Berta Sándor

Szocsi: Perceken belül törölhetik a kifogásolt anyagokat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárja a szervezőktől, hogy a vitatott felvételeket, streameket nagyon rövid időn belül eltávolítsák. Egy külön csoport fogja figyelni az internetet kalózadások után kutatva.

A Szocsiban jövőre rendezendő téli olimpiai játékokon debütál majd az a különleges egység, amely jogosult lesz a nem engedélyezett videókat, linkeket és streameket néhány percen belül törölni vagy a hozzájuk való hozzáféréseket blokkolni. A cél az orosz és a nemzetközi médiacégek szerzői jogainak megvédése. A Gazeta orosz újság birtokába jutott dokumentum alapján a különleges csoport létrehozását a NOB kérte az orosz hatóságoktól és szervezetektől. Az új egység gyakorlatilag teljhatalmat kapna. A megoldásra azért van szükség, mert az új orosz kalózellenes törvény nem nyújt elegendő védelmet. A jogszabály alapján állítólag túl sokáig tartana a beérkező panaszok feldolgozása.

Oroszországban a Roskomnadzor nevű hivatalnak van jelenleg jogosultsága arra, hogy azonnali hatállyal blokkoljon honlapokat, amennyiben nem tesznek eleget annak a kötelezettségüknek, hogy 72 órán belül törölniük kell az illegálisan másolt tartalmakat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ráadásul elvárja azt is, hogy az orosz hatóságok listát készítsenek azokról a gyanús portálokról, amelyeken az olimpia ideje alatt nagy valószínűséggel megjelenhetnek az engedély nélküli közvetítések. Amennyiben egy oldal felkerül a listára, akkor a NOB kötelezőnek tekinti egy olyan eszköz beépítését, amely a különleges csoport számára lehetővé teszi, hogy a vitatott anyagokat közvetlenül és nagy procedúra nélkül eltávolíthassák. A szervezet számít az orosz kormányhivatalok támogatására, ha egyes üzemeltetők megtagadnák a szükséges szoftver integrálását.

Az olimpia közvetítése milliárdos üzlet a NOB és a televízióadók számára, emiatt fáradoznak azon a szervezők, hogy védjék az exkluzív közvetítési jogokat és az illegális közvetítések számát a minimálisra csökkentsék. Tavaly például az NBC már egymilliárd dollárt fizetett ki előre a jogokért. A Szocsiban rendezendő téli olimpia költségeit 50 milliárd dollárra becsülik. Az exkluzív közvetítési jogokat a Channel One, az RTR, az NTV és a RIA Novosti orosz televízióadók szerezték meg, minden más televízióadó naponta maximum legfeljebb 6 percet használhat fel az eredeti felvételekből. Október elején kiszivárgott, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) külön programot indított azért, hogy minden kommunikációs tevékenységet ellenőrizzenek a Szocsiban rendezendő téli olimpiai játékok alatt. A projekt fedőneve Sorm.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gviski #2
    Mért érzem azt, hogy ez széllel szembe hugyozás?
  • kvp #1
    Tul sok helyen lyukas a rendszer es nem lehet befoltozni. Ha nem oroszorszagon belulrol jut ki, akkor a kulfoldre sugarzott anyagok kerulnek majd fel a netre. Azt meg nem tudjak blokkolni, mert az egesz vilagon nem tilthatjak le az internetet.