázs okozta kár „nagy valószínűséggel” több millió euróra rúg, beleértve a „kereskedelmi veszteségeket” és a „javítási költségeket” - mondta a miniszter. Hétfőn reggel a francia hatóságok közölték, hogy letartóztattak egy embert az SNCF nemzeti vasúttársaság egyik telephelyén.

Egyelőre nem világos, hogy a vasúti és az internetes támadások összefüggésben állnak-e egymással, és hogy a párizsi olimpia megzavarására követték-e el őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!